Fudbalski ligaški plej-of

Buddhika Weerasinghe/Getty Images

Prvi put ćemo prisustvovati završnici fudbalskog šampionata u kojem će se igrati četvrtfinale, polufinale i finale, a na isti način će se odrediti i ko ispada u drugu ligu. U pitanju je šampionat Kine.

Navikli smo da se košarkaške sezone završavaju plej-ofom, da evropska i svetska klupska takmičenja posle grupne idu na eliminacije, ali ćemo ove godine zbog koronavirusa gledati takav scenario i u fudbalskom šampionatu Kine. U ponedeljak je završena grupna faza takmičenja, poznati su parovi četvrtfinala i u plej-ofu i u plej-autu. Igraće se po dva meča, sve u istom gradu kada je u pitanju plej-of, Sudžouu, dok će se mečevi plej-auta igrati u Dalijanu.

Da krenemo od plej-ofa, gde se tri tima izdvajaju kao glavni kandidati za titulu – Gvangdžou Evergrande, Šangaj SIPG i Peking Guoan. Aktuelni šampion Evergrande koji sa klupe predvodi Fabio Kanavaro igraće u četvrtfinalu u dvomeču protiv Hebeija. Apsolutni favorit je klub koji je osvojio osam od poslednjih devet titula u Kini. Kako i ne bi bio kada u svojim redovima ima Paulinja, Talisku, Elkesona, Parka, Brauninga i Fernandinja, a čak trojica od njih šestorice imaju kineske papire i igraju kao domaći igrači. A tu su i reprezentativci Kine koji su još jedna velika prednost Evergrandea u odnosu na ostale klubove jer su pokupili najbolje domaće igrače. Ali, Hebei ume da bude nezgodan, nekadašnji as Evergrandea Rikardo Gulart je uz Markao prva zvezda ekipe, ali problem koji ima Hebei je neuravnotežena ekipa, gde je napad neuporedivo bolji od sredine terena i odbrane.


Pobednik ovog duela će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Peking Guoan – Šandong. Ovo je možda i najzanimljiviji meč četvrtfinala, duel dva izuzetno jaka tima, a blaga prednost je na strani Pekinga i to ako Renato Augusto bude bio zdrav i mogao da pomogne Bakambuu i Vijeri. Guoan ima još jednu prednost, Alan ima kineski pasoš, baš kao i Niko Jenaris i Džon Hou Seter, tako da je, uslovno govoreći, “prevaren” sistem i može da bude više od četiri stranca na terenu. Za Šandong igraju Gracijano Pele i Maruan Felaini, a ovaj tim je poznat kao jedan od najčvršćih u ligi i čak je iznenadio Evergrande u grupnoj fazi.

U drugom delu kostura nalazi se Šangaj SIPG, koji je bio prvi u grupi B i u četvrtfinalu igra protiv gradskog rivala Šangaj Šenhue. SIPG je izraziti favorit, uz Oskara, Hulka i Arnautovića sada je tu Aron Moj, koji je stigao iz Brajtona, a od stranaca imaju i Rikarda Lopesa, ali ne mogu sva petorica u isto vreme da budu na terenu jer niko nema pasoš Kine (na ovo obratite posebnu pažnju jer recimo Peking Guoan i Evergrande imaju igrače koji poseduju pasoše i igraju kao domaći fudbaleri). Šenhua je u centru pažnje od starta sezone jer su radili sve kontra od onoga što je bilo sugerisano. Ju Hančao je trebalo da završi karijeru jer je napravio prekršaj u privatnom životu (menjao tablice na kolima kako bi mogao da vozi svaki dan, pa su ga snimile kamere i usledio je otkaz u Evergrandeu, a zatim i objava da više neće igrati fudbal, da bi ga Šenhua dovela uz rečenicu da “svako zaslužuje još jednu šansu”). Plus su dovodili sve igrače koji su stariji od 30 godina, i to njih osmoricu. Protiv SIPG nemaju šta da traže u ovom dvomeču.

A pobednik ovog duela ide na boljeg iz susreta Đjangsu – Čongćing. Ovo je na papiru najmanje atraktivan duel, ali bismo mogli da vidimo dobar fudbal. Đjangsu ima veliki napadački potencijal koji često zbog taktike trenera Olarijua ne dolazi do izražaja, u ekipi su Tešeira, Eder, Santini i Vakasno, ali neko mora da ostane na klupi jer odbranom mora da komanduje Žoao Miranda. Tako da nekada napad izgubi oštrinu zarad jačanja sredine, pošto je Vakaso sada standardan. Čongćing ima u svojim redovima nekoliko Brazilaca, od kojih je najpoznatiji Alan Kardec, ali je problem odlazak Mijeržejevskog u to u R&F koji se bori za opstanak.

Marc Atkins/Getty Images

Prvi mečevi četvrtfinala igraju se od 16. do 19.oktobra, a revanši su na programu od 21. do 24. oktobra. Polufinala se igraju 28. i 29. oktobra, a revanši su 2. novembra, dok je finale zakazano za 8. i 12. novembar. Ali, igraće se i mečevi za plasman od petog do osmog mesta, kao i duel za treće mesto, koji će biti vrlo interesantan jer će odlučivati ko će imati sigurne kvalifikacije za Azijsku ligu šampiona.

Kada je u pitanju plej-aut, ovo su parovi prve runde, Tjenđin TEDA – Šendžen, Dalijan – Šđjadžuang, Henan – Vuhan i Ćingdao – Gvangdžou R&F. Prema procenama Dalijan i Vuhan su izraziti favoriti, dok Šendžen ima blagu prednost protiv TEDE (koja se pojačala u prelaznom roku), a sve je otvoreno u duelu Ćingdaoa i R&F, koji je ostao bez Zahavija i Sabe. Pobednici će igrati za plasman od 9. do 12.mesta, a poraženi igraju polufinale za opstanak u ligi. Klubovi koji izgube u polufinalu igraće za opstanak, ko izgubi ide u drugu ligu, a ko pobedi igraće dodatni baraž protiv drugoplasiranog tima iz druge lige Kine. Tako da će završnica sezone u Kini biti potpuno drugačija od onoga na šta smo navikli do sada, a deluje da bi ovaj format mogao da donese i mnogo više drame i uzbuđenja nego dosadašnji.