Đoković stvara još jedan dan za dugo sećanje (SK1, 18.00)

Saša Ozmo 19. nov 202310:41 18 komentara

Neće proći ni 19 sati od pobede nad Karlosom Alkarazom, a Novak Đoković pred sobom će imati još jednog mladog lava željnog nove velike pobede. Pre nekoliko dana Janik Siner mu je uzeo skalp prvi put u karijeri, zatim ostavio Novaka u turniru trijumfom nad Runeom, a sada nas čeka finalni obračun – od 18 sati na Sport klubu 1.

Retko se dogodi da Đoković odigra dobar meč i da izgubi. Upravo to se dogodilo pre nekoliko dana i to je dovoljna ilustracija napretka 22-godišnjaka iz Južnog Tirola.

Kada ga prvi put gledate, prvo što upada u oči jeste Sinerova besprekorna tehnika i lakoća kojom proizvodi snagu sa obe strane – ne pamtim kada je posle napada bekhendom toliko lopti prošlo pored Danila Medvedeva, jednog od najboljih defanzivaca na svetu, kao u subotnjem polufinalu.

Poboljšao je Siner rad nogu i to je njegove razorne udarce još više stavilo u prvi plan, a ove sedmice servira kao u transu – sa izuzetkom kratkog perioda u duelu sa Runeom – i jaše na talasu ogromne podrška publike: svoje navijačke grupe Karota bojs, ali i brojnih drugih narandžastih majica u publici.

Rečju – sada funkcioniše sve što je dobro u Sinerovoj igri, čak je i volejima i drop šotovima osvajao važne poene. Taj let na sedmom nebu neće doveka trajati, biće padova, ali Siner je već utabao stazu ka onim najvećim uspesima u budućnosti.

Zato sada traži potvrdu tih ambicija i najveću titulu u dosadašnjoj karijeri. Najmlađi je još od Rodžera Federera 2003. godine koji je počeo završni turnir sa četiri uzastopne pobede.

U njihovom prvom meču Novak je malo toga uradio pogrešno, jedino što na nekim polušansama nije pritisnuo gas, već je ostao pasivan. Podsetilo je na Novakove poraze od Tima u O2 areni u Londonu.

Đoković će pre svega želeti da sebi stvori više šansi na riternu i da tako smanji pritisak u tim poenima jer – što su prilike ređe, ulog je veći. Alkaraz je ubacivao 84 posto prvog servisa i svejedno pretrpeo tri brejka. Nije realno da Novak ponovi baš takvu partiju, ali nije realno ni da Siner servira kao u prvom meču.

U razmenama Siner voli da napada, ali je i u polufinalu sa Medvedevom pokazao da i te kako ume da ostane u poenu i kad se brani, te da napadne iz kontre, pogotovo ukoliko rival pokuša da ga razvuče po forhend strani.

Dosad su se na završnim turnirima 19 puta igrači sastajali u grupi i u finalu, a u 11 navrata slavio je onaj koji je u grupi poražen.

Novaku će dobro doći iskustvo od pre nekoliko dana, osetio je i Sinerovu loptu u ekstremno brzim uslovima, ali je osetio i električnu atmosferu Pala Alpitura.

Uzdaće se Đoković u bolje čitanje Sinerovih servisa, samopouzdanje mu je sigurno veliko posle onoga što je uradio Alkarazu, ali na ovom turniru Janik pokazuje mnogo manju sklonost poklonima od Karlosa.

Novak ima znatno više iskustva i pokazao je da brzo uči na propustima, nema sumnje da će sa svojim timom spremiti taktiku na servisu kojom bi osujetio da mu se tako često vraćaju “bombe” kao u prvom meču.

Još jedan Đokovićev dan sa predznakom “istorijski” – ako pobedi u petom međusobnom okršaju sa Sinerom (trenutno je 3-1), biće sâm po broju titula na završnom turniru (sedam), jednoj više od Rodžera Federera.

Vreme je za višnjicu na šlagu još jedne sezone za dugo sećanje. Budite uz Sport klub 1 od 18 časova.

Merkur Xtip promo Torino Dejvis kup

Bonus video: