Kako smo naleteli na Novaka i haos na italijanski način

ATP 13. nov 202117:30 > 18:25 9 komentara
Novak Đoković Marjan Vajda
Sport klub

„Nikada više da ne treniramo starim loptama. Dan i noć, užasno“, komentarisao je Novak Đoković sa svojim trenerom Marjanom Vajdom tokom treninga sa Aleksanderom Zverevom u Palo Alpitur dvorani u Torinu.

Iz Torina:

Stajao sam uz teren. Ne tako davno mi se tako nešto podrazumevalo, ali na ovom novom početku, osećao sam nešto slično svom prvom grend slem putovanju na Rolan Garos 2015. godine. Neka se više nikada ne gubi taj osećaj…

Ipak, da bi došlo do tačke da zapravo radimo svoj posao, bilo je potrebno mnogo vremena i nerava. Još nismo sve ni sredili, ali na putu smo, uvek je tako kad se tek dođe.

Dvorana se nalazi neposredno pored stadiona fudbalskog kluba Torino, pa smo se relativno lako snašli. I, dok je Anabel Kroft sa svojom već sređenom akreditacijom ulazila u širi krug dvorane, mi smo taj put tek morali da pređemo.

Na gomili

Sport klub

Uputili su nas na mesto gde se kupe akreditacije, a tamo – krkljanac. Daleko od idealnog u doba pandemije, a i inače. Baš smo pričali – da li izmišljamo i preterano kukamo na prvu, ali i znatno manji događaji imaju mnogo elegantnije rešavanje akreditacija. Ovako, na jednom mestu su bili svi kojima treba bilo kakva akreditacija – kuvari, novinari, čistači, sudije itd.

Čekali smo dobrih 45 minuta, možda malo više. Došli smo konačno na vrata raja, u prostoriju u kojoj su zapravo šalteri, a onda se neko pametan dosetio da pomeri red napolje. Sledi razgovor mene i stjuarda:

– Tu smo sad već.
– Da, ali postoji problem sa kovidom, znate.
– Znam, zato se i čudim što ste ovo ovako užasno organizovali.

Ušli smo tad tu, a oni su napokon red pomerili napolje. Službenik nas je vratio, morali smo prvo da uradimo antigenski test u okviru dvorane, pa da se vratimo.

Druga strana haosa i Covedarica

Sport klub

Dok smo čekali rezultate ispred šatora, pitali smo momka koji tu radi birokratiju da nam dâ šifru za internet. E, dosad je u Torinu haos od organizacije, stvarno se ne zna ko pije, a ko plaća, ali neću vas mnogo daviti time. Druga strana tog haosa jeste što nam je dečko šifru dao na keca, što u Londonu sigurno ne bi bilo tako, već nešto tipa „sačekajte, dobićete vašu za novinare“.

Svi smo bili negativni, osim što je Govedarica postao Covedarica, pa smo uskoro s akreditacijama oko vrata bili spremni za ulazak.

Za razliku od ostalih turnira, nije bilo nikoga ko bi nas uputio, pokazao gde je pres-centar, a skoro niko ne govori engleski, što smo i očekivali. Ušli smo na neki ulaz, prvi na koji smo naišli i – bum, ugledali Zvereva i Đokovića.

Novak: Trening je trening, tome i služi

Novak Đoković
Sport klub

Oznojeni, sa rancima i laptopovima na leđima, samo smo želeli da se dočepamo pres-centra. Okolni put, nekako ga nađosmo, pa postepeno rešavanje jednog po jednog problema – kabina, ton, klopa, ormarići… Rekoh, nismo još sve rešili, ali idemo ka tome.

Dok se Kole tukao s opremom, spustio sam se do glavnog terena, na koji su se Novak i Aleksander premestili. Lepo su našminkali dvoranu, providna sedišta, a kad si dole, osećaj je kao u O2 areni u Londonu.

Visokim intenzitetom su trenirali Đoković i Zverev, a Novak je ušao u diskusiju prvo s Vajdom, a zatim i sa kondicionim trenerom Markom Panikijem. „Trening je trening, tome i služi“, jedna je od stvari koje sam čuo Novaka kako kaže. Bilo je lepo opet videti i Ulija, Novakovog fizioterapeuta.

„Predugo je prošlo“, reče mi.

Dok sam ćaskao s kolegom iz Nemačke koji mi je poručio da „odmah spustim očekivanja od organizacije“, na terenu su se igrali i poeni, a Novak je bio istovremeno i koncentrisan i opušten.

„Ovo je moja kuća, živeo sam tu…“, pevušio je u jednom trenutku između poena dajući omaž preminulom Marinku Rokviću.

Trening se završio uz osmehe, reko’ odmah da se vratim da vam skucam tekstić, pa idemo dalje u borbu s vetrenjačama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare