Denverova idealna pobeda

NBA 17. maj 202312:44 2 komentara
AP Photo/Jack Dempsey via Guliver Image

Ne zato što je igra bila idealna, već zato što je pobeda ostvarena uprkos prikazanim slabostima, uprkos tome što je umalo ispušteno +21 iz treće četvrtine, a protivnik je otkrio neka prilagođavanja za nastavak serije. Na kraju, 132:126 za Nagetse protiv Lejkersa u prvoj utakmici finala zapada.

Povezane vesti

Prvo poluvreme u potpunosti je pripalo Nagetsima, koji su na parket izašli agresivnije i energičnije. To je rezultovalo sa mnogo poena iz tranzicije i skakačkom nadmoći (samo je Jokić uhvatio 12 lopti u prvoj četvrtini), što je vodilo i do poena iz drugih napada.

Kada se tako otvori meč, onda se pogađaju i otvoreni šutevi, i primarne akcije s Jokićem na čelu uglavnom prolaze.

Još u finišu prvog poluvremena s Dejvisom na čelu, a pogotovo od starta treće deonice, Lejkersi su znatno lakše pronalazili put do koša rivala, delom i zbog opuštenije odbrane Denvera koja je za posledicu imala miskomunikacije i više lakih poena tima Darvina Hema.

Uspeo je Denver da odbije nekoliko naleta i da zadržava dvocifrenu prednost na oko petnaestak poena, ali osećalo se da momentum prelazi na stranu Lejkersa i da bi moglo da se zakuva kada Nagetsi prestanu da pogađaju. Serijom teških šuteva (Marej, Jokić na isteku trećeg perioda) Denver je održavao prednost, ali nisu bez razloga Lejkersi najbolji defanzivni tim u ovom plej-ofu.

SofaScore

Ključno prilagođavanje bilo je to što je Hačimura postao primarni defanzivac na Jokiću, a Dejvis bio na pomoći. To je Jokiću onemogućilo prodore i zidanje, i generalno ga prilično ograničilo, a Lejkersi su se vratili u igru. Ima Jokić sva moguća rešenja – može da šutne preko Hačimure na razne načine, ali Meloun i Nagetsi u kratkom roku nisu našli odgovor u kontinuitetu. Za drugu utakmicu će biti spremniji, i Jokić će znati šta ga čeka, a i sada je već pronašao rešenje kod važnog koša Koldvel-Poupa za 129:124. Ali…

“To nije naše poslednje prilagođavanje”, rekao je Hem posle meča. Hačimura bi mogao da bude u startnih pet umesto Šrudera ili Rasela već za drugu utakmicu.

Napadački, Lebron se spuštao sa Marejem na niski post, odatle kreirao za sebe i druge (isto je radio i protiv Karija u seriji sa Voriorsima, a kao i mnogo puta ove sezone, pojavio se Ostin Rivs sa pet trojki, od toga dve u velikom naletu gostiju u poslednjem periodu.

Ron Chenoy-USA TODAY Sports

U poslednjem minutu je Džejmsu izašla iz koša trojka za izjednačenje, a Jokić sa penala osigurava trijumf. Tako je srpski reprezentativac zaokružio još jednu briljantnu partiju: 34 poena (12-17 iz igre), 21 skok i 14 asistencija.

Imao je Jokić pomoć Marejevu, Porter je pogodio neke važne šuteve i bio mentalno prisutan u odbrani (čak i lupio dve rampe na skok šutu nakon što je početno bio u zaostatku u odnosu na direktnog rivala), Braun i Koldvel-Poup su se častili preko Rasela i pokazali još jednom sposobnost da prodiru s loptom i utrčavaju bez nje.

Ipak, timska odbrana mora da bude bolja, na nivou one iz većeg dela prvog poluvremena, jer nije realno da će Nagetsi i u drugom meču pogoditi toliko teških šuteva (15-32 za tri). I Dejvis mora mnogo više da radi za svoje poene, da oseti više kontakta, što bi ga umorilo i za drugu stranu terena.

Za razliku od Grizlisa i Voriorsa, Nagetsi su pobedili Lejkerse u prvom meču serije, kod kuće. Odličan start, ali biće ovde još mnogo vatre.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare