Đoković i Medvedev: Spektakl i antiklimaks

Saša Ozmo 8. okt 202220:29 2 komentara
Đoković i Medvedev
REUTERS/Pavel Mikheyev

Jeste li ikada videli da je teniser šokiraniji posle pobede? I Novak Đoković, kao i svi mi – još su Novakovi navijači proslavljali osvojeni drugi set, a onda – šta?! Potpuni antiklimaks, Medvedev predao! Istegao je preponu i očito nije hteo da rizikuje, ali svi smo bili „napaljeni“ za treći set, uključujući i Novaka. Ovako, pobeda 4:6, 7:6 (8-6).

A bili smo toliko napaljeni jer smo u prva dva seta videli spektakl. Kada su obojica na visokom nivou na betonu, utisak je da Novak mora da radi nešto ekstra kako bi stvorio prednost – verovatno nije bilo rivala koji je više od Medvedeva naterao Novaka da se adaptira, menja i improvizuje. To se na primer očituje u brojnim bekhend slajsovima, kao i drop šotovima kojima Novak želi Rusa da namami napred, ali i da promeni ritam – da se ne igra samo po dužini, već i po širini.

S druge strane, Rus je znatno skloniji potpunim padovima (AO 2021 npr) i lutanjima, ali to danas nije bio slučaj. Protiv svakog drugog suparnika, Medvedev bi posao završio u dva seta, a poeni koje smo videli u taj brejku… Skoro svako je iziskivao uzdah i „uh, je.. te“. Na prvoj set lopti se Novak odlučio za nešto konzervativniji pristup i izgubio je poen. Onda je na 6-6 zategao insajd-in forhend, ljut na sebe što to nije uradio na prvoj set lopti.

Danil često van terena igra šah, a njegovi mečevi sa Đokovićem stvarno često naliče na šah – svaki poen je pažljivo promišljen potez na putu ka konačnom matu ili konačnoj propasti.

Mogao je Novak možda malo češće na mrežu, to je recept koji je s uspehom koristio u njihovom prethodnom meču, u Bersiju prošle godine. Ipak, očekivao je i više jeftinih poena servisom – pogotovo slajs servisom sa djus strane, nakon kojeg često izlazi na servis-volej – ali nije ih dobijao.

Danil Medvedev
REUTERS/Pavel Mikheyev

Nije Novak posustao, iako je i sâm posle meča priznao da je Medvedev bio bolji u oba seta. Uz sve igračke kvalitete, savršene drop šotove u taj brejku i brojne druge kvalitetne udarce koje je Novak odigrao da bi se održao na površini protiv suparnika koji je propuste sveo na statističku grešku, ipak bih rekao da je jedna stvar bila presudna: mentalna svežina koju Đoković trenutno oseća posle prinudnog preskakanja američke turneje.

Da iza sebe ima recimo slavlje ili slom u Njujorku, i još brojne druge tragove inače naporne sezone, možda ne bi imao mentalne energije da izdrži tog i takvog Medvedeva, i da pruži sebi šansu da prevlada. Ovako jeste.

One bazične statisike često nisu efektan ilustrator zbivanja na terenu, ali Medvedev je u trenutku predaje imao 26 vinera i 11 neiznuđenih grešaka, uz 75 posto ubačenog prvog servisa. Takva statistika obično znači da je posle dva seta pred novinarima i da govori o svojoj pobedi. Ne i protiv Đokovića.

Eto, Novak u 22. različitoj državi igra finale. Za jubilarnu, 90. titulu će se boriti sa Stefanosom Cicipasom, u nedelju od 12.30, uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Novak Đoković
REUTERS/Pavel Mikheyev

To je deseti okršaj njih dvojice, trenutni skor je 7-2 za Đokovića, koji deluje kao veliki favorit – Cicipas je odigrao veoma dramatičan i kvalitetan duel sa Rubljovom u kojem je „momentum“ češće bio na strani Rusa, ali je Grk bio strpljiv, preživljivao oluje i koristio svone šanse. Sve što Rubljov nije radio.

Na Novaku je da u nedelju šanse iskoristi, stvoriće ih sigurno.