Đoković između ljubavi, zvižduka i Kosova

Skener 29. maj 202322:00 13 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

Još davne 2016. godine u hodnicima Filip Šatrijea susreo sam se sa Anrijem Lekontom, šmerekom i nekadašnjim vicešampionom Rolan Garosa. Tada mi je rekao uz prepoznatljivu mimiku: „Poznajem francusku publiku i ona je veoma komplikovana ponekad. Ne znam ni kako da vam kažem – umeju da budu prevrtljivi, menjaju stranu u jednom danu, razumete šta hoću da kažem, tamo-vamo...“

Sunčanog i vetrovitog popodneva, Novak Đoković osetio je i jednu i drugu stranu tokom pobede nad Aleksandrom Kovačevićem 6:3, 6:2, 7:6 (7-1). Već na izlasku na teren Šatrije je bio skoro pun i dvostruki šampion dobio je ovacije. Međutim, kada je po njihovom sudu u trećem sudu malo prenaglašeno proslavio brejk, Đoković je počašćen kombinacijom aplauza i zvidžduka.

Ozmo na šljaci:

Bila je to mirna plovidba uz jedan nešto jači vetar u prvoj od (nadamo se) sedam avantura u zemlji Gala.

Kova, kako zovu momka srpskih roditelja koji je prvi put udario loptu u čuvenom njujorškom Central parku, držao se prvih petnaestak minuta, i to dok Novak nije otresao početnu nervozu koja je uvek prisutna, čak i kad osvojite 22 grend slem titule.

Malo je Novaka nervirao vetar, bilo je nekoliko lepih udaraca i poena, ali uglavnom je u ravnomernom tempu jedrio ka cilju u prva dva seta. Nije dozvolio nijednu brejk loptu, a na Kovačeviću se ipak videlo da prvi put u životu igra sa top 10 igračem, pa još na jednom od najvećih stadiona na svetu.

Da budemo iskreni, bio je to jedan od onih mečeva na kojima je neutralni posmatrač malo i pridremao ili promenio kanal, a činilo se da u tom smeru ide i treći, kada je Đoković napravio brejk u prvom gemu.

Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

Znalo je u prošlosti da se desi da Đoković zakuva niodakle, kao da i njemu ide sve prelako, pa eto čisto… U drugom gemu je spasao tri uzastopne brejk lopte, a onda ušao u raspravu sa sudijom Džonom Blomom u vezi sa necom. Ko god malo više gleda tenis, zna da te mašine mogu da pogreše, ali još bolje zna da sudije apsolutno nikada nisu i neće reći „aha, u pravu si, evo as“.

Kako je Kovačević malo živnuo igrački, živnula je i publika, pa je počela aktivnije da navija za njega kada je vratio brejk za 3:3. Uzvratio je Nole istom merom posle odlično izgrađenog poena, počeo da slavi, a onda je malo produžio slavlje u prkosu – to se na tribinama nekima dopalo, nekima ne.

Činilo se da je tu stvarno gotovo, ali imao je Novak još jedan zaplet za nas, guralo se do taj brejka, ali dalje komplikacije nije dozvolio – zrelo i sigurno u dodatnom gemu, Đoković i 19. put u nizu dobija prvu rundu na Rolan Garosu, a 65. put uzastopno pobeđuje u početnom duelu na slemu.

Grdili smo Noleta što nije ranije jer smo imali žarku želju da gledamo grend slem debi Hamada Međedovića. Posle Đokovićeve poruke na kameri „Kosovo je srce Srbije – stop nasilju“ (o čemu je smireno, ali emotivno govorio sa srpskim medijima), zaputili smo se upravo na četvorku.

„Dobrodošlica“ Hamadu

SK

Međedović je izgoreo u želji, nije prijatno dvaput dobiti… Evo, pričam sa Vukom koji je naš termin za „bagel“ i imamo li ga. On kaže „đevrek“, ja kažem stara dobra „nula“. Kako god, Hamad je izgubio od Markosa Đirona sa 6:0, 6:2, 1:6, 6:0.

Međedovićev plafon je visok, pod nizak, i mora da pronađe način da podigne bazni nivo igre ukoliko želi dodatni iskorak u karijeri. Ima munju u ruci, ono što Englezi zovu „easy power“ – uživo je snaga njegovih udaraca još impresivnija, ali na fizikalijama još mora da se radi.

„Ceo daaaan“, uzviknuo je posle jedne od devet duplih grešaka u meču. Videlo se da ga je pojela nervoza, šteta, ali vremena ima – sad je projektovan na 153. mesto na svetu. Ovo je bila „dobrodošlica“ u svet velikih, a pred nama je bio utučen i samokritičan: „katastrofalno“, tako je ocenio svoj nastup.

„Bilo je malo tenzije, ali loše sam se kretao i loše sam igrao. Ne znam zašto sam se se osećao loše fizički, mentalno i teniski, moram još dublje da analiziram, i ja sam sada šokiran svime. Voleo bih da mi se ovo više nikada ne ponovi“, rekao je Hamad.

Filipe, nemoj!

Filip Krajinović
Clive Mason/Getty Images

Novakova konferencija izazvala je buru – s Novakom nikada nije dosadno, ali ne bih bio u koži njegovih PR menadžera. Dok smo sve iskucali, poslali, podelili se, nismo stigli da pogledamo uživo niti jedan poen mečeva Filipa Krajinovića i Dušana Lajovića.

Filip je izgubio u tri seta od Frensisa Tijafoa i bio je rezigniram – igrom, porazom i svojom formom ove godine. Jasno je da više problem nije u tenisu, već u onome između ušiju. Samo jedno ćemo da ti poručimo, Filipe – glavu gore, čoveče, ima još vatre u tebi!

„Uskoro ću objaviti neke vesti u vezi s mojom karijerom, biće možda neočekivano, ali uskoro će svi saznati šta će biti…“, rekao je Filip, a mi ćemo mu reći – nemoj.

Posle sjajne predstave u Banjaluci, i Duci je u silaznoj putanji, a sada je predao Žiženu Žengu dok je gubio 6:1, 4:1. Videli smo da je Lajović tražio medicinski tajm aut, iz organizacije su nam rekli da su ga „izgubili“ na putu ka konferenciji za medije, tako da još nemamo tačan uzrok predaje.

Bio je ovo jedan od onih dana kada ne znamo gde nam je dupe, a gde nam je glava, i gorak je nekako ukus, zbog svega onoga što nema veze s tenisom i sportom.

Budite mi dobro,

Saša

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare