Ne zaboravite ko je Novak Đoković

Saša Ozmo 9. jun 202322:00 67 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Analitičari, komentatori, pojedine kolege, kladionice, ali i mi novinari – ne svi, ali mnogo njih je potcenilo Novaka Đokovića u susret polufinalu Rolan Garosa sa Karlosom Alkarazom. U prva dva seta je Đoković dokazao da u sebi još ima visine potrebne za završnice grend slem turnira, a onda smo doživeli grčeve Alkaraza – 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 za Đokovićev plasman u 34. grend slem finale, sedmo na Rolan Garosu.

„Nervozan sam kao ker“, šaljem poruku u Beograd, u jednom od bezbrojnih četova na kojima sam od ranog jutra kada Novak igra ovako važne mečeve. Nisam osećao onu dodatnu iskru kao kada su s druge strane mreže stajali Nadal ili Federer, unapred se tešio – ako nešto krene po zlu – da su tu Vimbldon i US open, ali kako se meč približava, tako mi je osećaj kao da sam u čitaonici na ispitu i čekam da me prozovu. Znam da mnogi od vas osećate isto ili još gore, i da svi imamo ona sitna sujeverja koja nas čine sportskim zaluđenicima.

I ja sam mislio da je Alkaraz blagi favorit. Reći ću vam zašto – prozujao je kroz žreb igrajući kao lud, kao čovek na misiji kojeg ništa na može zaustaviti, a Đoković tokom cele sezone na šljaci nije pokazao nivo kojim bi mogao da parira takvom Alkarazu, sve uz uzimanje u obzir da Španac nije igrao ni s kim Novakovog kalibra, pa još na slemu. Očekivao jesam da će Novak podići nivo igre, ali pitao sam se ima li čak i on u sebi toliki skok, toliku moć da samo pritisne prekidač i bude onaj čovek koji je verovatno najbolji u istoriji tenisa.

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

U prva dva seta gledali smo i poeziju i rat, i genijalnost i nervozu, i ko zna u kojim bi se smerovima izračvao meč da Alkaraza nisu obuzeli grčevi. To ne možemo da znamo, ali prva dva seta bila su uživanja vredna.

Pročitajte i:

Đokovićev ritern bio je briljantan, čak i kada bi Alkaraz servirao snažno u telo, uspevao bi da se izvije i da loptu vrati relativno duboko. Nije pružao mnogo prilika Karlitosu da brzo završava poene, a u prvom setu je Alkaraz osvojio samo 58 posto poena posle prvog servisa.

Na servisu, nije Novak uvek imao kontinuitet, ali jeste razvnovrsnost i uglavnom je pogađao kada su bili ključni poeni – Španac je realizovao samo dve od 12 brejk lopti. Ubacivao je Novak nekad i kik na prvi servis, nekoliko puta u prvom setu odigrao i servis-volej, napadao i forhend pod oštrim uglom, ali ipak nalazio utočište u Alkarazovom bekhendu kad zagusti. Rečju, bio je Đoković proaktivan i nije dozvoljavao da se Karlitos pita za sve. Dodajmo na to i malo očigledne Alkarazove nervoze i eto ti prvog seta.

Lično, mislim da je Novak propustio priliku da početkom drugog seta malo više pusti ruku – još se nije Alkaraz potpuno oslobodio, Đoković je bio u udarcu, ali je propuštao polušanse: naročito je pogrešna rešenja birao na drop šotove rivala, i to uprkos tome što je na vreme stizao.

Neverovatno je bilo šta je sve Alkaraz stizao i kakav je udarac izveo… Ne znam kako rečima da vam opišem, ali ući će u izbor za potez godine i jednostavno morate videti:

Sitne promene „momentuma“ odvijaju se neprestano tokom meča, a u završnici drugog igrali smo po tankoj žici i čekali na čiju stranu vage će tas da prevali. Alkaraz je servirao za set na 5:3 – nije uspeo, malo se stegao, a malo je Novak pustio ruku. Na 4:5 Đoković od 0-40 rađa spektakularne servise, a onda na 5:5 stiže i do brejk lopte. Do tog momenta Đoković je u važnim poenima pravio ispravne izbore, ali sada je jedan neutralni bekhend poslao u aut, u trenutku kada je Alkaraz bio nervozan.

To je prelomilo drugi set, jer je Đoković izgubio i narednih šest poena. Bio je to siguran znak da nas čeka dugo popodne koje će se verovatno protegnuti i u dugo veče.

„Ide ovo u pet setova“.

„Ne verujem šta je propustio“

I još neke poruke, koje uključuju vulgarizme koje – jelte – nećemo ovde ponavljati.

Karlos Alkaraz
Clive Brunskill/Getty Images

A onda – antiklimaks. Alkaraz se prvo uhvatio za ruku, to sam primetio, ali nisam pridavao pažnju, da bi se potom podbočio i tada sam shvatio da se nešto dešava. Kada je seo na klupu i predao naredni gem, u kojem je on servirao, bilo je jasno da je reč o grčevima, za koje se ne sme tražiti medicinski tajm aut, već se tretman može dobiti samo između gemova.

„Znam, Huanki, ali prerano je da se predam“, dovikivao je svom treneru Huanu Karlosu Fereru.

Novak se našao u nebranom grožđu – šta god da uradiš, ne valja. Malo je, kao i uvek u takvim situacijama, bilo potrebno vremena da shvati da mesta sažaljenju nema – dokle god protivnik ne predaje, mora se dokrajčiti. U tenisu i poslednji poen valja osvojiti, nema čuvanja rezultata. Ako publika to ne razume, njihov problem – zvižduci zato što se proslavlja poen ili zato što se pokazuje trag lopte koja je u autu… Razumem da su želeli još drame, ali stvarno glupost.

REUTERS/Lisi Niesner

„Ne smeta mi“, osmehnuo se Novak, „Nije prvi, verovatno ni poslednji put. Samo ću nastaviti da pobeđujem“.

Šta je uzrok Alkarazovih grčeva? Mats Vilander smatra da je Novak toliko iscrpeo Alkaraza i to delom stoji, ali Španac je na putu do titule na US openu vezao tri pobede u pet setova. Grčevi i te kako mogu da imaju koren u mentalnom, čak je to i češće…

„Da, tenzija zbog meča. Počeo sam jako nervozno, a igrali smo dva intenzivna seta – dobre i teške razmene, drop šotovi, sprintevi… Kombinacija mnogo faktora, ali glavna je tenzija koju sam osećao u prva dva seta“, rekao je Alkaraz.

„Verovatno je i do Novaka“, dodao je posle Španac uz osmeh, „Nije lako igrati s Novakom, legendom našeg sporta. Ako neko kaže da nije nervozan kad treba na teren sa Đokovićem, taj laže.

Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

„Prva prognoza koju sam pogodio od finala US opena 2009. godine“, šalje mi poruku posle meča američki kolega Kris Odo, jedan od retkih koji je prognozirao pobedu Đokovića.

Nezavisno od toga šta se desi u finalu, pokazao je da nisu bili u pravu svi oni koji su potcenjivali osvajača 22 grend slem titule.

„I jeste bio favorit, to nije čudno i neočekivano. Možda je osetio pritisak i nervozu, da bude on favorit protiv mene, nekoga ko je napravio istoriju. Pokazao je na mečevima pre toga da je favorit, prvi je, imao je bolje rezultate na šljaci u prethodnom delu sezone. I to je u redu, prihvatio sam tu ulogu, možda i olakšavajuća okolnost – da jednom ne budem favorit“.

Ne zaboravite ko je Novak Đoković. Još Kasper Rud na putu do rekorda.