Šou na treningu: Pozorište Beker-Đoković-Agasi

Saša Ozmo 21. jan 20188:29 > 8:32
sport klub

“Ne boj se!“, uzviknuli su mališanu koji se odjednom našao u situaciji u kojoj nije ni sanjao da bi mogao da se nađe. Držao je reket u ruci, a preko puta njega bio je njegov idol. I smejao mu se hrabreći ga da udari loptu.

sport klub

Prvo su prebacivali stojeći na liniji servisa, a potom su se odaljili na osnovnu liniju – dok je Agasi simultano spušao i dizao mrežu u zavisnosti od toga na kojoj je strani lopta, razvijala se ljuta razmena sa osnovne linije. Novak Đoković se branio i branio, ali završilo se tako što je dečačić smečom zakucao loptu u polje i izazvao delirijum u publici.

Bio je to jedan od retkih poena u karijeri za koji je Đokoviću bilo drago što ga je izgubio. Prišao je i čestitao, a mališan je izgovorio najiskrenije “hvala“ kojem sam prisustvovao u životu, bio je ganut do granica suza. Dobio je i potpisan kačket, učestvovao u zajedničkom pozdravu za kraj treninga i vratio se na tribine.

Žao mi je što ne mogu rečima do kraja da vam opišem dirljivost te scene, a ona je bila samo trešnjica na šlagu posle treninga koji je bio pravi šou-program. Da je bilo potrebno posebna karta da se plati, vredelo bi.

A nije počelo baš obećavajuće – Novak je zakazao teren broj 16, jedan od tri kojima posetioci imaju najbolji pristup, od 14.30 do 16.30. To je sigurno značilo da će malo kasniti. Malo da, ali stigao je tek u 15.42 pošto je prethodno u teretani uradio zagrevanje. Čekali su ga dvojica sparing partnera, a zajedno s nama novinarima ispred je bio i njegov bivši trener Boris Beker. Strpljivo je i on čekao, neka, malo da vidi kako je nama…

Za razliku od prošle večeri, kada nekim klincima nije želeo da dâ autograme, sada je dvema devojkama izašao u susret. Možda ima veze s tim što su sada kamere bile prisutne. Potom smo se svi zajedno preselili unutar okvira terena – Novak i Boris su popričali, a pridružio im se i Agasi. Bio je to srdačan razgovor, pogotovo kada se zna koliko su ljuti protivnici bili Andre i Boris – ko je čitao autobiografiju Amerikanca, zna kako je pisao o Bekeru. Ironično ga je zvao BB Sokrat aludirajući na to koliko Nemac filozofira.

sport klub

Trening je počeo i valjalo je videti ima li na Novaku traga povrede zbog koje je u meču sa Ramosom tražio medicinski tajm aut. Nije je bilo, mada nije bilo ni mnogo kretanja, Đoković je vežbao udarce i tajming. Dok mi je Beker tražio da mu otvorim flašicu vode jer su mu klizavi prsti, Agasi je uputio Novaku kratak savet u vezi sa bekhendom. Nije Đoković na početku bio svoj na svome, čuli smo jednu-dve psovke, “daaaj“, kao i sugestiju sparing partnerima da budu malo oštriji: “There is two of you guys, come on”.

Usledio je savet Štepaneka u vezi sa servisom posle čega je Novak rekao “aha“, Agasi se nadovezao, a Beker je sve vreme budno pratio. Kako je trening odmicao, Đokovićevi udarci i raspoloženje postajali su sve bolji, pa je na pauzi zapodenuo razgovor s Bekerom. Prvo na nemačkom, a zatim i na engleskom. U jednom trenutku je delovalo kao da smo svi u pozorištu, pa je možda najbolje da vam i dramski predstavim celu scenu, sa sve didaskalijama.

Novak (sedi na stolici): Za neke je život jednostavan – jedan udarac, na mrežu i gotovo.

Andre (stoji između Novaka i Bekera): Da, a neki moramo da se mučimo.

Boris (Novaku koji je poluokrenut i smeška se): Da, ali ti bi me prošao na mreži.

Andre (gleda Bekera i imitira njegov način pripreme za servis): Meni bi tokom karijere dobro došao jedan takav. Znaš, kada sam pitao Samprasa “koliko oseća da je blizu pobedi“ kada vodi 2-1 u setovima i napravi brejk u prvom gemu četvrtog seta, odgovorio mi je “veoma blizu“. A ja sam osećao da me možda čeka još dva i po sata, uvek sam tražio taj drugi brejk.

Vežbao je Novak pomalo i bekhend slajs, a po prelasku na drugu stranu mreže nastavio je sa udarcima sa osnovne linije, ali i sa volejima, prilikom čega mu je Štepanek objašnjavao kako najbolje da pozicionira reket.

Po ponovnom menjanju strana Novak je opet prišao Bekeru, koji se raspitivao za stanje njegovog servisa. “Na treningu sve teče kako treba, ali na mečevima mi se desi da previše spustim ruku (kao kod prethodne tehnike) ili da se nagnem u levu stranu“, govorio je Novak demonstrirajući. Potom je prišao i Agasi i razmenio nekoliko rečenica sa Bekerom o Đokovićevom servisu.

Trening se nastavio, Novak je imao različite zahteve od svojih sparing partnera (igramo poen, servis duboko spolja, servis na T liniju, servis gde hoćeš, paralela pa dijagonala itd), a na kraju su igrali poen koji je odagnao sve sumnje da li Đoković oseća bolove – sve vreme je u šali “režao“ dok je trčao ka lopti, ali se zatim istegao kao da stiže najvažniju loptu u životu, da bi na kraju… “Morao sam da uzmem ovaj poen, nije bilo šansi da ga ne uzmem“. Da, uzeo je poen i nasmejan seo na klupu, dok je Agasi prokomentarisao: “Da se ovako krećem, uzeo bih svaki turnir veterana“.

