Poraz od kojeg se ide u banju na mesec dana

Skener 30. maj 202319:00 5 komentara
SK

Delovalo je da će to biti uspešno i relativno brzo rano prepodne za srpski tenis – Olga brzo završila posao, Miomir imao 2-0 i brejk – ali smo umesto toga dobili poraz od kojeg se ide u banju na mesec dana. Ili u sanatorijum, dok se živci potpuno ne smire. Teško je sve i nabrojati koliko je prilika propustio Kecmanović za pet sati i deset minuta igre, u porazu od Andree Vavasorija 5:7, 2:6, 7:6 (8), 7:6 (3), 7:6 (9), u meču u kojem je imao pet meč lopti.

„Svaku stiže, ne razumem“, žalio se Kecmanović svojima u loži još u prvom setu, u kojem je Vavasori bio za nijansu bolji, ali ga je Miša „ukrao“ na veće iskustvo na ovako velikoj pozornici.

Napravio je brejk u drugom, a 28-godišnji Italijan – specijalista za dubl – nije delovao kao čovek koji se vraća od 0-2 u setovima i koji u sebi ima ono što je pokazao u narednih nekoliko sati. Jeste nedavno dobio Marija, ali ovo mu je bilo tek drugo učešće u glavnom žrebu nekog od slema turnira.

Treba dečku skinuti kapu, pogađao je neke neverovatne stvari, pogotovo na važnim poenima. Na mreži je bio neustrašiv, mučio je Miomira kik servisima („ne mogu da se izborim s ovim“) – pogotovo sa prednost strane – i nije odustao nijednom kada je gledao u ambis. A bogami ga se nagledao ovoga popodneva. Čovek je napravio 106 vinera.

Miomir Kecmanović
foto Saša Ozmo

To sve stoji, ali Kecmanović je jednostavno morao da završi meč ranije, koliko još u trećem setu. Dvaput po brejk prednosti, pa 6-4 u taj brejku, još dve meč lopte… Vavasori je izvlačio i Edberga i Federera kojeg nije ni znao da ima u sebi, ali nešto je ipak bilo upadljivo: veoma malo pomoći je Kecmanović imao od svog servisa, a samo jedan direktni poen servisom na nekoj od brojnih ključnih raskrsnica bio bi dovoljan. To je i Miomir konstatovao: „Mogao sam bolje da serviram“.

#related-news_1

Uprkos nervozi, frustraciji, besu i svim drugim mogućim sličnim osećanjima ovog sveta, Miomir je kopao do kraja (u petom setu je sigurno 20 puta izgovorio „idemo“), ali jednostavno danas u sebi nije imao taj završni udarac ili sreću da protivnik pogura baš u tom momentu. To je sigurno delom i posledica pređašnjih slabijih rezultata, a ovakav poraz sigurno ne utiče povoljno na samopouzdanje.

Trebalo je da bude mnogo ranije sve ovo gotovo (znam da opet ovo pišem, ali i dalje sam van sebe) – u trećem setu je dvaput Kecmanović imao brejk prednosti, da bi u taj brejku propustio četiri meč lopte, uključujući i vođstvo 6-4 u taj brejku.

Brejk lopte na startu četvrtog seta, brejk lopta za dvostruki brejk u petom, potom je i servirao za meč, a tada je propustio petu meč loptu… Na kraju, u super taj brejku Vavasori koristi svoju treću meč loptu.

Dugo će pamtiti Miomir ovaj poraz, a bogami i mi, toliko smo nerava izgubili…

„Bilo je smesno pogađao je toliko linija, nisu morali da ih čiste koliko ih je on čistio“, rekao nam je Miša posle.

I tenis…

Olga Danilović
FedericoPestellini Panoramic via Guliver Image

Rekoh, trebalo je da bude lepo popodne, a Olga Danilović je uradila svoj deo posla i sa 6:3, 6:2 je pobedila Ukrajinku Katarinu Baindl. Svaki put kada je igrala glavni žreb slema, a ovo je četvrti put, Olga je stizala do drugog kola. Nadamo se da će sada i korak dalje – ona deluje staloženije i spremnije za veće stvari, nanizala je devet pobeda. Sad, videćemo…

Jedan kraći pad u prvom setu i jedan ekstremno dug gem u drugom setu – onaj za vođstvo 4:2, čak šest izjednačenja – ali Olga je oba puta adekvatno odgovorila na izazov.

„Izbačaj lopte ti je previše ka napred. I skači“, govorila joj je prijateljica Agneš Bukta, nekadašnja teniserka. Nisu saveti tokom meča revolucionarni, ali kada je puls 200, potrebno je nekada da se podseti i na osnove.

„Igrala je tenis pre. Mađarica. Ona je tu kao pomoć, prijatelj. Nije trener. Znamo se dugo, prija mi što je tu“.

…i ljubav

SK

A prijala je Olgi još jedna vrsta podrške – posle meča je potvrdila da je u vezi sa golmanom Atletiko Madrida Janom Oblakom.

Sedesmo iza njega, video sam mu samo profil i nisam ga prepoznao, već sam kolegi Milanu rekao: „Vidi ga lažni Đole Matić“, jer me je malo podsetio na kolegu Đoleta.

„A u stvari pravi Jan Oblak“, odgovori mi Milan. U, je.. te, stvarno.

Sada je jasno zašto je baza u Madridu, konstatovao sam. „Jasno je“, odgovorila je Olga uz prepoznatljivi osmeh.

Sledeća je Jasmin Paolini, trenutno 53. na svetu, izbacila je Kirsteu i prethodno je osvojila turnir u Firenci.

SK

Verni Srbikosi – grupa navijača koja je godinama u Parizu – opet je tu. Danas samo dvojica, ali dovoljno da se Baindl požali na njih (nije imala pravo, momci su navijali korektno između poena) i da im Kecmanović kaže da „ne veruju šta je sve pogađao“ misleći na Vavasorija.

„Prošle godine su bili tu, i na juniorskim… Prija. Naši ljudi vole sport. Znaju tenis, umeju da navijaju. Mnogo je lepo, pune su tribine. Ja uživam u tome. Daje mi pozitivnu energiju“, rekla je Olga.

Danil Medvedev
ChrysleneCaillaud/Panoramic

Dok sam vam sve ovo kucao i čekao konferencije za medije Miomira i Olga, pažljivo sam pratio Danila Medvedeva i Tijaga Sejbota Vajlda na ekranu.

Rekao sam u najavi turnira da ne verujem još u potpunosti Danilu na šljaci, i mislio sam da će se mučiti sa Brazilcem, ali nisam mogao da pretpostavim senzaciju. To je peti put Medvedevu da gubi u prvom kolu Rolan Garosa…

Moram jesti nešto, drugari, izdaje me stomak, pa da vam spremim još neke stvarčice.

Veliki pozdrav iz Pariza,

Saša

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare