Agasi, mango, zagrljaj: Novakov dan pred povratak

Saša Ozmo 15. jan 20187:14 > 7:26
sport klub

“Možete li samo malo da se pomerite, molim vas“, obratio nam se čovek sa džinovskom kamerom.

sport klub

On je, baš kao i svi na punom terenu 16, čekao dolazak Novaka Đokovića na zakazani trening u 13 časova i, kao snimatelju Australijan opena, nije smeo da mu promakne dolazak šestostrukog šampiona.

Verovatno se i on iznenadio kada je Đoković sa svojim timom stigao tačno u 13 časova – nije Novaku strano da zakasni i po dvadesetak i više minuta, ali sada je došao na vreme i izazvao ciku na punim tribinama terena broj 16. Nekoliko srpskih zastava, uglavnom su ih držali ljudi van Evrope, a Agasi je na ovacije reagovao na karakterističan način – pozdravom obema rukama i osmehom koji govori da je zahvalan i možda malo postiđen.

sport klub

Đokovićev sparing partner bio je levoruki Felisijano Lopes, priprema za meč sa Donaldom Jangom. Nisu se mnogo štedeli, odmah je krenula razmena srednjeg intenziteta, a ni kiša koja je padala 15-20 minuta nije mogla da im poremeti planove.

Potom su obojica izašli na mrežu, radilo se ozbiljno, mada je Novak po povratku na osnovnu liniju našao vremena i da se našali. “Ovako Feli riternira“, rekao je imitirajući šepurenje Španca, da bi za “kaznu“ sledeći servis dobio u telo.

sport klub

Pre početka treninga i u pauzama Đoković je jeo mango i pio energetske napitke domaće radinosti, a Agasi mu je prišao i tiho mu nešto govorio znajući da su svima unaokolo uši naćuljene. Posle je isto učinio i Štepanek, čak je i on uspeo da bude tih.

Kratko se Novak posvetio smeču i servisu, a posle odlaska Lopesa ostao je na terenu sa trenerima vežbajući uglavnom dijagonale i promenu ritma (nekoliko dijagonala, pa izvlačenje na paralelu). Štepanek je bio sparing partner, još je u formi, pa su zajedno zadirkivali Agasija koji se zaista teško kreće, samo je dvaput prebacio loptu preko mreže, i to levom rukom.

Posle 70 minuta treninga, svi u timu, uključujući i kondicionog trenera Panikija i fizioterapeuta Ulija, zagrlili su se i izgovorili nešto nalik molitvi.

Agasi je mudro poljupcem otpozdravio navijačima (“tako je lakše“, namignuo je Štepaneku), dok im je Đoković potpuno izašao u susret. Standardna procedura – selfiji, autogrami i poneki vrisak neverice, kao da je Novak član Bitlsa. Ipak, najbolje je prošao klinac koji je Novaka sačekao iza terena. Posle fotkanja, mali je bio hrabar i zatražio kačket. Ko ne pita, ne dobije, a dečku se sada posrećilo – Nole se nasmejao, stavio mu kačket na glavu i odjezdio ka svlačionici.

sport klub

Uz sav oprez koji zahteva činjenica da lakat još nije na 100%, Đoković je sasvim dobro udarao na treningu, delovao je željno tenisa i niti jednu loptu nije potpuno loše zahvatio. To su sve povoljni znaci, ali vodite računa da će u utorak srpski teniser odigrati prvi takmičarski meč još od 12. jula prošle godine.

U ponedeljak na utorak, treći po redu na Margaret Kort areni (oko 4.30 po srednjoevropskom vremenu), suparnik će mu biti Donald Jang. Nekada velika nada američkog tenisa, a sada momak koji samo povremeno bljesne. Tada se čovek zapita kako nije postigao više u karijeri, ali potom Jang potpuno padne, servis mu ponovo postane “mršav“ i sve je jasno. Amerikanac je igrač koji daje ritma i Đokoviću bi to na povratku trebalo da prija.

Uslov je zapravo samo jedan – da lakat ne boli.