Kecmanović za SK: Top 100? Nadam se za dve godine

Teniski savez Srbije

Godinu je završio na furiozan način, trijumfima na prestižnim turnirima Edi Her i Oranž Boul, kojima je samo potvrdio činjenicu da je najbolji junior sveta. Vreme je za nove izazove, pa će se 17-godišnji Miomir Kecmanović ubuduće koncentrisati na profesionalne turnire.

U intervjuu za Sport klub sa Kecmanovićem smo razgovarali o tome u kojem smeru bi voleo da se razvija njegova igra, o promeni u ponašanju, kao i o tome kada procenjuje da će ući u Top 100 i šta je to najvažnije na seniorskom nivou.

Takođe, dotakli smo se i njegovog novog trenera, saradnje sa doktorom Igorom Četojevićem i toga kako izgleda jedan dan u jeku priprema.

Teniski savez Srbije

Seniorski nivo sada je Kecmanovićev isključivi prioritet, ali u tom planu će možda napraviti izuzetak i odigrati juniorski Rolan Garos.

“Završio sam godinu kao prvi junior sveta, svečana večera i dodela nagrada tada su u Parizu, pa možda odigram kada već idem tamo“, objašnjava Kecmanović na početku razgovora za Sport klub.

Miomir je od 13. godine na IMG Akademiji Nika Bolitijerija, a veliku podršku daje mu tetka, koja je sa njime došla iz Beograda. Na poslednja tri turnira u Kecmanovićevoj loži bio je i Miro Hrvatin, trener sa kojim se poznaje još iz perioda kad je bio dete.

“Imao sam osam godina kada smo se upoznali – u Puli je turnir ‘Smirkva Bowl‘, pa bih posle ostajao kod njega na moru i zajedno smo trenirali. Izuzetan je taktičar, prepoznaje brzo nedostatke rivala i tako mi mnogo olakšava. Takođe, i na treningu ima dobro oko, vidi šta treba da radim bolje – rekao mi je da su kondicija i mentalna snaga dva segmenta koja treba najviše da unapredim“.

Miomir Kecmanović – FB

Posle osvajanja Oranž boula, Kecmanović je rekao da prelaz iz juniora u seniore može da bude traumatičan za tenisera, pa je spomenuta mentalna stabilnost od dodatne važnosti.

“Da, to će biti jedan od glavnih faktora, mislim da sam spreman – ako budem igrao kao u poslednje vreme, mislim da relativno brzo mogu da preskočim fjučers nivo i da krenem dalje. To je prvi cilj“.

Miomir je veoma čvrst sa osnovne linije i ima jasnu viziju u kojem smeru bi želeo da se razvija njegova igra.

“Voleo bih da budem agresivniji, težim tome i to je jedna od sfera na kojoj radimo. Trudim se da više diktiram poene forhendom, da se izvlačim na njega kad god je moguće, a nastojim i da češće idem na mrežu, da zatvaram poene i da se ne umaram toliko u dužim poenima“.

Michael Reaves/Getty Images

Najveći napredak u poslednje vreme primetan je na servisu, udarcu koji je Miomir apostrofirao kao segment igre kojem je potrebno usavršavanje.

“Baš mi dobro ide servis – u poslednjih pola godine često me je vadio iz teških situacija i umnogome mi je olakšavao posao. Oslanjao sam se na servis i drago mi je što se trud isplaćuje – najviše volim ravni servis u T liniju sa djus strane, za sada je 205 km/h najbrže što sam uspeo da odserviram“.

Dok je bio još mlađi, Miomir je bio negativan na terenu i to je znalo da odvede meč u neželjenom smeru. Ipak, sada to više nije slučaj u toj meri.

“Na poslednjim turnirima bio sam smireniji i rekao bih opušteniji nego ranije. Naučio sam da ne pokazujem više toliko emocije, čime sam posebno zadovoljan. I dalje radim na tome, nije još kako želim da bude, ali vidi se napredak“.

Privatna arhiva

U tom smislu veliki uticaj imao je doktor Igor Četojević, koji je bio deo tima Novaka Đokovića tokom 2011. godine, a sada je deo Miomirovog tima.

“Čujemo se redovno. Razgovaramo o mečevima, o tome kako se osećam, ima li nekih problema i smeta li mi nešto. Sada sam na 75 kilograma – jedem skoro normalno, samo bez glutena“.

Kecmanoviću sada predstoji nekoliko dana odmora, a onda pripremni ciklus od četiri-pet nedelja i prvi fjučers na Floridi krajem januara. Plan još nije detaljno definisan, ali jedno je sigurno – biće pakleno.

“Treninzi su mnogo jači nego u toku sezone jer nema mečeva i ne moram da se čuvam. Ovde na Akademiji nas ‘uništavaju‘ kako bi nas pripremili najbolje moguće. Ustajem u 6.45, prvi teniski trening mi je od 9 do 11, zatim jedan sat radim kondiciju, a popodnevni blok je sličan – tenis od 14 do 15.30, pa kondicija od 16 do 17 časova. Na kraju dana nemam snage ni za šta drugo“.

Dana Anders

A kada možemo očekivati Miomirov ulazak u najboljih 100 na ATP listi?

“Nadam se u što kraćem roku, ali u najboljem slučaju, mislim da će to biti za dve godine“.

Za kraj, pitali smo mladog srpskog tenisera kako se bori sa sve većom pažnjom medija.

“Za sada se nekako borim, evo već dva dana samo odgovaram na pitanja“, zaključio je Kecmanović uz smeh.