Ostrvsko licemerje bez granica zbog Zvezdinog dresa!

Neven Cvijanović 21. sep 202316:15 66 komentara
PEter Olajinka, Crvena zvezda
xIanxStephenx PSI-18051-0049 via Guliver Image

Moram priznati da sam mislio da će, nakon Zvezdina gostovanja u Manchesteru, prašina još uvijek biti u zraku zbog skandiranja njezinih navijača, a ne zbog glavnog sponzora.

Povezane vesti

Naime, do sada su političke poruke s „tamo nekog Balkana“ uvijek bile prvi povod reakcijama ovdašnjih medija. No, kod mene bi rekli „ne možeš se s rogatim bosti“, pa je i ovdje velika naftna kompanija odnijela pobjedu, makar se radilo i o ruskoj. Kako god, Zvezda je iz Manchestera ispraćena s 3:1, malo tko se više i sjeća što se događalo na terenu, ali zato se i dalje raspreda o crveno-bijelom dresu na kojem stoji natpis „Gazprom“. Da sam u upravi beogradskog kluba odmah bi „sjeo“ na telefon i tražio da se sponzorski ugovor podupla. Ovakvu reklamu ruski naftaši nisu dobili niti kada su sponzorirali UEFA i samo natjecanje Lige prvaka. I u tomu je vjerojatno i najveći apsurd. Bez obzira na prilično „stupidne“ (oprostit ćete mi, ne mogu se sad sjetiti primjerenije pristojne riječi) ovdašnje komentare kako ta naftna kompanija ne bi trebala stajati na njihovu dresu zbog toga što se radi o velikim zagađivačima okoliša, ipak je svima valjda jasno da je problem u tomu što se radi o Rusima.

„To s okolišem je glupost, posebno u ovakvom kontesktu“, govori Mark Sutton, profesor političkih nauka s Nottingham Trent univerziteta.

„Mislim da je novinar koji je pisao taj tekst našao lošeg sugovornika“.

Naime, novinar koji je pisao taj tekst, objavljen u ovdašnjim dnevnim novinama „The Mirror“ kontaktirao je stanovitog Franka Huisingha, koji je osnivač kompanije „Fossil free football“, koja se, kako joj i samo ime govori, valjda bori protiv fosilnih onečišćavača u nogometu.

„Te dvije teme, posebno u ovom kontekstu nemaju veze jedna s drugom. Naravno, ovdje nije problem činjenica da se radi o neekološkoj kompaniji, već je problem u tomu što se radi o ruskoj državnoj kompaniji, koja bi trebala biti pod embargom, a nalazi se na dresu europske momčadi“, dodaje Sutton.

Crvena zvezda, Mančester Siti
xIanxStephenx PSI-18051-0072 via Guliver Image

Zaista, činjenica da netko tko sponzorira nogomet dolazi do novca tako da zagađuje planet i nije neka velika novost. Uostalom, teško mi se sjetiti samo jednog nogometnog sponzora koji nije zagađivač. Pa, pola engleske Premier lige drže Arapi, koji su do svojega bogatstva stigli na isti način kao i njihovi kolege s europskog istoka.

O ovoj sam temi jutros razgovarao s nekim britanskim kolegama iz velikih medija, koji redom nisu htjeli da ih citiram, već im je „off the record“ bila najčešća krilatica. Gotovo svi se slažu da je u nogometu novac odavno prerastao sportska pravila i da je to tema za neku veću raspravu. Onda, kad se, povrh svega, umiješa i rat gužva u šesnaestercu bi i za Miloša Šestića bila nepremostiva.

„Gazprom je do prije dvije godine sponzorirao UEFA, ali nakon toga UEFA nije vratila novce koje je od njih dobila za slijedeću godinu, već su ih zadržali i preusmjerili u neke svoje programe. UEFA nikad nikoga nije odbila tko joj je došao s novcima, tu je bilo svakakvih kompanija“, kaže jedan moj dugogodišnji prijatelj, inače komentator za veliku ovdašnju mrežu, te na kraju dodaje: „Molim te, nemoj me citirati, nisam ovlašten za takve izjave. Kad je nešto takvo u pitanju, moram slijediti upute kompanije, a ne slažem se s njima“.

I tako, moji kolege koji misle svojom glavom nerijetko tu glavu ne žele pokazati kada se radi o tako osjetljivim temama. Još jedan iz plejade ovih koji me mole da ih ne imenujem kaže da su ovo vremena u kojima su svi jednako premazani, ali jedni se prave boljima od drugih. Dokazuje tu teoriju na primjeru Mudrykova transfera u Chelsea, kad je predsjednik Šahtara uplatio 20 dobivenih milijuna poklonio vojsci Ukrajine. „Htjeli mi to priznati ili ne, rat u Ukrajini se financira iz nogometa, s koje god strane pogledaš. Možda je čak i moralnije biti maneken ruske tvrtke, nego izravno novac iz transfera uputiti vojnoj mašineriji, bez obzira o kojoj se strani radilo. Takvi potezi definitivno neće skratiti rat.“

Što bi rekao brico iz Velog mista „neću politiku u moju butigu“. No, teško je reći nešto suvislo o ovoj temi, a ne otplivati u neke nemirne vode. Kako bilo, Zvezdino je gostovanje ovdje ostalo upamćeno po Glazerovim obranama i po glavnom sponzoru. Nadam se da je Zvezdin šef marketinga već mejlao anex ugovora.

Bonus video