SK: Čovek sa kojim je Marin Čilić procvetao

Julian Finney/Getty Images

Bio je četvrti teniser sveta u singlu, polufinalista Vimbldona 2006. i na US openu devet godina ranije, dok je u dublu osvojio devet Gren slem titula i bio najbolji na svetu.

Posle igračke karijere i pauze, Jonas Bjorkman postao je trener – prvo je sarađivao sa Endijem Marijem, a od sredine avgusta prošle godine u štabu je Marina Čilića.

Hrvatskog tenisera mnogi su videli kao favorita iz senke na Vimbldonu, a on za sada to opavdava i posle pobede nad Milerom u pet setova plasirao se u polufinale – tamo ga čeka Sem Kveri, a sa 45-godišnji Bjorkman za Sport klub je govorio o dosadašnjem toku turnira i polufinalu, Đokoviću i trci za prvo mesto.

Mora da ste zadovoljni, Marin igra izuzetno dobro, čak je možda i favorit za titulu?

Nisam siguran baš da je favorit, to je i dalje Rodžer, ali veoma sam zadovoljan i srećan. U prethodne tri godine Marin je ovde gubio u četvrtfinalu i konačno je napravio korak dalje u polufinale. To je poseban osećaj za njega, a naročito sam zadovoljan kako je preokrenuo meč četvrtfinala sa Milerom, pogotovo posle gubitka četvrtog seta.

Sa kakvim mentalnim pristupom dočekujete sledeći meč sa Semom Kverijem i potencijalno finale?

Radićemo isto kao i pred prethodne mečeve – dan pauze provodi se u laganom ritmu, trening sa mnom i prolazak kroz nekoliko stvari iz četvrtfinalnog meča koje možemo da popravimo. Zatim sledi plan za polufinale i meč sa Kverijem, za koji očekujem da će biti vrlo težak.

Julian Finney/Getty Images

Marin je do sada slavio u sva četiri međusobna okršaja sa Kverijem, kako vidite taj meč taktički?

Međusobni skor stvarno izgleda dobro, ali sada je u pitanju novi meč. Obojica će prvi put iskusiti polufinale Vimbldona i to će sigurno igrati određenu ulogu, ali da, nadam se da će Marinu pomoći to što ga je do sada pobeđivao. Mislim da treba da ostane dosledan i da igra na isti način kao i do sada na travi – veoma je agresivan, izlazi na mrežu mnogo više, a sada će mu biti neophodan i pravi ritern jer Sem poseduje izvanredan servis.

Marin često naglašava koliko ste mu pomogli s mentalnog aspekta, kako ste po vašem mišljenju najviše uticali na njega?

Uvek pokušavam to da prenesem i uvek je važno ostati pozitivan na terenu, pošto ima dana kada igraču sve ide od ruke i onih dana kada ništa ne ide prema očekivanjima. Recimo, u finalu na Kvinsu mislim da je igrao fenomenalno i da je bio bolji od Lopesa, ali nije bio njegov dan i izgubio je – posle toga smo se zaista fokusirali na to da ostane pozitivan i da obraćamo pažnju samo na dobre stvari kojih je bilo mnogo te nedelje. Mislim da je za igrača važno da se negativna osećanja preokrenu u nešto pozitivno i da se onda neki detalji na terenu urade malo bolje sledeći put.

Videli smo šta se dogodilo s Novakom, povreda je takva da će možda odsustvovati nekoliko meseci – mislite li da Đoković može da se vrati u svom najboljem izdanju?

On je mentalno jak i zato je toliko godina dominantno bio broj jedan. Povrede komplikuju stvari i izuzetno su frustrirajuće, pogotovo sada za Novaka koji nije počeo sezonu kako je želeo, a ovde je verovatno osećao da ponovo igra bolje. Nije imao sreće, ali nemam uopšte dilemu da će se vratiti na svoj nivo kada ozdravi – kvalitet njegove igre je neverovatan, definitivno će se vratiti.

Clive Brunskill, Getty Images

Nešto slično dogodilo se i Endiju Mariju, muči se sa kukom, tako da se čini da je borba za broj jedan otvorena – koga vidite na tom mestu?

Nema sumnje da nas čeka zanimljiva trka do kraja godine, Rodžer i Rafa u ovom trenutku deluju svežije od Marija i Đokovića, ali ostalo je još mnogo da se igra i teško je sada prognozirati. Mislim da je dobro za tenis što imamo tako neizvesno takmičenje između najbolje četvorice.

Kakav je vaš pogled na drugo polufinale između Federera i Berdiha?

Mislim da Berdih sada na Vimbldonu igra mnogo bolje nego ranije, vidi se da je stekao samopouzdanje, bio je izuzetno koncentrisan i na lopti u prvom setu sa Đokovićem i koristiće mu psihički što je ponovo u polufinalu. Čeka ga težak posao, nema baš dobar skor sa Federerom (6-18), ali zna šta je potrebno da uradi… Rodžer će biti veliki favorit, ali ne treba otpisati ni Berdiha.

Šta Berdih mora da uradi taktički kako bi imao šansu?

Uf… Nisam toliko daleko otišao u razmišljanju, uživao sam u Marinovom meču, a sada ću da se koncentrišem na to da njega spremim za njegovo polufinale. Šta god da se desi u drugom meču, za mene će biti samo lepo da gledam bez previše brige.