Tu nije bio kraj – pošto je gorespomenuti dečačić dobio uspomenu za ceo život, tim se takmičio u boćanju. Teniske lopte bacaju se sa mreže, a cilj je da završe što bliže suprotnoj osnovnoj liniji. Pobednik je bio fizioterapeut Uli, a posle autograma, Novak i tim za kraj su se ponovo zagrlili i izgovorili molitvu (više o tome čitajte predveče na istim ovim stranama).

Na izlasku je Đoković zastao i dao intervju Bekeru. Nije loš način da se dođe do ekskluzive, samo treba da budeš trener jednom od najboljih u istoriji…

Michael Dodge Getty Images Sport

Zbog Novakovog treninga nisam uspeo mnogo tenisa da pogledam uživo, ali i te kako je vredelo. Ono malo što jesam jeste sudar Voznijacki i Ribarikove. Njih dve, kao i još nekoliko teniserki koje su ostale u žrebu, pokazuju da je zabluda da se sve svodi na snagu – finesa, brzo razmišljanje i donošenje odluka, odlično kretanje, to su stvari koje još mogu da donesu i donose rezultate, što se potvrđuje i na ovom turniru.

A trijumf nad Aleksanderom Zverevom konačno je Hjeonu Čungu, Novakovom sledećem rivalu, omogućio veću “vidljivost“. Trenirao je na terenu broj 18 u prisustvu velikog broja ljudi – nije bilo tragova umora, kao što je Novakov agent rekao, Čung može da trči danima bez prestanka.

Trener mu je sada Nevil Godvin, čovek koji je Kevina Andersona doveo do finala US opena, a sada ima velike planove i sa 21-godišnjim Korejcem. Razgovor sa njime čitajte večeras kao idealnu najavu za meč Đoković – Čung (ponedeljak, 9.00 po srednjoevropskom vremenu).

Imao sam priliku i da razgovaram sa kolegama iz Južne Koreje, a jedan od njih utiske o Hjeonu sažeo je na sledeći način:

Quinn Rooney/Getty Images

“Miran je, disciplinovan, razmisli dobro pre nego što odgovori. Veoma je uviđavna osoba“. Drugi kolega, jednako ljubazan, preneo mi je neke Čungove izjave pred meč, a najvažnija jeste da im je Hjeon rekao da se sada na Rod Lejveru oseća kao kod kuće.

“Kada sam pre dve godine tamo igrao sa Novakom, stadion mi je delovao ogromno, bio sam preplavljen utiscima. Sada, kako je meč odmicao, stadion mi se smanjivao. Iz iskustva od pre dve godine mnogo sam naučio. Ipak, i sada sam autsajder i biće mi čast da budem sa Đokovićem na terenu“, kaže Čung.

Dok vam ovo pišem, Nadal se neočekivano muči sa Švarcmanom, a posle sledi poslastica u vidu meča Dimitrov – Kirjos. I da, Čilić nastavlja da pobeđuje “ispod radara“, sada je dobio Karenja Bustu u četiri seta.

Ponedeljak će biti još jedan dug i zabavan dan, nadam se da ću sada uspeti da pogledam malo tenisa, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Melburna

Cameron Spencer/Getty Images

– Pitali smo Breda Gilberta da se uključi u diskusiju u vezi sa povećanjem nagradnog fonda na Gren slem turnirima. Složio je onaj svoj dobroćudni izraz lica i rekao mi: “Previše sam ja star za to… Govorimo 35 godina već i o rasporedu, ali kao što znate, stvari u tenisu menjaju se veoma, veoma sporo“.

– Bilo je pitanje dana kada će se Fabio Fonjini naći u crticama i evo ga. Posle meča upitan je na terenu da objasni svoje brojne gestikulacije ka sudiji, tipično italijanske. Prvo je Fonja rekao da je bolje to nego da koristi reči i dobije opomenu, a onda je ipak objasnio šta jedan gest znači: “Che cazzo“. Po principu “sami ste hteli“, pogledajte:

– Izvinite, Tode… Onog trenutka kada se to desilo, već sam se ugrizao za jezik – mrzim kada napravim lapsus, ali dešava se. Srećom, Mark Vudford nije sujetan. “Znate naravno s kim sam vas pomešao?“ Nasmejao se “Ne brini, nisi prvi“, rekao je pre intervjua koji vam preporučujem da pročitate.

– Na terenu pored Đokovićevog trenirao je Federer. “DrFederer: Fans favourite, record breaker, emoji expert, GOAT“, pisalo je na jednom od transparenata. Ponovo je bilo krcato, brojni juniori čak su “ilegalno“ ušli u prostor za medije kako bi fotkali svog heroja, a mi smo se još jednom uverili u lakoću Federerovih udaraca. U svemu što je vrhunsko u njegovoj igri izbliza ništa ne ostavlja tako veliki utisak kao voleji. Umetnost.

– Agnješka Radvanjska je izgubila od Hsije, ali ne pre nego što se posvađala sa sudijom i tražila supervizora. Ne pamtim da je Aga tako izgubila živce, ali postigla je ono što se retko postiže – supervizor je ispravio odluku.

https://twitter.com/Ashish__TV/status/954731026676199430

Veliki pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)