"Filip jedan od najtalentovanijih koje sam ikad video"

Mark Kolbe/Getty Images

U međusezoni je Filip Krajinović kao novog trenera angažovao Tomasa Johansona, osvajača Australijan opena iz 2002. godine i bivšeg trenera Marije Sakari.

Bio je to jasan znak da Filip okreće novi list, da je uložio u sebe i da teniski želi da izvuče ono najbolje što može da ponudi, a znamo da može mnogo.

Infekcija prsta odvojila ga je od turnira prve nedelje sezone, ali već na debitantskom zajedničkom turniru Krajinović je ostvario najbolji Gren slem rezultat u karijeri – pobedio je Čekinata i Donskoja pre nego što je ispao u trećoj rundi Australijan opena.

“Veoma sam zadovoljan kako stvari funkcionišu za sada i posebno sam ponosan na način na koji se borio i preokrenuo od 0-2 u duelu sa Čekinatom. Bio je siguran u drugoj rundi, a i u trećoj je imao šanse u duelu sa Ćorićem – da je bolje počeo drugi set, možda bismo čak videli i drugačiji ishod“, počinje Johanson za Sport klub.

Šveđanin razume potencijal svog učenika i zna koji su preduslovi za to da taj potencijal u potpunosti izađe na videlo.

“Napredujemo i to jeste važno, ali u Filipovom slučaju najbitnije je da ne bude povreda. Imao je mnogo povreda tokom karijere, pa osnovni zadatak jeste da brinemo o njegovom telu. Potrebno nam je da igra mnogo mečeva, ali i da ostane zdrav i spreman, to je balans koji ćemo pokušati da ostvarimo”, ističe 43-godišnji Johanson i dodaje:

Teniski savez Srbije

“On je jedan od najtalenovanijih igrača koje sam video u životu – kada smo na treningu i sparinguje s nekim, ako mu kažem da nešto uradi, on to momentalno uspe da reprodukuje. Čisto teniski gledano, samo malo treba da se popravi, ali mora da ojača i da više obrati pažnju na stvari van terena – to znači da više vremena provodi u teretani, da više radi na izdržljivosti, a to onda znači da će na samom terenu moći da prikaže više od onoga što zna. Kažem, primarno je da ojača, ali ne smemo ni da ga odmah ubacimo u mašinu i da previše radi jer se tako povećava i rizik od povreda. Bićemo mudri i pokušaćemo da pronađemo tu ravnotežu, to je tanka linija koje moramo da budemo svesni”.

Filip nam je rekao da je promenio neke stvari u svom životu, pogotovo van terena. Koliko je Tomas uticao na to?

“Da, uradili smo brojne sitnice otkad smo počeli zajedno da radimo. Kažem mu šta mora da se popravi, šta mora da nestane, a veoma mi je drago što sluša 100% ono što mu govorim. Posebno mi se dopada što imamo veoma dobru međusobnu komunikaciju – znate, ja nisam uvek u pravu i cenim što s njim razgovor teče lako. Svodi se na to da se trudimo da budemo profesionalniji u svemu što radimo – kvalitetno zagrevanje, rad na terenu, zatim lagano spuštanje ritma tela, masaža i sl. Samo van terena mora da postane malo profesionalniji“.

Michael Dodge Getty Images Sport

Za kraj, pitali smo Tomasa koje su ciljeve Filip i on postavili za tekuću godinu.

“Potrebno mu je što više mečeva kao što je bio onaj sa Bornom, to iskustvo ne može da se zameni, igraš protiv najboljih i vidiš gde si u odnosu na njih u datom trenutku. Prvi cilj nam je da se vrati u Top 50. Ako ga povrede zaobiđu i ako nastavi da radi u istom stilu kao sada, mislim da može još mnogo više jer je teniski toliko dobar i potrebno je da radimo na detaljima kako bi to bilo još očiglednije”, zaključio je Johanson za Sport klub.

Krajinović je bio i 26. teniser sveta, a posle Ozi opena biće 72. na ATP listi. U februaru i martu brani mnogo bodova – ukoliko to uspe da pregrmi bez prevelikog pada, pred njim je ostatak sezone koji je savršena prilika za novi uspon novog Filipa.