A nema ni 20 godina…

Saša Ozmo 20. mar 202310:30 komentara
Karlos Alkaraz
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Šta reći posle onoga... Muško finale trajalo je minut manje nego prvi set ženskog finala – tačno 74 minuta – a to je nešto što se ne događa često. Karlos Alkaraz odigrao je savršen meč i samleo Danila Medvedeva (6:3, 6:2).

Osma titula, od toga jedan grend slem i tri mastersa, pri tom još nije izgubio veliko finale. Nedavno se tek vratio od povrede i to je još jedna Big3 osobina Alkaraza. Bio je jedan poen protiv Sinera – prvo je udarao s osnovne linije poput Đokovića ili Nadala, zatim se našao na mreži poput Federera, da bi poen završio briljantnim lobom u stilu Endija Marija. Zastrašujuće je to šta ovaj momak radi pre svog 20. rođendana, koji dolazi tek u maju.

Pročitajte i:

„Ne mislim da se moja igra mnogo popravila od prošle godine, ali ono u čemu sam napredovao jeste da se izborim sa pritiskom i da igram opušteno. To je najvažnije. Ne sumnjam u svoje udarce“.

Nije morao to da govori, videli smo da ne sumnja… Sada počinje svoju 21. nedelju na mestu broj 1 – i da, Novak bi skoro sigurno bio prvi da mu je dozvoljeno da igra bar od ovog Indijan Velsa (ne govorimo o prošloj godini), ali to nije Alkarazova krivica, samo je zbog toga ranije došlo do neminovnog, do toga da on bude na vrhu.

Pobedio je i Sinera i Ože-Alijasima, dvojicu sa kojima se i te kako mučio prošle godine, i čini se da je opet na vrhuncu – igračkom, fizičkom, mentalnom.

Danil Medvedev Karlos Alkaraz
Photo by Julian Finney/Getty Images

Finalu ne bih pridavao toliki značaj naposletku – jeste da je Alkaraz odigrao savršeno, neko reče da je „učinio da Medvedev izgleda kao čelendžer igrač“, ali postoji i druga strana medalje: posle 19 pobeda u nizu i sve što one nose sa svakog aspekta, Medvedev je udario u zid. Da, bio je potreban neko poput Karlitosa da ga natera da se u taj zid zakuca, ali verujte, sledeći put kada se budu sastali na betonu, biće to posve drugačiji meč.

„Nisam igrao najbolje što mogu. Dešava se. Posle moje pobede nad Novakom u Dubaiju, rekao sam isto – jesam ja igrao dobro, ali Novak nije igrao kako ume. Zašto nisam igrao najbolje što mogu? Ne znam. Možda zbog njegove lopte, možda zbog vetra, njemu je zbog stila igre lakše da prođe kroz vetar. Nemam prave razloge, nekada oni ne postoje u tenisu…“

Aleksander Zverev
xJuergenxHasenkopfx

Da rezimiramo ovaj Indijan Vels još nekim važnim stvarima koje su se dogodile: prvo masters polufinale Tijafoa, najava povratka pravog Zvereva – bio je nadomak pobede nad Medvedevom – upitnik nad Cicipasovim fizičkim stanjem, nastavak kanala Kaspera Ruda, neke vintage partije Stana Vavrinke…

Šta je vaš glavni utisak iz Indijan Velsa?