„Priča s timom? Malo sam čudna u tom smislu, kao Nole“

Skener 2. jun 202312:00 0 komentara
Bernarda Pera
Photo by Julian Finney/Getty Images

Korak po korak, godinu po godinu, Bernarda Pera osvajala je nove teritorije u svojoj teniskoj karijeri, a sada je izbacila Donu Vekić (3:6, 6:4, 6:3) i plasirala se u treće kolo Rolan Garosa. Projektovan joj je novi najbolji rang, 26. mesto na svetu, a ni tu nije kraj.

U prvom setu je Bernarda imala 3:1 i 40-15, ali je izgubila pet gemova u nizu. U drugom setu je opet vodila 3:1, propustila pet brejk lopti, a onda još tri gem lopte u narednom gemu. Međutim, nije dozvolila da se scenario ponovi.

„Ne znam ni koliko sam gem lopti imala… Išla sam poen po poen. Govorila sam sebi da sam u Parizu, da je to najbolje mesto gde bih trenutno mogla da budem i da nemam šta da izgubim. Za to sam radila ceo život i rekla sam sebi da svaki poen dam sve od sebe. Mnogo poštujem Donu kao igračicu i samo sam želela da sebi dam što više šansi“, počinje 28-godišnja Pera za Sport klub.

U odlučujućem setu je Pera vodila sa 5:1, Vekićeva je prišla na 5:3 i imala dve vezane gem lopte, ali je meč ipak završen u tom gemu.

„Na 3:1 mi je ona poklonila neke lopte, a na 5:1 je počela da gruva i pogađala je. Nisam mnogo sebi mogla da zamerim, nisam ništa pogrešila, a kada je tako, onda i lakše ideš dalje nego kada promašiš neki zicer“.

Bernarda Pera
Photo by Julian Finney/Getty Images

Bernarda na terenu, osim retkih situacija, ne pokazuje emocije i vrlo brzo kreće u pripremu za novi poen.

Ozmo na šljaci:

„Sad sam baš bila usredsređena, ništa drugo mi nije prolazilo kroz glavu. Da, ponekad bih se naljutila na sebe, možda mislila o nekim prethodnim poenima, ali bila sam sve vreme u meču“.

Na pitanje kakvu vrstu interakcije najviše traži od svog tima tokom mečeva, Pera odgovara uz smeh:

„Nemam pojma, malo sam čudna u tom smislu, kao Nole, samo ne toliko, ha-ha. Tražim podršku i da budu energični, imam osećaj da mi to nekad malo nedostaje dok igram. Sa druge strane, kad preteraju, onda ih smirujem. OK su, dobri su, tu mi je dečko ove nedelje i on je najglasniji, tada se bolje osećam na terenu“.

Prošle godine je Pera osvojila dve titule na šljaci, a evo sada je prvi put u trećem kolu u Parizu.

„Šljaka je dovoljno spora da mogu da stignem da izvedem svoje velike zamahe kod udaraca, pa mi udarac bude još brži. Mislim da se bolje krećem na šljaci od drugih teniserki, osim ovih najboljih. Ceo život treniram na šljaci, tu sam gradila svoju igru“.

Guliver Images

Dvaput je devojka iz Zadra igrala treće kolo na Australijan openu, a u duelu sa Elizabetom Kokjareto iz Italije pokušaće prvi put da prođe u osminu finala nekog od najvećih turnira.

„Osećala sam ja i protiv Done pritisak, već sam je pre pobedila… Kada uradim igrački sve što treba, nemam sebi šta da zamerim. Nadam se da ću u tome uspeti i u sledećem kolu. Kokjareto dobro koristi brzinu lopte i preusmerava je. Sitna je, servis joj nije toliko dobar i probaću to da iskoristim, ali mnogo je napredovala ove godine“.

Kada ne igra i ne trenira, Bernarda se uglavnom – odmara.

„Gledam filmove i serije, baš smo gledali nastup stend-ap komičara Endrua Šulca. Fino smo se ismejali, dosta je dobro i to vam preporučujem. Inače prošetamo malo do Ajfelove kule, blizu smo smešteni, ima lepih restorančića, pa odemo na večeru. Prošle subote sam sa Dankom (Kovinić) i Kiki (Mladenović) bile na nekoj finijoj večeri, neki poluizlazak smo sebi dopustile, ha-ha“.

Clive Brunskill/Getty Images

Pitali smo Bernardu koja je najbolja, a koja najteža strana bavljenja tenisom.

„Najteže je definitivno to što mi nedostaju porodica, prijatelji, pas, tj. to što sam daleko od njih. A najbolje je to što u tenisu svaki dan postoji izazov. Nije ono – ideš u kancelariju, odrađuješ satnicu. To je zanimljivo, zbog toga se i bavim ovim – hoćeš da napreduješ, a za napredovanje dobiješ nagradu. To me gura dalje“.

Koliko se čovek navuče na taj osećaj?

„Pitaj Marija, Vavrinku i ove koji igraju sa 50 godina, ha-ha. Ja se nadam da neću toliko, ali pretpostavljam da je teško ostaviti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!