Mirotić za SK: Janis gazela, Pau brat, Pešić legenda…

Skener 5. jan 20228:00 > 10:19 0 komentara
Nikola Mirotić
Xavier Bonilla via Guliver Images

Njegov povratak u Evropu iz NBA lige odjeknuo je širom košarkaškog sveta, kada je u junu 2019. godine potpisao za Barselonu. Nikola Mirotić bio je MVP španske lige, nacionalni šampion drugi put u karijeri, osvajač Kupa, kao i vicešampion Evrope.

Na prošlosezonskom fajnal-foru, u dramatičnoj završnici je u finalu slavio Anadolu Efes, a 30-godišnji Mirotić nada se da će ova sezona napokon biti ta u kojoj će podići evroligaški trofej.

*Sve poklone iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE.

Barselona zasad deluje moćno (skor 15-3 na vrhu tabele) i najveći je favorit, ali to ne mora mnogo da znači na F4, kao što smo se uverili mnogo puta.

U intervjuu za Sport klub, Mirotić govori o karakteristikama trenera Šarunasa Jasikevičusa, o Svetislavu Pešiću, Džimiju Batleru, o tome zašto je Adetokumba bilo najteže čuvati, šta Paua Gasola čini velikim, kao i o brojnim drugim stvarima.

„Odbrana je glavna u Šarasovom viđenju košarke“

Nikola Mirotić
Photo by Aitor Arrizabalaga/Euroleague Basketball via Getty Images

Svi vas vide kao prvog favorita za titulu. Koliko je to opterećenje za vas u ovoj fazi sezone?

Definitivno veliko. Prošle sezone su takođe svi govorili o tome – igrali smo sjajno, bili prvi u ligaškom delu sezone, ali nismo uspeli da pobedimo u finalu. Tu je malo potrebno i sreće. Za nas je ključ da budemo na fajnal-foru i da budemo zdravi koliko je to moguće, pošto imamo problema sa povredama.

Zasad u Evroligi ove sezone, Mirotić prosečno beleži 17,9 poena, 5,7 skokova i 1,4 asistenciju, uz 65 posto šuta za dva i 50 posto u šutu za tri.

Svi smo svesni svog kapaciteta, znamo šta nam je cilj kao ekipe. Nadam se da ćemo ove sezone uspeti da ostvarimo taj san koji svi sanjamo i želimo. Ja još nisam osvojio Evroligu i nadam se da će ovo biti ta godina, ali bez ikakvog dodatnog opterećenja, to je nepotrebno.

Kada se govori o treneru Šarunasu Jasikevičusu, uglavnom svi kažu da mnogo obraća pažnju na detalje. Kako to konkretno izgleda u praksi, koje su osnove njegove filozofije?

Jasikevičus zahteva mnogo od igrača – koliko od mladih, toliko i od iskusnih, u tom smislu nema previše razlike. Od iskusnijih igrača očekuje svakog dana maksimum. Uvek se vodim onim što mi je moj trener Jadran Vujačić rekao kada sam tek počinjao: „Razlika između dobrih i vrhunskih igrača su detalji, sitnice“.

Jasikevičus se takođe vodi tom filozofijom, detaljima i u napadu i u odbrani koji mogu da prelome utakmicu. Odbrana je glavna u njegovom viđenju košarke – iako smo napadački sjajni, ponavlja nam da je odbrana ključ svega i da od odbrane kreće dobar napad. To dokazujemo ove sezone, igramo najbolju odbranu u Evroligi, i nadam se da ćemo tako nastaviti.

„Pešić je legenda, olakšao mi je povratak u Evropu“

Svetislav Pešić Šarunas Jasikevičus
imago/Camera 4 via Guliver Image

Naglasio si odbranu – možeš li da nam navedeš neki primer šta se apsolutno mora kod Jasikevičusa, a šta se nikako ne sme?

SK Paketić:

Pre svega – borba, to je ključ u svim ekipama. Osnovni zahtev jeste da nema lakih poena – bolje napraviti faul, uvek kaže „neka bude samo jedan pametan od pet igrača, da napravi faul i da ne bude koš“.

Takođe, od nas zahteva modernu odbranu u kojoj svi možemo da preuzimamo, i da tako ne dajemo prednost u pik-en-rolu. Naši niski igrači mogu da odrade odličan posao na visokim igračima rivala – da budu ispred protivnika i da mu tako otežaju da primi loptu. Uz, naravno, pomoć sa druge strane. Zasad je uspešno.

U Barseloni si sarađivao i sa Svetislavom Pešićem, koji je nedavno postao selektor reprezentacije Srbije. Mnogi ističu specifičan Karijev pristup igračima, a ti si to iskusio iz prve ruke – koliko će to pomoći Orlovima?

Trenera Pešića mnogo volim i cenim kao čoveka i trenera. Legenda, neko ko je mnogo doprineo košarci. Imao sam tu sreću da odigram jednu sezonu sa njime, i dosta mi je pomogao u toj prvoj sezoni (posle povratka iz NBA). Posle pet godina u SAD, adaptacija je bila lakša i brža zahvaljujući Pešiću: forsirao me je, dao mi je ogromnu slobodu i skoro svi napadi su prolazili preko mene.

Mnogo sam mu zahvalan, on je trener sa velikim karakterom koji zna da izvuče maksimum iz svih igrača. Nema onoga „ti si zvezda, za tebe će nešto lakše“. Ne, za sve je isto, i to je nešto što je potrebno sada reprezentaciji Srbije. Siguran sam da će napraviti veliki uspeh. Pešić je pošten, cenjen u svetu sporta, što je veliki plus za reprezentaciju.

Koje li je to pitanje?

Nikola Mirotić
AP Photo/Antonio Calanni via Guliver Images

Trener Efesa Ergin Ataman izjavio je da bi se njegov tim plasirao u plej-of NBA lige, posle se Majk Džejms i još neki nisu saglasili s time. Kakvo je tvoje viđenje – da li bi se Barsa sada borila za plej-of u NBA ligi?

Verujem da bi, definitivno verujem. Imamo i te prijateljske mečeve evropskih i NBA ekipa, često se desi da evropski tim pobedi. Mislim da se posebno sada digao nivo košarke u Evropi, da se igra brža i jača košarka – ekipa poput Barselone sigurno bi se borila za plej-of.

Radio si mnogo intervjua tokom karijere, i u SAD i ovde. Postoji li neko pitanje koje ti mi novinari nismo postavili, a voleo bi da jesmo?

Jako dobro pitanje, zaista mnogo lepo pitanje. Daj da razmislim.

„Take your time“, sada bi ti rekli u Americi.

Pa ima jedno, ali moram da budem iskren, još nisam spreman da odgovorim javno na to pitanje.

Znači, nećeš me nagraditi sada za ovo dobro pitanje, ha-ha.

Rado bih te nagradio, zaista fenomenalno pitanje, možda da se malo spremim za sledeći put.

Kada nekome kažeš, neka bude Sport klubu, je l’ može tako?

Može, dogovoreno!

„Uvek se sumnjalo u moje odluke; Batler nije voleo mlake trenere“

Mirotić i Batler
AP Photo/Tony Dejak via Fuliver Images

Da obrnemo medalju – koje pitanje te tokom karijere najviše nerviralo?

#related-news_0

Uvek su bile neke dileme. Zašto sam otišao iz Reala u NBA, zašto nisi sačekao, zašto si igrao za reprezentaciju Španije, zašto si se vratio u Barselonu… Uvek je u mojoj karijeri bilo dilema u vezi s nekim mojim odlukama, koje jesu bile sumnjive ili nejasne za navijače i javnost.

Ipak, ja sam zadovoljan svim odlukama koje sam donosio i nikada se nisam previše osvrtao na to šta misle druge ljudi. Uvek sam se vodio time šta je najbolje za mene i za moju porodicu. I danas tako gledam. Bilo je tenzija u mojoj karijeri, ali i to je deo sporta.

Spomenuo si NBA, a najveći deo karijere tamo proveo si u Čikago Bulsima i igrao si tri sezone sa Džimijem Batlerom, na kojeg niko nije ravnodušan. Kakav je on „lik“?

