„Rosi zaslužuje više od toga da se povuče, a navijača nema“

Jelena Trajković 15. apr 202110:00 > 16:59 komentara
Valentino Rosi
Petronas SIC Racing Team

Od nule do tima koji pobeđuje i bori se za titulu za oko dve godine, tako izgleda priča o Petronas Jamahi. Deluje kao bajka, ali kada ceo projekat vode i te kako sposobni ljudi nije čudno što je ona postala realnost. I sada se postavlja pitanje šta je dalje sve moguće?

Povezano

Ceo projekat osmislio je jedan čovek sa svojim saradnicima – Razlan Razali, nekadašnji prvi čovek staze „Sepang“, a već godinama šef SIC tima. Malezijski tim je krenuo od Moto3 i postepeno se širio, a sada je ekipa koja u svojim redovima ima najveću zvezdu Moto GP šampionata – Valentina Rosija. I ne samo njega, već i ’Doktorovog’ učenika Franka Morbidelija, kojeg je prošle godine 13 bodova delilo od titule šampiona.

U ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub Razali je pričao o tome kako je Petronas Jamaha od ideje postala stvarnost, skretanju sa planiranog puta da bi se angažovao devetostruki svetski šampion i brojnim drugim temama. Ali, krećemo od početka i toga kako je osmišljen projekat malezijskog tima u najjačoj kategoriji.

Johan Štigefelt, Razlan Razali
Petronas SIC Racing Team

Koliko vremena imamo? Uživam da pričam o tome kako smo počeli. Praktično smo krenuli od praznog papira što se tiče Moto GP šampionata. Počeli smo 2016. godine u Moto3, proširili smo se na Moto2 2018. i tada nam se Petronas pridružio kao glavni partner. U isto vreme, na prvoj trci u Kataru 2018. tražili su partnera u kraljevskoj klasi, želeli su da uđu u kraljevsku klasu, ali, nažalost, veliki broj timova u najjačoj kategoriji je imao partnere iz te industrije. Išli su u Hondu, Dukati, Jamahu, ali su oni već imali postojeće dogovore sa naftnim kompanijama i nisu mogli ništa da urade, a zaista su želeli to. Došli smo u priliku kada smo čuli da je jedan tim u problemima, to je bilo u Heresu 2018, bili smo tu samo ja i Johan (Štigefelt), razgovarali smo ispred našeg malog domaćinstva, i slučajno sam video Karlosa Espeletu kako prolazi pored i brzo sam ustao i otišao do njega. Rekao sam mu: ’Slušaj, Karlose, čuli smo šta se dešava, da li je to istina, mogao bih da osmislim nešto sa Petronasom, hajde da vidimo da li to može da funkcioniše’. Deset minuta kasnije Karmelo me je pozvao i tražio da se sastanemo, rekao mi je: ’Ok, Razlane, možemo da uradimo ovo’. Od tih njegovih magičnih reči pokrenuo sam loptu da se okreće, imao sam mnogo sastanaka sa Petronasom, pokušao sam da razumem šta oni žele. Tražili su od mene da štikliram sve tačke koje su uključivale razvoj proizvoda, razvoj motosporta, komercijalna prava, brending i sve ostalo… To smo i uradili, polako smo ištiklirali sve tačke, do Asena ili Silverstona 2018. odlučili da žele da podrže ovaj novi tim i to je bilo to. Za manje od nekoliko meseci pokrenuli smo ovaj potpuno novi MotoGP tim, 2018. smo pokrenuli prvi točak na testiranjima u Valensiji, posle trke i ostalo je istorija„.

Nije mnogo vremena bilo potrebno Petronas Jamahi da napravi pravi bum u šampionatu. Na Velikoj nagradi Katalonije Fabio Kvartararo je osvajanjem drugog mesta doneo prvi podijum malezijskom timu. Do kraja sezone još šest puta se našao na pobedničkom postolju, a tokom prošle sezone mladi Francuz i Morbideli imali su između sebe šest trijumfa i potpuno su u senku bacili fabričku ekipu Jamahe.

Neverovatno je, uzbudljivo, i dalje ne možemo da verujemo šta se dešava. U kratkom vremenskom periodu smo ostvarili mnogo u poređenju sa drugim timovima koji su u padoku toliko dugo. Moram da kažem da osim pravog i striktnog planiranja, iskustva svih nas, i sreća je imala veliku ulogu. U potpunosti smo iskoristili sve i spremili dobru prezentaciju tima, ali i ostvarili rezultate. Bila je to zaista bajkovita priča od samog početka i izazov je da sada nastavimo dalje. Daćemo sve od sebe da nastavimo u istom ritmu, da se svake godine nešto uzbudljivo dešava, da radimo neke magične stvari. Ne znamo kakve, ali pokušaćemo„.

Valentino Rosi
Mirco Lazzari gp/Getty Images

A da mu je pre dve godine rekao da će Rosi biti u njegovom timu, šta bi tada Razali rekao?

Ne samo Valentino… Za nas je to da imamo Moto GP tim bilo ludo očekivanje. I ne samo to, to što imamo Valentina da se trka za nas, to je nešto što nismo mogli da zamislimo. Neverovatno je, nismo planirali ovo, samo smo došli i sledeći korak, nadam se, jeste da pokušamo i osvojimo titulu sa Valentinom i Frenkijem. To bi bio najveći cilj. Da budem iskren, ako uspem sve to da uradim verovatno ću podneti ostavku i to će biti to. Ali, ne, nikada nisam mislio da ćemo imati živu legendu u našem timu, zajedno sa njegovim učenikom, štićenikom, Frenkijem. Mislim da su njih dvojica sjajna kombinacija, oni su i dobri prijatelji, sjajne timske kolege. Pokušaćemo da Valentina ohrabrimo da pokuša nove stvari, ako ne, zašto bi uopšte prešao u satelitski tim. Biće mu jasno da nije više u fabričkom timu, ali da mi radimo jednako profesionalno. Posebno jer sam ja takav čovek da ako mi se nešto ne sviđa, a ako ne dobijemo mnoge stvari koje plaćamo, posebno Jamahi, preispitujem svaku stvar. U tom pogledu pokušavam da se mešam i dobijem ono što je timu potrebno, znate. Možda tako nije moglo kada je on bio u fabričkom timu, ali za nas je drugačije. Trudićemo da zadržimo svoj način rada, s ciljem da njega učinimo konkurentnim i, naravno, da se postaramo da Frenki nastavi u istom ritmu i bude bolji takođe„.

Kada se vratimo unazad, još pre prvog testiranja, Petronas Jamaha se odlučila za Kvartarara, u šta su mnogi sumnjali. Mladi Francuz do tog trenutka uopšte nije opravdao očekivanja u nižim kategorijama, a sada se čini da je to bio potez genija.

Fabio Kvartararo
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Fabio je bio jedno ime koje su predložili Johan i Vilko (Zilenberg). I ja sâm sam sumnjao, zapravo. Nisam znao ko je on, mislio sam da je Španac, a ne Francuz, nisam znao mnogo o njemu jer u to vreme nismo obraćali veliku pažnju na Moto2, više smo bili fokusirani na MotoGP vozače, koga bismo od njih mogli da angažujemo. Ali, morali smo da gledamo i Moto2 vozače i nije nam se svidelo šta imamo na raspolaganju. Zapravo, Aleks Markes je bio na vrhu naše liste tada, ali onda nas je Fabio iznenadio pobedom na Spid Apu. Johan i ja smo baš pričali o tome, a eto na ekranu je bio kadar njega kako pobeđuje u Barseloni. Tada smo rekli da je dobar izbor, ali moja krajnja odluka oko odabira njega bio je osvrt na našeg vozača Hafiza Šarina. On je u poslednjem trenutku dobio mesto u Teh3 Jamahi i pošto je bio sposoban za to što je uradio, što je za poštovanje kao odabir u poslednjem minutu, rekli smo da Fabio ili može da uradi isto ili bolje, a ne gore od onoga što je Hafiz postigao. Vodili smo se time i doneli smo odluku, ali nikada nismo očekivali da će biti toliko dobar kakav je bio 2019. i 2020. godine

Kvartararo je zahvaljujući svojim rezultatima u prvoj sezoni potpuno u senku bacio Morbidelija, koji je, ipak, zablistao godinu dana kasnije. Italijanski motociklista je bio poprilično potcenjen baš zbog svog timskog kolege, ali je potom potpuno preokrenuo svoju situaciju.

Nažalost, Fabio je napravio toliki bum kao novajlija, pa je zasenio Frenkija… Ali, on je uradio nešto povodom toga. Tokom predsezone 2020. iskoristio je to kao motivaciju, kao cilj da bi nešto postigao. Iako mi to nismo videli u početku, on je radio vredno između sezona jer zna šta treba da uradi i, da, iznenadio nas je sve. Sa tri pobede i jednim podijumom i drugim mestom u šampionatu, i dalje je potcenjen, nažalost. To je dobra stvar za nas jer ga imamo na još dve sezone, ove i sledeće, ali mislim da bi bilo lepo kada bi mu veliki broj drugih timova i vozača ukazali malo više poštovanja„.

Franko Morbideli
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Logičan sled je pitanje koju ocenu bi dao svom timu za prethodne dve sezone, možda više za poslednju, a Razali je na to odgovorio:

Koju ocenu? Peticu, naravno. Pitali ste me da li smo sanjali da imamo MotoGP tim? Ne. Da li smo sanjali da imamo Valentina Rosija? Ne. Da li smo uopšte pomislili da ćemo se u drugoj godini boriti za titulu i da ćemo na kraju biti drugi? Ne. Mislim da smo odradili najbolji posao koji je jedan mlad tim mogao u svoje prve dve godine. Tim se pokazao neverovatno dobro, ne samo u kraljevskoj klasi, već i u Moto2 i Moto3, kao ceo tim jer na tim gledam kao na celinu – MotoGP, Moto2 i Moto3

Privatan tim nije osvojio titulu u kraljevskoj klasi od 2001. godine, kada je Rosi osvojio svoju prvu titulu, i to kao vozač Nastro Azuro Honde. Dugo se mislilo da nije moguće da jedan satelitski, nezavisan tim dođe do trona, međutim, čini se da su rezultati Petronas Jamahe prošle sezone pokazali da više nije takav slučaj.

Razlan Razali
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Kada smo ušli u šampionat, nismo želeli da budemo samo tim koji je zamenio drugi. Želeli smo, zajedno sa našim glavnim partnerom Petronasom, da uđemo i borimo se. Da biste to mogli morate da imate gotovo istu mašinu kao fabrički tim, a to smo i imali. Naš prvobitni plan je bio da imamo dva slična fabrička motora, ali je namera bila da imamo dvojicu MotoGP vozača koji bi ih vozili. Ali, onda smo angažovali Fabija i pomislili smo da možda nije potrebno da imamo fabrički motor i za njega u prvoj godini, možda da u drugoj. I mislim da je odgovor da, satelitski tim ima jednaku šansu da osvoji titulu dokle god su motori gotovo identični. Ako imate drugačije varijacije motora naravno da će fabrički tim uvek imati prednost. Ali, u našem scenariju, to je drugačije jer se čini da je naš prošlogodišnji motor, onaj iz 2019. fabrički, bolji od onog iz 2020. Ali, opet, prošla godina je bila neobična za sve, nije bilo mnogo prilika za razvoj motor za 2020, u poređenju sa onim što Frenki koristi. To je bila njegova druga godina na to motoru, tako da je mogao više da napreduje na njemu. Naravno, motor je jedna stvar, vozač takođe druga, ali ako imamo gotovo identičnu mašinu možemo da se borimo za titulu„.

Što se tiče ambicija i ciljeva za ovu sezonu, koju Petronas Jamaha nije započela na najbolji način, Razali je jasan.

Sve je moguće. Verovali smo u to prošle godine. Vodili smo u generalnom plasmanu, imali smo probleme. Samo zamislite da nismo imali probleme mogli smo da osvojimo titulu. Imamo čvrsto uverenje da je sve moguće. Verujemo da možemo, to nije nemoguće i pokušaćemo to da ostvarimo. Moramo da se postaramo da priča ovog tima ostane uzbudljiva, ne samo zbog Valentinovog prisustva, želimo da Frenki nastavi da pobeđuje i želimo i da Vale pobeđuje, takođe. I to je cilj za ovu godinu. A šta god da se desi posle toga, tokom godine, videćemo…„.

Valentino Rosi, Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Odluka da angažuje Valentina na neki način promenila je plan Petronasa da u kraljevsku klasu uvodi svoje vozače iz nižih kategorija, ali Razali kaže da je ona doneta zbog višeg cilja.

Definitivno, namera nam je da dovodimo svoje vozače, posebno što smo videli šta možemo da uradimo sa Fabiom. Želimo da razvijamo mlade vozače, nekoga kao Fabija, a onda će on prirodno otići u fabrički tim, čime bi mladi vozači ostali u Jamahinoj porodici. To je cela namera, kao i da pokušamo da pobeđujemo zajedno sa Jamahom. Ali, prošla sezona je bila veliki izuzetak zbog koronavirusa, nismo mogli da rizikujemo sa našim Moto2 vozačima, a želja nam je da 2021. bude godina stabilnosti i rezultata. U isto vreme, razmotrili smo situaciju sa Valentinom, i to da momak kao on, višestruki svetski šampion, živa legenda, nema mesto i povuče se u godini sa koronavirusom nije sjajno za vozača kakav je on. Mislim da je zaslužio više od toga i zato smo mu mi dali godinu dana sa nama, uz nadu za bolju situaciju sa koronavirusom i da ćemo imati više gledalaca, a onda će on odlučiti šta želi dalje da radi posle nekoliko trka. Prošla godina je bila veliki izuzetak, ali cela namera tima je da razvija mlade vozače iz našeg Moto2 tima jer zašto da ne, a plan i dalje ostaje takav„.

Petronas SIC timu na kraju sezone ističe ugovor sa Jamahom, plan je da se saradnja nastavi i preduzeti su konkretni koraci u tom smeru, otkriva Razali.

Valentino Rosi
Petronas SIC Racing Team

Imali smo veoma dobar sastanak sa Jamahom po završetku sezone i bez sumnje mislim da volimo da radimo sa Jamahom. Posle frustracija sa kojima smo se susreli prošle godine, pošto su trke prošle, kada su se svi smirili i bili na pauzi, sagledali smo sve objektivno i veoma smo zadovoljni podrškom koju su nam dali od prve godine. Mislimo da je ostanak sa Jamahom najbolji i primarni izbor za nas i zadovoljni smo što smo već dobili inicijalni predlog od Jamahe od 2022, za narednih pet godina. Razmatramo to, naravno, razgovaramo i o drugim našim dogovorima sa glavnim sponzorima. U ovom trenutku smo zadovoljni sa Jamahom i bez sumnje najverovatnije ćemo nastaviti zajedno„.

Pre nego što se prihvatio izazova koji donosi mesto šefa tima u Svetskom šampionatu, Razali je bio na čelu staze „Sepang“. U pitanju je jedna od najlepših staza na svetu, ali za njega i Malezijce nešto više od samo toga.

