„Pričaj mi“: Đoković hvata zalet u pravi čas

Skener 4. jun 202321:30 13 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

„Pričaj mi na zagrevanju, molim te“, rekao je Novak Đoković svom treneru Goranu Ivaniševiću jutros na stadionu Filip Šatrije. Nije Novak bio zadovoljan kako servira, ali nekoliko sati kasnije izašao je na isti taj teren i održao čas serviranja – 80 posto ubačenog prvog i 84 posto osvojenih poena kada se ubaci prvi. Ostalo je došlo kao prirodna posledica i lagana pobeda nad Huanom Pablom Variljasom za manje od dva sata igre – 6:3, 6:2, 6:2.

Pročitajte i:

Jeste Đoković prva tri meča dobio bez izgubljenog seta, ali iz raznih razloga nije to bila igra kakvu prevashodno on od sebe očekuje. Govorio je da se trudi da gleda pozitivne strane, ali da zna da može bolje. Posle ovakve igre, teško i da će perfekcionista poput Novaka uspeti sebi da pronađe zamerku.

„Osećam se dobro igrački, fizički i mentalno, mozaik se polako slaže. Nisam još dostigao vrhunac, ali sam na dobrom putu“.

Jedini uzbudljiv period dogodio se sredinom prvog seta. Novak je poveo 4:0 i 30-15, da bi zatim nonšalantnim promašajem probudio rivala. Variljas je počeo ranije da hvata loptu, da veoma precizno spušta bekhendom lopte po paraleli, i došao je na korak do potpunog povratka u set.

Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

Kada se suočavao sa brejk loptom u prvom gemu, Novak je vezao tri servis-vinera, a i pri vođstvu 4:3 spasao je brejk loptu na isti način. Usledio je poen u kojem je Đoković izveo jedan od zaštitnih znakova svoje karijere – forhendom iz trka momentalno je iz defanzive prebacio u napad i osvojio poen.

Usledilo je slavlje, razumljivo, a onda ničim izazvani zvižduci dela pariske publike. Bio je spreman sada Novak, momentalno ih je gestikulacijom pozvao da nastave i osmehnuo se. Manje od dva sata kasnije, Šatrijeom će odjekivati skandiranje „Novak, Novak“.

Vole ljudi malo da naprave predstavu, pogotovo kad drama izostaje. Ono što smo gledali do kraja jeste pesma, mogli smo samo da se zavalimo i da uživamo, bez imalo stresa i tenzije. Dobrodošlo je, mogu vam reći.

Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

Kad je servis pravi, posloži se i cela igra, odmah je Novak agresivniji i prvim udarcem posle servisa – logično – ali i cela igra mu postane još svrhovitija, on je taj koji kreira i taj koji odlučuje.

Uz sve poštovanje prema Variljasovim pobedama nad Bautistom i Hurkačem, sada je ipak bio nedorastao protivnik. Najviše zbog Novakove igre, ali neki kvalitetniji rival sigurno bi pružio jači otpor.

Za dva dana preko puta mreže naći će se Karen Hačanov. Novak ga je dobio u osam od devet međusobnih okršaja, uključujući i Rolan Garos 2020. Biće vremena za najavu duela s Rusom, ali zasad treba reći da je Đoković svakako mogao lošije da prođe.

Sport Klub

Posle kasne večeri sa Olgom, opet smo bili prvi u pres-sobi jer smo očekivali da će Đoković na teren oko jedan. Dok dođeš, pripremiš postojeći materijal, nešto pojedeš, brzo to prođe. Brzo, ako se ženski singl ne igra duže od tri sata, ali lepo je bilo videti Anastasiju Pavljučenkovu kako opet blista na Šatrijeu – sad je 333. na svetu, vraća se posle povrede i već je uspela da napravi takav podvig.

Novak nas je „pogledao“ brzim mečom, a period pre toga iskoristili smo da gledamo srpske juniore. Na kraju 0-3, porazi i Suvirdjonkove i Đurića i devojke od koje smo najviše očekivali… Imala je Mia Ristić dve meč lopte, skoro dobijen meč, ali je na kraju ipak poražena.

Jako sam želeo da napokon vidim Miju uživo, sa mnogo uzbuđenja i iščekivanja se govori o njoj. Potencijala ima, naročito je bekhend kompaktan i precizan, a na prvu loptu, rekao bih da joj najviše rada predstoji na servisu. Za neku detaljniju analizu morao bih da pogledam još neki meč i žao mi je što za to neću imati priliku u Parizu…

Karlos Alkaraz
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Kucam tekst i simultano na ekranu pratim i duel Alkaraza i Muzetija. Malo-malo, pa neko uzdahne od nekog Karlitosovog poteza, stvarno zastrašujuće deluje… Nisam stigao nimalo da pogledam uživo jer je tako ekspresno završio sa Muzetijem, koji je do danas igrao možda i tenis života. Eto toliko je sada Alkaraz briljantan, a mi smo briljantnost ovaj put uglavnom propustili kucajući Novakove reči sa konferencije za medije. Posebno se raznežio kada je govorio o deci Tari i Stefanu:

„Sva halabuka oko turnira, očekivanja, želja, ciljeva, sve se to skupi, onda čovek oseti tu tenziju – ona jeste pokretač i motivacioni faktor, ali tanka je linija, može da prebaci vrlo brzo u anksioznost. Njihovo prisustvo mi daje mir, skreće mi misli sa tenisa, daje mi ravnotežu“.

Dok sam silazio da se snimim za televiziju posle Novakovog meča, naleteo sam na Aleksa Koreču, nekada drugog tenisera sveta. Žurio je da komentariše meč Alkaraza i Muzetija, ali je odvojio nekoliko minuta da porazgovaramo o Olgi Danilović, koju voli i u koju mnogo veruje.

Čitaćete to u ponedeljak, a ja vas pozdravljam iz Pariza,

Saša

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare