Previše. Čak i za Novaka Đokovića

Saša Ozmo 13. sep 20219:15 > 10:54 69 komentara
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Još nije gotovo, ali u suzama je. Preplavljen emocijama. Previše je i za njega, jednog od mentalno najjačih sportista svih vremena. Nedugo posle te pauze između gemova, završiće se san Novaka Đokovića o kalendarskom grend slemu, Danil Medvedev došao je do trofeja na US openu trijumfom 6:4, 6:4, 6:4 za samo dva časa i petnaest minuta igre.

U najavi meča, niko racionalan nije isključivao pobedu Medvedeva, ali ni oni najsmeliji nisu mogli da prognoziraju tako laku pobedu u tri seta.

Kako se onda završilo tako kako se završilo – prvom najvećom titulom za Rusa i šestim Đokovićevim porazom u finalima u Njujorku?

Pritisak

Novak Đoković
Photo by Elsa/Getty Images

Nekada se sve i svja u sportu objašnjava mentalnom stranom, glavom, psihom, kako god. Ipak, na osnovu viđenog, sada taj argument dobrim delom stoji. Bilo je to Đokovićevo 31. grend slem finale, ali nikada ranije nije jurio kalendarski slem. I postoji razlog zašto niko od Roda Lejvera, u sasvim drugačijim istorijskim okolnostima, nije osvojio ni prva tri u muškoj konkurenciji.

US open:

Upravo taj dodatni pritisak, ta dodatna nijansa u odnosu na uobičajeni pritisak grend slem finala, učinila je da Đoković ne bude svoj na nekim ključnim raskrsnicama u meču. Pomalo i nesrećno izgubljeni prvi gem u meču, zatim pet propuštenih brejk lopti u ranoj fazi drugog seta, od kojih je na dve imao više nego izglednu šansu.

I, ono što potpuno odskače od karaktera, de fakto predaja na 0-2 u setovima. Gubio je Novak i od Cicipasa u finalu Rolan Garosa sa 0-2. Sada nije otišao u toalet, nije uspeo da pusti ruku… Naprotiv, desilo se suprotno, nešto slično onome sa Zverevom u Tokiju – ostao je bez jasnog plana u igri, a to je za sobom vuklo pogrešne odluke, hazarderske izlaske napred i brzih 0:4 na semaforu.

Šteta, jer nije lako privesti meč za prvu grend slem titulu kraju, što se i videlo po Medvedevu. Da je Đoković bio bliže, možda bi i imao neku šansu za povratak, ali bila je to treća raskrsnica na kojoj Novak nije bio svoj.

Tajming

Marjan Vajda
Photo by Elsa/Getty Images

Mučio se Đoković sa tajmingom u produženim periodima i polufinalnog meča sa Aleksanderom Zverevom, a sada je tako izgubio prvi od niza poena koji ga je vodio ka brzom kraju. Brejk loptu u prvom gemu, kada forhendom nije stigao da se namesti na loptu i poslao je u aut.

Udarac pre toga, na djusu, Đoković je odigrao rezonski i u punom zamahu, ali je umalo završio u autu. Uprkos tome što je Medvedev u tom prvom gemu poklonio dve lopte, Novak nije mogao da ubaci prvi servis i pretrpeo je brejk.

Do kraja tog seta videli smo najbolji period igre Medvedeva – servirao je praktično dva prva servisa, taktika koju je protiv Novaka koristio npr. u Sinsinatiju 2019. godine, i pogađao. Ukupno, izgubio je Rus samo tri poena na svoj servis u prvom setu.

Druga važna situacija kada Đoković nogama nije odradio posao bila je treća brejk lopta u drugom gemu drugog seta. Tada je rutinski slajs poslao u mrežu i potom se udario po butinama.

Još jedan važan slajs, onaj kojim je prepustio brejk u drugom setu, takođe je završio u mreži zbog nedovoljno dobrog rada nogu.

Sati na terenu

Novak Đoković
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Mentalno i fizičko tesno su skopčani u sportu, a kada je pritisak počeo da steže ramena, sigurno je do izražaja došlo i to što je Đoković proveo pet i po sati više od Medvedeva na terenu.

„Noge mi nisu bile tu“, rekao je Novak na konferenciji posle meča. Posle je dodao i da mu je malo nestalo goriva, te da je često kasnio pola koraka, pa i na omiljenom mu riternu.

Publika u Njujorku je konačno bila na Đokovićevoj strani, i još jednom se pokazalo da to kome je publika naklonjena nema mnogo veze sa konačnim ishodom. Jeste Novaka to dirnulo, ali bio bi srećniji da se sve odigralo kao u finalu 2015. godine, na primer.

Rekao je Đoković da će igrati kao da mu je poslednji meč u životu – ogroman teret na leđima i nedostatak energije učinili su da to na terenu ne deluje tako. Kako na engleskom vole da kažu, udario je u zid, u svakom smislu.

Tokio deža vi

Novak Đoković
Photo by Elsa/Getty Images

Pet propuštenih brejk lopti u dva gema na početku drugog seta definitivno su presudili meč. Na poslednje dve, Medvedev je odigrao briljantno – nestvaran volej na prvoj i bekhend paralela već u drugom udarcu iz ne baš jednostavne pozicije na drugoj.

Ne, Novak je svoju šansu propustio ranije, kada je imao 0-40 u drugom gemu. Spomenuli smo slajs u mrežu, pre toga je Medvedev odservirao as, a najbolju priliku je Đoković imao na prvoj brejk lopti. Rus je delovao uzdrmano tada, prethodno je odservirao duplu i promašio lak forhend, a tada je iz očaja odigrao drop šot.

Stara narodna kaže „kada pada, onda pljušti“. Na brejk lopti u četvrtom gemu desilo se nešto neverovatno. Đoković je drugi servis vratio duboko u bekhend ugao Rusa, tačno onako kako je želeo, ali je poen prekinut i ponovljen jer je di-džej greškom pustio muziku. U ponovljenom poenu, Medvedev je odigrao komplikovan volej i osvojio poen.

Đoković je stigao do lopte – poen veoma sličan onome kojim je dobio treći set s Nadalom na Rolan Garosu – tada je Novak odigrao dublje, a sada plitko, i Medvedev je pasing prebacio preko mreže.

Bio je to deža vi na olimpijski turnir, kada je Đoković u duelima sa Zverevom i Karenjom Bustom promašio tri zicera posle loših skraćenih lopti rivala, i to sva tri na brejk loptama.

Sada nije bio baš toliko na lopti da bi se moglo nazvati zicerom, ali definitivno jeste u ranoj fazi trećeg seta – dva vrlo loša drop šota Medvedeva nije kaznio Novak (mreža i preduga lopta), a tada je nada još postojala.

Jedna lasta ne čini proleće

Danil Medvedev
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Medvedev je odigrao veoma dobar meč. Ipak, nije to bio nivo koji je inače dovoljan za Đokovića, pogotovo ne za pobedu u tri seta. I u tome je možda i najveća bol ovog poraza – nije Novak naterao Medvedeva da još rudarskije, krvavo zaradi pobedu.

To, naravno, trijumf Rusa ne čini ništa manje zasluženim – na osnovu svega prikazanog u poslednje tri godine, najveća titula je prikladna nagrada i logičan sled događaja.

Veliku je priliku Đoković propustio. Iako je on majstor u tome da teške poraze brzo zaboravi i da život stavi u perspektivu, priznao je da i te kako boli. Mlađi teniseri nagrću sve više i jače, i izazovi će biti sve veći.

Tranzicija jeste neminovna, to znamo, ali ipak, to što je osvojen jedan slem, ne znači da je tvrđava definitivno srušena i da Đoković više neće osvajati slemove (isto važi i za Nadala). Jer, kad se prvi slem uzme, tada počinju muke drukčijeg tipa, pitajte samo Dominika Tima.

Bilo je sad ili nikad za kalendarski slem, ali 21. slem i te kako je još u vidokrugu.

„Ima još stranica da se ispiše“, kaže Đoković.