Benzin, povlačenje, vuk: Šta je to Rafa probudio u Novaku?

Saša Ozmo 27. maj 202318:33 12 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

„I, momci, koliko vama vremena treba da sve ovo iskucate?“ Sasvim neočekivano, naslonjen uza zid u našem pres-centru, ležerno je postavio pitanje osvajač 22 grend slem titule. Jeste Novak opušten sa nama – vidi se to i po mimici kada se s engleskog pređe na srpski na konferenciji za medije – ali tako nešto ne dešava se često. Toliko, da su se i kolege iz susednih redova stolova okrenule da vide šta se događa.

Nole je bio govorljiv danas, trebalo je mnogo da se prekuca, a Novak se setio našeg dobrog, legendarnog kolege Voje Veličkovića: „Ja kažem tri rečenice, on napiše pet slova… I sve prenese dobro“.

Pročitajte i:

Iskoristio sam priliku da nahvalim Voju – sada smo kolege na Sport klubu, a kada sam tek počinjao da dolazim na turnire, on je uvek bio tu da pruži pomoć, i ne samo meni: logističku, tehničku, novinarsku, ljudsku.

„Vidimo se, momci“, dočekao je Novak svoje ljude i završio sadržajan dan. Počelo je od sparing meča sa Hačanovom pred punim tribinama stadiona Suzan Lenglen – raširenih ramena, Đoković je bio potpuno u udarcu, stigao da se našali dva-tri puta, a dobio je set sa 6:3, bez dozvoljene brejk lopte. Posle je još malo vežbao sa sparing partnerom Čarlijem Gomezom.

Suzan Lenglen
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Malo pre 17 časova, pojavio se pred novinarima – svež i spreman da bude otvoren. Skoro pola sata je pričao, bila je to jedna od onih Novakovih konferencija koje su gozba za novinare: mi sa veba možemo i desetak vesti da napravimo. No, nije bila kvaka u tome koliko je pričao, već koliko je raspoložen bio i o čemu je govorio. Posle nervoze proteklih nedelja, bila je to dobrošla promena.

„Pričaj srpski da te ceo svet razume“, nasmejao se dok su strane kolege napuštale sobu, a mi preuzimali mikrofon.

„Najbolja moguća vest je da nemam fizičkih teskoba i da sam u dobrom stanju“. Rekao je nešto slično i na engleskom, ali bilo je dobro čuti i na srpskom, tek da se potvrdi.

„Kada pristupam i spremam se za grend slemove, kada se bliži početak, osećam se ugodnije nego na bilo kom drugom turniru. Namestio sam mentalni sklop za slemove, to je za mene najbitnije, uz reprezentaciju“.

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Kratkoročno – sve je u redu, ali bilo je malo neobično videti Novaka da samoinicijativno i otvoreno govori o tome kako mu telo drukčije reaguje nego pre desetak godina. Ranije bi tako nešto samo usputno konstatovao ili bi šalom rešio stvar („35 je novih 25“, kao u Melburnu), ali sada to nije bio slučaj. To sam i konstatovao, na šta je Novak rekao:

„Osetio sam momenat da podelim jer me zatekla vest o Nadalu da će mu 2024. biti poslednja godina… Jeste godinu dana stariji od mene i da je imao više povreda od mene, ali ipak smo generacija i ceo život sam svoju karijeru proveo sa njim na turnirima“.

Kada je čuo Rafinu konferenciju, Novaku su se ponovo u glavi pojavile reči Džona Mekinroa, koji je rekao da je deo njega otišao sa Bjernom Borgom kada je Šveđanin odlučio da se povuče sa 26 godina.

Rafael Nadal Novak Đoković
Photo by Graham Denholm/Getty Images

„Urezala mi se ta rečenica kada sam čuo Nadala. Neću da lažem da nisam pomislio i ja o povlačenju i kako bi to izgledalo, ali još imam benzina u sebi. Videćemo koliko će trajati, nemam nikakav datum i dosta zavisi i od fizičkog stanja. Ono na šta sam se osvrnuo kada sam rekao da stvari nisu iste, mislio sam na to kako mi telo reagovao. Mnogo sam se brže oporavljao, više poteškoća imam, više bolova i bukvalno se na nedeljnom nivou nešto dešava“.

Drugi aspekt jeste mentalni – da li će i još koliko biti gladan taj vuk kojeg Novak često spominje? Ne tako davno je Đoković govorio kako je u njegovom timu povlačenje zabranjena tema…

„Maltene sam sve već u ovom sportu postigao. Razmišljam o tome, ali ne stalno. Ne volim da gledam godine kao odlučujući faktor, više gledam kakvo je moje stanje i da li uživam. Istorija je na crti, poslednjih pet godina uvek igram za istoriju – koji god da je turnir ’sad možeš da postigneš ovo’, da oborim neki rekord, a mislim da sam ih dosta oborio. To me i dalje motiviše i to je od najvećih razloga zašto se bavim ovim sportom“.

Sa nostalgijom sam pisao tekst o Nadalovom odsustvu sa Rolan Garosa, ali Nole, ti napuni još koji put taj rezervoar ipak.

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images