Džimi Batler je jedan jako interesantan tip, drugačiji momak. I pored svih drama i problema koje je imao u NBA, mislim da je kvalitetan čovek i definitivno sjajan igrač, što je i dokazao. Ali Džimija ili voliš ili ga ne voliš, sa njim zaista nema sredine. Najveći problem sa njime imaju treneri.

Šta ga čini takvim?

Njegov karakter. On voli da trenira, jako je dobar radnik sa izraženim karakterom, pobednik je. On ne voli mlake trenere, problem sa Fredom Hojbergom bio je taj što je Batler smatrao da je trener mlak i da to nije za NBA. Na kraju su Bulsi odlučili da maknu njega, a da ostave trenera, što mislim da je bila velika greška.

„Misliš da će da položi, a on zakuca preko tebe…“

Adetokumbo Mirotić
AP Photo/Nam Y. Huh

Ko ti je bio najteži za čuvanje?

Janis Adetokumbo, kada sam igrao protiv njega. Nemoguće ga je zaustaviti, posebno u tranziciji. Kada sam otišao da igram s njim u Milvokiju, uživao sam, verujte mi.

Opiši nam tu ludost – kako to izgleda?

On je čovek visok kao ja, ali dvaput širi, jači i brži. Rečju – zver. Ide u jednu stranu, kao gazela skoči u drugu – misliš da će da položi, ti kreneš, a on zakuca preko tebe. Nešto neverovatno. Mislim da se to rađa jednom u sto godina, ali Janis je neko ko je mnogo radio. Nije samo dar od boga, on je taj dar radom podigao na viši nivo. Izvanredan igrač.

A ko ti je bio najteži od onih koji su tebe čuvali?

Ne pada mi na pamet konkretno ime. Ne leže mi igrači koji su malo niži, a koji su veliki fizikalci i mogu da me čuvaju na niskom postu, a istovremeno su brzi, pa mogu da me čuvaj na pik-en-popu. Dakle, fizikalci, ali oni koji istovremeno dobro razumeju košarku, dakle ne neki od onih koje malo fintiraš, a oni odmah skaču.

Bilo je dosta dobrih u SAD, recimo Drejmond Grin. Kada sam bio u Nju Orleansu, igrali smo polufinale plej-ofa sa Golden Stejtom. Odigrao sam sjajnu prvu utakmicu, a onda su u drugoj stavili njega da me čuva. Uf… Bilo je jako teško – ne možeš da šutneš od njega. Uvek je tu na metar, pomaže svima, a onda se vrati, izvrstan „close out“ igrač.

Pau je „brat“ sa velikim srcem

Pau Gasol Mirotic
ANGEL RIVERO via Guliver Images

Ko ti je bio najdraži saigrač?

Imao sam dosta dobrih saigrača tokom čitave karijere. U SAD sam sa Janisom imao izvanredan odnos, u Čikagu sa Žoakimom Noom, izvrstan igrač i momak koji mi je mnogo pomogao. A kako da zaboravim Paua Gasola, on mi je bio najbolji drugar, brat – dosta mi je pomogao u mojoj prvoj godini u NBA i u reprezentaciji. Mnoge nove stvari sam doživeo s njim.

Šta Gasola čini tako velikim i van terena?

Ima veoma veliko srce, brine o svima, pogotovo o mlađim generacijama putem svoje fondacije. Pravi je primer na terenu i van njega. Kada vidiš tako veliku zvezdu koja se ponaša sasvim normalno na ulici, fotografiše se sa svima, to ilustruje kakva je ličnost. Malo sam upoznao i njegovog brata Marka, koji je isti takav. Oni su pravi primeri u sportu.

Za kraj, želja za 2022. godinu?

Da smo svi zdravi. Nadamo se da će ovo sa koronom da se završi. Bilo je mnogo teških trenutaka za sve nas, mnogi su izgubili svoje voljene. Voleo bih da se sve vrati u normalu i da ćemo uživati u životu kao pre, bez restrikcija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!