Ozmovi odgovori vama: Porez, Irving, tišina na tenisu

Getty Images/Al Bello

Vreme kada bi svi trebalo da budemo kod kuće iskoristio sam između ostalog da odgovorim na neka od vaših pitanja koja ste mi postavljali putem društvenih mreža.

Adam Pretty, Getty Images

Ukoliko imate pitanja, pišite ih u komentarima na ovaj tekst, a uvek mi možete pisati na Tviteru ili Instagramu, pa će da padne još neki tekst 🙂

Kako i koliko teniseri i teniserke plaćaju poreze na turnirima?

Često mi postavljaju ovo pitanje, a najbolje je objasnila Aleksandra Krunić početkom prošle godine u Australiji. Kopiram deo svog tadašnjeg teksta:

Počela je Aleks tako što nam je pokazala kovertu u kojoj su bili uredno verifikovani svi njeni troškovi u Australiji (Brizbejn, Sidnej i Melburn).

Povezano

“Postoje dva ‘šaltera’ – jedan na kojem dobiješ papir sa sumom novca koju si dobio i sa porezom koji uzimaju, a drugi je poreska uprava. Na tom drugom se prijavljuju svi troškovi – koliko plaćaš trenera, koliko su plaćene karte, smeštaj, svi troškovi. Onda to oduzmu od poreske osnovice, a troškovi ovde jesu veliki. Zatim se ponovo vraćam u prvu kancelariju i tu dobijem konačnu sumu koju sam zaradila“.

Ako se deo novca uzima u gotovini (Aleks kaže da ona retko kad to čini, a iz Australije se ne može izneti više od 10.000 u kešu), to proceduru još malo komplikuje i uključuje treću kancelariju. Ali eto, čak ni sportisti ne mogu da pobegnu od birokratije.

“U Australiji je komforno što ja odmah prijavim šta treba i što mi na licu mesta smanje porez. U SAD npr. imam čoveka koji se time bavi – njemu šaljem sve račune i avionske karte, oni prvo oduzmu porez od celokupne zarade, pa posle vraćaju deo na osnovu podnetih papira. Jeste u Australiji najniži nagradni fond jer je njihov dolar najslabiji, ali prihvate sve troškove i odmah je sve rešeno“.

Porez u SAD iznosi 30%, u Australiji je 32% do 90 hiljada australijskih dolara, a 37% preko 90.000. Za plasman u drugu rundu, pre odbijanja poreza, Krunićeva je u Melburnu zaradila 105.000 australijskih dolara, tj. 66 hiljada evra.

Da li se radi nešto u vezi sukoba na relaciji EKA-FIBA?

Ni u uobičajenim okolnostima nije delovalo da tu ima ozbiljnijeg pomaka, sada je situacija vanredna i sumnjam da se iko bavi time.

Bruklin Netsi naredne sezone. Odnosi unutar ekipe, ko je najbolji kandidat za trenera (kime će KD i KI biti zadovoljni) i hoće li Irving u još jednom timu narušiti odnose u svlačionici itd?

Prema informacijama američkih novinara, Irving bi želeo Lua. Mislim da nije pravedno sve svaljivati na Irvinga kada je reč o odnosima u svlačionici, ali istina je da već ima istoriju postupaka koji ne odgovaraju timu i da je stekao reputaciju remetilačkog faktora. Keni Etkinson nije hteo da odustane od svoje filozofije, zato je to bio sporazumni raskid ugovora. Zato je potreban trener koji će više znati kako da održi zvezde zadovoljnima i da manje-više njima prepusti vođstvo.

Juta posle koronavirusa i koliko će Goberovi “nestašluci” uticati na odnose u ekipi?

Zaista ne znam, može da ode i na jednu i na drugu stranu, a prema informacijama iz SAD, saigrači su bili baš ljuti na Gobera. On se posle izvinio i privatno i javno, jasno je da se kaje, videćemo šta će biti kada se strasti smire. Lično mislim da neće trajno biti narušeni odnosi, ali ko zna.


Šta Saša Ozmo radi kad ništa ne radi?

Isto što bi trebalo i svi ostali sada – kod kuće sam sa suprugom. Gledam serije, pokušavam da smanjim dotok informacija kako bih sačuvao mentalno zdravlje, učim španski na Duolingu, počeću i da vežbam ovih dana…

Zbog čega tokom teniskog meča mora da bude apsolutna tišina i bez ikakvog kretanja na tribinama?

Jednim delom to jeste tradicija, ali mnogo većim je potreba. U tenisu mnogo zavisi i od zvuka koji lopta proizvede po udarcu. Drugo, sa strane deluje kao da je svaki udarac rutinska stvar, ali dovoljno je da se jako malo pogreši “na reketu“ i da lopta ode daleko napolje. Jednom kada igraš tenis, shvatiš zašto takvo pravilo postoji. Da li bi moglo da se igra s bukom? Često i sada ima graje, buka je recimo na US openu konstantna, igrači dobro udaraju i na treninzima kada se priča svuda oko njih, ali verovatno bi to ipak bio drugačiji sport na samim mečevima.

Grant Halverson, Getty Images

Da li je Ivo Karlović najbolji server u istoriji tenisa?

To je uvek subjektivno, ali jedan od najboljih svakako jeste. Čuvena je ona Hjuitova izjava posle poraza na Vimbldonu da Ivo servira kao “sa drveta“. Visina od 211 cm omogućuje mu mnogo efektniji ugao pri “ulasku“ lopte. Ali servis je šira tema, lično volim kod servisa da vidim i taktiku za naredni udarac/ceo poen – dakle, neki kik kojim se protivnik izbacuje s terena, slajs takođe, poneko iznenađenje (poslednje čega mogu da se setim jeste Švarcmanov as na Lajovićev forhend brzinom od oko 140 km/h. Kako? Duci se unapred izmakao da udari forhend sa bekhend strane, a Dijego je to predosetio)…

Da li je moguće da imamo tri Gren slem turnira mesec za mesecom (jul, avgust, septembar), mogu li igrači fizički to da izdrže?

Sa jedne strane bih voleo to da vidim jer bi to značilo da su se stvari vratile u normalu. Sumnjam da će ostati sve kao i do sada, ali ovo su vanredne okolnosti i nije nerealno da vidimo stvari koje su bile nezamislive, tj. nedelju razmaka između US opena i Rolan Garosa. Ako se to desi, biće interesantno ko će šta odabrati da igra maksimalnim intenzitetom i kako će sve to da izgleda. Džon Milman je kao ideju spominjao da se igra na dva dobijena seta, ali to ne rešava problem promene podloge.

Pitanja o aktuelnostima, iskustvima sa košarkaških utakmica ili Gren slem turnira, generalno o novinarstvu… Pišite u komentarima ili na Tviteru i Instagramu.