Bjanka Vanesa u sebi još ima sve što je potrebno za let

Saša Ozmo 27. mar 202310:40 2 komentara
Bjanka Andresku
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Sedeo sam na tribinama kada je prstima zapušila uši kako ne bi čula buku s tribina. Serena Vilijams spasla je meč loptu i vratila brejk u drugom setu finala US opena. U prošlosti bi scenario bio predvidljiv, 7:5 ili eventualno 7:6 za Serenu, a onda 6:1 ili 6:2 u trećem.

Međutim, tinejdžerka koja je zapušila uši satkana je od drugačijeg materijala i za desetak minuta je ležala na betonu proslavljajući svoju prvu grend slem titulu. I to na svom tek četvrtom najvećem turniru – jedina žena u Open eri koja je iz tako malo pokušaja uzela trofeja bila je Monika Seleš na Rolan Garosu 1990.

Ime tinejdžerke – Bjanka Andresku. Osvojila je te godine i Indijan Vels i Rodžers kup, i jedino što je stajalo na putu između nje i velikih rezultata u nizu jeste – telo. Ono je nastavilo da uzima danak, i pred taj US open se mučila sa povredama, a i otad joj je karijera prošarana prekidima, jednom i zbog ličnih problema van terena.

Nekada je uspevala da i pored pauza brzo pronađe najbolju formu i zaista je imala zastrašujuću kombinaciju: snažne udarce i mogućnost da brzo završava poene, ali i taktičku obučenost, posledično i pravu selekciju udaraca, te atleticizam koji nije možda bio vidljiv na prvu loptu.

Nadimak joj je Bibi, a srednje ime Vanesa dobila je po američkoj glumici i pevačici Vanesi Vilijams. Njena pudla Koko redovni je gost na turnirima, a Bjanku vole i zbog specifičnog smisla za humor.

Pobornica meditacije i vizuelizacije, ljubiteljka košarke i Toronto Reptorsa, za nju navijaju i Kanada i Rumunija.

Bjanka Andresku
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Sada su u Majamiju, u kojem je igrala finale pre dve godine, pale Radukanu, Sakari i Kenin.

„Te 2021. nisam uživala i nisam osećala da zaslužujem da budem u tom finalu, ali sada se osećam kao totalno drugačija osoba, i definitivno zaslužujem da budem ovde“.

Ne zaboravite, Bjanka ima tek 22 godine, još u sebi ima sve što je potrebno za let do samog vrha.

Komentari (2)

Vidi sve komentare