GOATovanje

Saša Ozmo 19. nov 20230:20 10 komentara

Spremali smo se – psihički, fizički i emotivno – za dugo veče, dugu noć, ali Novak Đoković imao je drugačije planove. Njegovo dvoje dece možda jesu propustili dan škole, ali ne može se baš u krevet posle ponoći – Karlos Alkaraz pao je sa 6:3, 6:2.

Bio je to jedan od onih rezultata koji ne oslikavaju do kraja stanje na terenu, ali što reče Karlitos: “Zato je Novak – Novak”.

Kada se zahukta, Alkaraz je silan poput oluje, ali nema nikog na svetu boljeg da neoštećen dočeka da se more smiri, pa da odkormilari do luke zvane pobeda.

Finalni meč Đoković – Siner na programu je u nedelju od 18 časova, uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Prvi nalet Karlos je imao na samom startu, kada je došao do dve uzastopne brejk lopte. Odličan servis, zatim i čvrstina s osnovne linije, Novak se izvukao i diskretnim trzajem reketa ka svojoj loži stavio do znanja da je i te kako naoštren.

Trebalo je Đoković da ostane u igri i da sačeka da dođe taj jedan gem kada će se šansa neminovno ukazati. Stigao je pri vođstvu 4:3, napokon je Novak pročitao i poklopio riternom Alkarazov slajs servis sa djus strane, a crv sumnje uvukao se u Karlitosov um – zar ću tek tako prosuti sve što sam gradio…

„Against the run of play”, kažu u fudbalu kada jedan tim ima inicijativu, a drugi postigne gol. Samo, sa Đokovićem smo to već videli mali milion puta.

„Ceo meč igra na istom nivou”, prvo je što je Alkaraz izgovorio na konferenciji za medije. Baš tako, Đoković je poput jakog naleta talasa – šta god radio, sledeći jamačno dolazi za nekoliko sekundi, dok se ne izmoriš i ne prepustiš se.

Početkom drugog seta je Đoković osetio slabost, namirisao krv, pritisnuo i produbio ranu. Ipak, ništa nije gotovo, znamo, i Nole je zaostajao set i brejk u Sinsinatiju… Propušta Đoković šansu za dupli brejk, ništa pogrešno nije uradio, ozbiljan je i ovaj tip preko puta mreže.

Osećalo se u vazduhu da će se tada zakuvati, Alkaraz je uspeo “na silu” da izvuče novi olujni nalet u nadi da će ga pretvoriti u nešto konstantnije, da će se Novak unervoziti i možda mu omogućiti da i bez transa osvaja poene.

Onda je usledila ko zna koja po redu Đokovićeva magija, forhend pasing iz defanzive, raširene ruke, ekstaza u publici, uskoro i spasen gem.

Tada se nazirao kraj, a Novak nije želeo da pusti protivnika iz čvrstog stiska – znao je da lako može da se obije o glavu i najmanje opuštanje, i najmanja pomisao na ciljnu ravninu. Bio je to onaj najefektniji Đoković – svaka lopta duboko, smisleno, u glavi dva udarca ispred.

Kada je pretrpeo i drugi brejk, Alkaraz je bacio reket na podlogu – ne iz besa, već iz nemoći: kada se ubaci 84 posto prvog servisa i pretrpe se tri brejka (od osam gemova), jedino što čoveku i ostaje jeste da baci reket, da istakne belu zastavu.

GOATovanje najvećeg svih vremena.

Merkur Xtip promo Torino Dejvis kup

Bonus video: