The best of… Žoze Murinjo

Laurence Griffiths/Getty Images

Portugalski stručnjak je često u centru pažnje, od kada je bio u Portu je tako, a povod da se podsetimo njegovih najboljih izjava dao je nekadašnji igrač zmajeva Kandido Kosta.

Gospodin Posebni je neko ko ume da skrene pažnju na sebe, često da bi skinuo pritisak sa ekipe, a nekada i jer on želi da bude u centru pažnje. A dešava se i da njegovi bivši igrači prepričavaju šta im se dešavalo sa Murinjom. Tako je Dejan Stanković, kao i Marko Materaci, podelio sa novinarima kako je Murinjo, dok je gledao Bajern u finalu Kupa protiv Verdera, poslao poruku italijanskom defanzivcu kao odgovor na pitanje „Mister, kakvi su?“:

Sve pod kontrolom, dobijamo 2:0“.

Na večeri su bili Materaci, Kivu i Stanković, a Italijan još čuva taj SMS. Sve ostalo je istorija, Inter je te sezone osvojio tripletu, a u finalu LŠ je dobio Bajern sa 2:0.

Pre nekoliko dana je nekada talentovani bek Porta Kandido Kosta podelio svoju priču sa Murinjom i to iz 2003. godine kada je tražio da bude poslat na pozajmicu.

Bio sam glup. Navijači su me voleli. Bio sam bitan član mlade selekcije Portugala, ali nisam dovoljno igrao u klubu. Zato sam seo sa Murinjom, rekao mu da hoću da odem, a on mi je rekao da sam mentalno zaostao“, rekao je Kosta.

Shaun Botterill/Getty Images

Porto je osvojio Ligu šampiona te sezone, a Kosta je sa Derbijem vodio bitku za opstanak u Čempionšipu… Možda Murinjo u ovoj situaciji nije birao reči, ali jasno je da se Kosta i danas kaje što je tražio da ode.

Murinja mnogi ne vole, ali niko ne može da mu ospori da je veliki stručnjak. To uostalom govori i broj osvojenih trofeja u karijeri – 25. On je na deobi sedmog mesta najtrofejnijih trenera svih vremena, a upravo će o njima biti jedan od narednih blogova.

Tokom prethodne nedelje Murinjo se oglasio i oko priče da li treba da se igra pred praznim tribinama.

Ako budemo igrali pred praznim stadionom, želim da mislim da fudbal nikada nije bez publike. Jer tu će biti kamere, a to znači da će nas gledati milioni ljudi. Pa ako se i desi da izađemo pred prazne tribine u glavama treba da nam bude da uopšte nije prazno“.

Sada je vreme da se podsetimo onih najinteresantnijih izjava tokom njegove karijere, trudili smo se da odaberemo oko 20, iako ih zaista ima mnogo.

Stuart Franklin/Getty Images

1. „Da sam hteo lak posao, ostao bih u Portu. Prelepa plava stolica, trofej Lige šampiona, Bog i posle njega – ja“.

2. „Ako je on u pravu i ja se plašim neuspeha, to je zato što nisam imao mnogo neuspeha u karijeri. Osam godina bez trofeja, e to je neuspeh. On je specijalista za to. Ako mi se to desi u Čelsiju, osam godina, otišao bih i nikada se ne bi vratio“. Upućeno Arsenu Vengeru.

3. „Luk Šo je imao dobru partiju, ali to je bilo njegovo telo sa mojim mozgom. Bio je ispred mene i ja sam donosio svaku odluku za njega“.

4. „Jedini klub u kom me je njen suprug nasledio bio je Inter i uspeo je da za šest meseci uništi najbolju ekipu u Evropi. Mislim da gospođa mora da ga okupira, da vodi računa o dijeti svog muža i onda će oni imati manje vremena da priča o meni“. O Rafi Benitezu i njegovoj supruzi.

5. „Mislim da je on jedan od onih ljudi, voajera. Voli da gleda druge ljude. Postoje ti ljudi koji kada su kod kuće imaju teleskop da bi videli šta se dešava u drugim porodicama. On priča, priča, priča i priča samo i Čelsiju“. Upućeno Arsenu Vengeru.

Shaun Botterill/Getty Images

6. „To vam je kao da govorite o omletu i jajima. Nema jaja, nema ni omleta. I da, zavisi i koju klasu jaja imate, prvu, drugu, treću. Neka su skuplja od drugih i daju vam bolji omlet. A kada su jaja iz najbolje klase u supermarketu, a vi tamo ne možete da odete, onda imate problem“. Opis nedostatka finansijskih sredstava u prelaznom roku 2007. godine.

7. „Nije važno kako mi igramo jer ako neko ima Ferari, a ja imam mali auto, da bih ga pobedio u trci moram da mu polomim volan ili da mu sipam šećer u rezervoar“. O stilu koji je forsirao u Interu.

8. „Slobodno možete da kažete da je strelac linijski sudija. To je gol koji je došao sa meseca ili sa tribina Enfild Rouda“. O golu Luisa Garsije za Liverpul protiv Čelsija u polufinalu LŠ 2005. godine.

9. „Okolnosti su teške za nas sa ovim novim pravilima sa kojima se suočavamo. Nije moguće da se dosudi penal protiv Mančester Junajteda i nije moguće da se dosudi penal za Čelsi. Ne, nije teorija zavere, to su činjenice. Govorim vam činjenice. A ako nije tako, onda su mi potrebne velike naočare“.

10. „Vidite, ja sam trener. Nisam Hari Poter. On je magičan, ali u stvarnosti magija ne postoji. Magija je fikcija, a fudbal je stvarnost“. Posle prvog meča na klupi Reala i meča sa Majorkom (0:0).

Denis Doyle/Getty Images

11. Na pitanje šta Bog misli o njemu: „Mora da misli da sam super tip, mora da misli to jer drugačije mi ne bi dao toliko mnogo. Imam predivnu porodicu, radim tamo gde sam oduvek želeo. On mi je pomogao u tome i zato mislim da ima visoko mišljenje o meni“.

12. „Mladi igrači su kao dinje. Samo kada otvoriš i probaš dinju znaš da li je ukusna“.

13. „U jednom trenutku možete da stavite i kravu na centar da šeta i da zatim prekinete igru, jer krava je na terenu“. O tome kako je Njukasl trošio vreme-

14. „Moji igrači nisu dobili poštovanje koje zaslužuju. To je ono što osećam, a sada mi dopustite da vam ispričam jednu priču, samo je fikcija. (O Mančester Junajtedu) To je igra na dva gola, ali jedan tim voli da ima loptu u nogama. I tako lopta ide, ide i ide, posed je dobar, ali oni ne daju golove. Pitali su FIFA da li mogu ovako da pobede i dobili su negativan odgovor. Veći posed ne dobija utakmice i oni nisu šampioni. (O Mančester Sitiju) Tu je zatim još jedan tim, samo sa jednim golom. I oni daju mnogo golova, daju ih različiti igrači, sa različitih pozicija i oni daju golove, daju golove… Ali kod njih nema gola na drugoj strani. Pitali su FIFA i dobili odgovor da ne mogu da budu prvaci jer imaju samo jedan gol. (O Arsenalu) Tu je i treći tim i oni hoće da igraju na dva gola. Daju golove, ali ih i primaju. Oni postižu i prelepe golove, ali onda dođe neko ko zna da se brani i oni ne mogu ništa. (O svom Čelsiju) I na kraju tu je tim. Oni koji hoće da igraju po pravilima, koji zna da mečeve dobijaš tako što ćeš dati gol više od protivnika ili tako što ćeš dati jedan gol, a nećeš primiti nijedan“.

15. „Strah nije reč koju imam u mom fudbalskom rečniku“. Mnogi su na ovu izjavi imali komentar, naravno da ne osećaš strah kada si iza parkiranog autobusa.

Phil Cole/Getty Images

16. „Na neke klubove se gleda kao na đavole, a na neke kao na anđele. Ne mislim da smo toliko ružni da bi nas gledali kao đavole i ne mislim da su Arsen Venger i Dejvid Din toliko lepi da bi ih gledali kao anđele“.

17. „Postoji mnogo pesnika u fudbalu, ali oni ne osvajaju titule“.

18. „Kada se nađe neko ko sa Čelsijem bude osvojio četiri puta Premijer ligu, ja ću biti broj 2. Do tada, ’Juda’ je broj jedan“.

19. „Radije bih igrao sa desetoricom, nego da u timu bude igrač koji kasni na klupski autobus“.

20. „Kada bi snimali film o meni, smatram da bi idealan za glavnu ulogu bio Džordž Kluni. On je izuzetan glumac, a i moja žena misli da je to idealno“.

21. Posle crvenog kartona za Asijera del Orna protiv Barselone 2006.godine: „Kako kažete prevariti u Kataloniji? Da li Mesi može da bude suspendovan zbog glumatanja? Barselona je vrlo kulturan grad, sa mnogo divnih pozorišta i ovaj dečak je to dobro naučio. Naučio je kako se glumi“.

22. „Mislim da je to zbog strasti koju svaki engleski igrač i navijač ima, kao i novinar u Engleskoj, da se većina mečeva igra sa mnogo strasti, vidi se ljubav i instinkt za fudbalom, ali u ovoj igri takođe morate i da razmišljate“.

Laurence Griffiths/Getty Images

23. „Rikardo Karvaljo izgleda da ima neki problem sa razumevanjem stvari. Možda bi trebalo da uradi IQ test ili da ode do bolnice za mentalno obolele ili nešto slično“. Posle izjava i besa Karvalja jer nije bio u timu za meč sa Viganom

24. „To je kao kada imate ćebe koje je malo za vas i vaš krevet. Ako povučete ćebe na gore da ugrejete grudi, stopala su vam van. A ne mogu da kupim veće ćebe, jer radnje ne rade. Međutim, smiren sam jer je to ćebe od kašmira. Nije to obično ćebe“. O krizi sa povredama u Čelsiju 2007.godine

25. „Učio sam italijanski po pet sati dnevno nekoliko meseci kako bih mogao da komuniciram sa igračima, medijima i navijačima. A Ranijeri je bio u Engleskoj pet godina i mučio se sa ’good morning’ i ’good afternoon’“. Odgovor na kritike Kladuija Ranijerija, tadašnjeg trenera Juventusa.

26. Tu je naravno i čuvena izjava: „Imamo top igrače i, izvinite, imamo top menadžera. Nemojte da mi govorite da sam arogantan, jer ono što govorim je istina. Ja sam šampion Evrope, nisam bilo ko, mislim da sam poseban“.

27. “Ja sam Žoze Murinjo i ne menjam se. Dolazim sa svim mojim kvalitetima i manama“.