Ne budi tako glasna, AAA! – Filip minut do 12, Ducijeve muke

Skener 23. maj 202219:30 > 19:35 0 komentara
Filip Krajinović
REUTERS/Alberto Lingria

Kako smo se nadali, dobro smo se udali. Pravi provodadžija bio je Filip Krajinović, koji je neočekivano brzo i lako pobedio Rajlija Opelku sa 7:6 (7-5), 6:2, 6:3. Završio je minut pre početka ozbiljnije kiše, pa smo iskisnuli samo gurajući se do pres-centra sa masom ljudi koja je napustila stadion Suzan Lenglen posle pobede Anisimove nad Osakom.

Opelka je bio 17. nosilac, prošle nedelje je igrao polufinale Ženeve, prošle godine polufinale Rima. Dakle, iako mu šljaka nije omiljena, daleko od toga da ne ume na njoj.

Ozmo na šljaci:

Ipak, Krajinović je odigrao muški i koncentrisano od početka do kraja, a ne pamtim da sam video meč u kojem se Filip nije suočio sa brejk loptom. Nije Opelka vičan na riternu, ali i Krajinović je ostao pribran na 0-30 u par navrata.

„Holy f.ck“, uzviknuo je Amerikanac posle jednog niskog Filipovog slajsa koji nije mogao da pokupi.

Najbolji ilustrator Krajinovićevog proaktivnog pristupa – a kad je takav, najbolja je verzija sebe – jeste poslednji poen u taj brejku prvog seta. Vodio je 6-4, izgubio poen na svoj servis. Ostala je druga set lopta na Opelkin, Filip je ostao u igri posle servisa i momentalno napao bekhendom – viner i vođstvo u setovima.

Obradovali smo se na tribinama – Jela, Miodrag, ja, ali i Tomo Brkić i mama Dušana Lajovića, koja je došla da bodri Filipa čekajući da njen sin počne meč.

Sport klub

Na terenu pored, na koji smo imali izvrstan pogled sa svojih mesta, igrale su omalena Italijanka Trevisan i Britanka Dart. Jako bih voleo da vidim koliko je prosečno metara lopta prelazila preko mreže, metar i po sigurno.

Nije to bio glavni problem, već stenjanje Trevizan pri svakom udarcu, koje je dodatno unervozilo i tako ne baš staloženog Opelku.

„Morate da joj kažete da ne sme da bude tako glasna, ne čujem loptu“, kukao je Opelka više za sebe, ali svi su ga čuli.

Impresivno je iz takve blizine videti njegov kik servis – iako je lopta manje odskakala nego inače zbog hladnih i kišnih uslova, i dalje je znala da odskoči i po metar i po-dva.

„Ne mogu da čujeeeem. AAAA“, žalio se opet Opelka na Trevizan posle pretrpljenog brejka u drugom setu. Bio je sklon onomatopejama danas, u poslednjem gemu je zarikao kao lav posle izgubljenog poena…

Krajinović je bio smiren i nijednog trenutka nije kukao na dobar udarac rivala, sopstveni promašaj, buku sa susednog terena.

„To je bilo taktički. Takvim igračima ne smeš da pokažeš da se nerviraš. Oni tako igraju i čim vide da se protivnik nervira, još bolje serviraju. Tu sam lekciju naučio – svaki put kada vide da se nerviram, dobijem as“.

Sport klub

Bio je kao na misiji, lako je uzeo drugi set, a u trećem je položio još dva testa – dobrim pasingom je isekao Opelkin pokušaj da češćim izlascima napred promeni ritam meča, i – još važnije – nije se opteretio posle pet propušenih brejk lopti u dva različita gema.

Ostao je staložen, dočekao novu priliku i iskoristio je. Fino se i žreb otvara – Gojo ili Đanezi – pa Krajinović može peti put u karijeri da dođe do treće runde slema.

I Filipu je jasno da je favorit u sledećem meču, želi da zgrabi tu šansu, pogotovo što na šljaci posle Vimbldona – za koji još nije siguran hoće li ga igrati – brani mnogo bodova. Nema ništa ni od dugotrajnije saradnje sa Frenkom Dančevićem („ne vidimo isto stvari na terenu“), ali ne očajava mnogo Filip što nema trenera.

Milo mi je što sam ispratio takvu Krajinovićevu pobedu, ali to je značilo da ni minut nisam pogledao duel Amande Anisimove i Naomi Osake. To je jedini nedostatak boravka na turniru, ali preživeće se, ha-ha. Osaka je tradicionalno sa slušalicama odgovarala na pitanja novinara (možda neće na Vimbldon), a Anisimova je između brojnih obaveza s medijima gledala u telefon, u crnoj trenerci i zelenoj dukserici.

Iga Švjontek nastavlja da gazi, tu nikakvih novosti nema, Andrea Petković koju trenira naš Pera Popović je pobedila domaću igračicu Doden, a dok vam ovo pišem, polako se skupljaju prekrivači sa terena.

Uskoro će ponovo tenis, ali reko’ da vam odmah dam jedan tekstić, da se zanimate. Vidite kako mislim za vas.

Današnja reč na francuskom jeste mreža, ova teniska. Kaže kolega Čvorović – piše se filet. „S jednim L, bre“.

Pozdrav, drugari!

P. S. Ducijevo svetlo na kraju tunela

Sport klub

Kiša se završila, Dušan Lajović se vratio na teren i u četiri seta je izgubio od Sebastijana Baeza. Koliko su Krajinoviću odgovarali vremenski uslovi, toliko Duciju nisu – on voli sunce, visok odskok, a ovako njegov bekhend nije mogao da kupi toliko spina.

Nije to izgovor, Baez je u boljoj formi i zasluženo je pobedio, mada ostaje nejasno zašto je Lajović pao kada je imao brejk prednosti u trećem setu. „O-la-la“, u čudu je viknula jedna žena na tribinama posle još jednog u nizu Lajovićevog briljantnog bekhenda.

Nekako iznenada je Lajović izgubio momentum, a Baez je zaigrao agresivnije, čak i neke poene završavao na mreži. Brejk prilike nisu uvek veran ilustrator, ali sada jesu – Lajović 3/15, Baez 5/5.

Duci je postavio finu podlogu u Madridu i Rimu, ali nije se još potpuno izvukao iz krize. Bio je skrušen i u razgovoru s nama, trebalo mu je desetak sekundi da dođe do pravih reči za prvi odgovor, ali svetlo na kraju tunela se sada vidi, za razliku od pre mesec dana.

Počeo je Lajović ponovo da radi sa psihologom, i radiće u kontinuitetu, a šta nam je sve rekao, pročitajte OVDE.

Srećno, Duci, vraćaj se što pre.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!