Teniska kolumna bez tenisa

Nebojša Višković 1. jul 202214:14 39 komentara
Reuters/Dinuka Liyanawatte

‚‚I još samo 4.000 dinara za skeniranje'', reče službenica u centru za britanske vize. Na moj zabezeknuti pogled ‚‚MOLIM?!'' uzvratila mi je jedan koji je govorio ‚‚Znam, sve znam, nisam ja kriva, ja samo ovde radim''.

Moj naredni pogled je rekao ‚‚Pa radiš za otimače para obične, kakvo bre skeniranje sad, uzeli ste mi (dobro, ne meni nego firmi) 500 evra za prioritet vizu (koju sam inače dobio posle 21. dana), da ne zaboravim i dva evra za treking koji je inače džabe, uveli ste ovde i radne vize za Nemačku pa se guram sa migrantima, nemam ništa protiv migranata nego protiv guranja, ma i šta će mi viza, samo se vi još pravite pametni, ne moram bre više da kročim tamo. I piški mi se“. Na taj pogled nije imala odgovor. Pobedio sam. Službenicu, ne i Carstvo gde sunce nikada ne zalazi.

Jer vi ste nepobedivi.

Ovde ne smem da kažem da je, na primer, Tiafo crn. Ali ok je da kažem da sam ja beo. I u čemu je razlika? U tome što se borite protiv rasizma tako što ga potencirate. Sami palite, sami gasite. I tako ste najveći borci. Samo za slepce, naravno. Ups, za osobe sa slabim vidom.

Ovde ste na tabli šampionki izbacili Mrs i Miss. Jer promoviše žensku nejednakost. I svi isprani mozgovi u delirijumu. Jer ne shvataju da smo tako još više nejednaki. Lako je ovce kontrolisati, plan funkcioniše savršeno.

Ovde ste zabranili ljudima da zarađuju za život zato što dolaze iz dve zemlje. Vi, koji ste vekovima otimali i pljačkali. Zemlje i slobode. Zavijali u crno čitave kontinente. Toliko ste se raširili da vam je u carstvu sunce uvek sijalo.

Ovde ti uzmu brdo para za dvonedeljni zakup kuće (dobro, ne meni nego firmi), ostave potpuno prazan frižider, manje od pola gela za tuširanje ali i prljave tanjire i okrnjene čaše. Bar ovaj naš Čarli. I svetlo u kupatilu se odmah pokvarilo. I danas sam ugazio u nečije govno u dvorištu, a znam da nije moje.

Prodajete fiš&čips kao esenciju dobre klope. Kada bi Džejmi Oliver samo jednom naručio leskovačku zatvorio bi sve svoje restorane.

Ma nepobedivi ste. Najveći. Najiskrenije tako mislim, duboki naklon. Takođe ste masteri licemerja i spina. Najjača kombinacija. Čak ste prevarili planetu da ste izmislili tenis i fudbal.

Kad se samo setim da sam se šokirao kad sam saznao da je Blek Stena bio Francuz. I da su crveni mundiri koje je tamanio zapravo bili – vi. Bio sam mali i glup.