Sepang mi mnogo mi znači. Mi živimo i dišemo auto-moto sport. I imati stazu ’Sepang’ u svom domu, u Maleziji, najbolja je stvar koju smo ikada mogli da imamo. Moj prvi san je bio da budem prvi čovek staze Sepang, to sam i ispunio, a učinili smo mnoto toga. Od Velike nagrade Malezije smo napravili najveći događaj u zemlji i malezijski MotoGP navijači su doprineli tome da imamo naš tim sada. Bez staze ’Sepang’, bez podrške navijača, bez Velike nagrade Malezije, ne bismo mogli da sanjamo da ćemo raditi ono što radimo sada. Staza ’Sepang’ će zauvek imati posebno mesto u mom srcu jer je to moj drugi dom, pored moje prave kuće. Svaki dan idem na posao na stazu ’Sepang’, nekada sam i sâm bio trkač, imao sam veliki broj udesa baš na njoj, što govori da nisam dobar motociklista, ali, da, ’Sepang’ će uvek biti poseban za mene i nas. Bili smo razočarani što nismo mogli da vozimo trku prošle godine, ali se nadamo da ćemo ove godine sa Valentinom moći da se vratimo u Maleziju i da ćemo se dobro pokazati pred domaćim navijačima„.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Pored promocije vozača iz nižih kategorija, jedan od planova malezijskog tima je i dovođenje nekog od mladih malezijskih vozača u najjaču klasu. Na pitanje da li postoje neki vozači koji su na radaru Petronasa sada, Razali je odgovorio:

Da, to je cela namera, da pružimo platformu našim mladim malezijskim vozačima da bi učestvovali u Svetskom šampionatu. Ali, ne želimo da misle da imaju pravo na to samo zato što smo mi malezijski tim, želimo da do tog prava dođu na osnovu rezultata. Jer, ne želimo da malezijski vozači budu u našem timu, iako imaju pravo, samo da bi popunili broj, da bi se videlo da kao malezijski tim moramo da imamo malezijske vozače. U suprotnom, nikad ne bismo napredovali kao zemlja, a malezijski vozači nikad ne bi napredovali. Trenutno razvijamo vozače u CIV šampionatu, u Moto2 i Moto3 kategorijama, kao i Azijskom kupu talenata. Smatram da je Azijski kup talenata izuzetno važan za nas, da bismo tamo tražili nove vozače i, naravno, nedavna objava FIM o MiniGP seriji dovodi do toga da skautiramo vozače već od osam godina, kroz MiniGP, Azijski kup talenata, CIV i sve to. Da, imamo svoje vozače koje razmatramo ove godine u CIV šampionatu, tu je Adam Norodin, koji je bio naš vozač u Moto3, on je u CIV Moto2, takođe tu je Košal Fudin, koji je drugu godinu u CIV Moto3. Imamo nekolicinu momaka koje pomno pratimo i nadamo se da ćemo sledeće godine moći da ih uvedemo u Moto3 ili Moto2 i da će polako napredovati do kraljevske klase„.

Iako je kraljevska klasa ona koja i s pravom dobija najveću pažnju, u SIC timu velike nade polažu i u svoje vozače u Moto2 i Moto3. Razali je jasan što se tiče ambicija i u te dve kategorije.

Ćavi Vjerhe, Džejk Dikson
Petronas SIC Racing Team

U Moto3 očekujemo da ćemo se boriti za titulu šampiona, naravno. Smatram da je ovo odlučujuća godina za Džona Mekfija jer će mu ovo biti poslednja sezona u Moto3 i zaista mora da se pokaže dobro, a to dobro znači da osvoji titulu ove godine. Takođe, Darin Binder je agresivan, veoma talentovan vozač, i on ima svoju misiju, može da vidi svoju budućnost u ovom timu, a da bi u tome uspeo takođe mora da se bori za titulu. Mislim da na papiru imamo dvojicu jakih vozača koji mogu da se bore za naslov prvaka u Moto3. Što se tiče Moto2, želimo da se obojica vozača redovno bore za podijume, znate. Ćavi (Vjerhe) je dugo vremena u Moto2, mislim da je ovo takođe odlučujuća godina za njega. Ovi momci, Džejk Dikson i Ćavi, znaju da imaju samo još jedan korak do kraljevske klase. A za to im je samo potrebno da redovno budu na podijumu, da se bore za titulu, i to mesto je njihovo. Toliko su blizu najjače kategorije, za njih je potrebno da budu redovno konkurentni Praktično, mi samo želimo da osvojimo titulu, u Moto3, Moto2 i MotoGP klasi„, rekao je Razlan Razali uz osmeh ekskluzivno za Sport Klub.