SK: Kecmanović će biti top 10! Znate li Miomirovog trenera?

Skener 26. maj 20229:30 > 10:34 5 komentara
Johan Örtegren
Sport klub

Džinovski kvalitativni iskorak koji je Miomir Kecmanović napravio od početka ove godine, osim njemu samom, uglavnom se pripisuje treneru Davidu Nalbandijanu, Argentincu koji je nekada bio treći teniser sveta, finalista Vimbldona i polufinalista na ostalim slemovima.

Tako je sa dobrim razlogom, ali od prošle godine je u timu još jedan čovek, takođe vrlo zaslužan, o kojem se ne govori dovoljno – u pitanju je trener Johan Ertegren.

Šveđanin je proveo šest godina na „Good to Great“ akademiji Magnusa Normana, a radio je sa Grigorom Dimitrovom i sa nekoliko igrača iz Švedske – Mikaelom Imerom kada je bio mlađi, sa Rebekom Peterson, Johanom Larson, ali i s Britankom Lorom Robson koja se nedavno povukla.

Nije više deo akademije jer je želeo da bude gospodar svog vremena kod kuće posle 20-35 sedmica godišnje na putu. I sada je na putu, sa Kecmanovićem u Parizu na drugom grend slem turniru u sezoni – Rolan Garosu.

„Ne moraš da dobiješ u tri poteza, bolje priprema poene“

Sport klub

Sa 44-godišnjim Ertegrenom razgovarali smo o Kecmanovićevom napretku i o tome kako je do njega došlo, njegovom trenerskom profilu, komunikaciji s Nalbandijanom…

„Mislim da je mnogo popravio izbor udaraca. Ne oslanja se jedino na snagu, već može da otvori teren uglovima, može da pošalje visoki spin i da tako pripremi teren za napad. Različite lopte šalje i to mu daje više opcija – nije uvek samo do snage, nego i do preciznosti, tački na terenu koje pogađaš. Bolje priprema poene“, počinje Ertegren za Sport klub i dodaje:

Ozmo na šljaci:

„Siguran sam da se bolje i kreće, što mu olakšava kada treba da se brani. Iako je Miomir agresivan igrač, ne može uvek da se napada, postoji i čovek s druge strane mreže koji želi da učini to isto. Sada može da se vrati u poen iz podređenog položaja, pa onda da napadne. A i ne mora se uvek napadati, nekada treba i pustiti rivala da pogreši, poen isto vredi, ne dobijaš tri poena za viner… U meču će biti možda 10-15 posto vinera, ostalo su iznuđene i neiznuđene greške. Kao šah, ne moraš da dobiješ u tri poteza, a Miša je čvrst s obe strane i to predstavlja dodatni pritisak za rivale“.

Ono što je primetno jeste da je Miomir poboljšao i servis, na kojem su takođe kao tim mnogo radili.

„Pre svega na okretu ramena i na bacanju lopte – sada baca loptu malo više ulevo. Bolje zahvata loptu i to se vidi po procentima prvog servisa: prošle godine je često bio na 50-55 posto, a sada bude i preko 65. Pre koju nedelju u Minhenu, vezao je nekoliko mečeva i sa skoro 80 procenata prvog servisa. Veliku razliku pravi to kada češće ubacuješ prve servise, pogotovo pošto je Miomir jak sa obe strane, i sa takvim servisom mu je teško napraviti brejk. Takođe, dobar je na riternu, i sve to u kombinaciji stavlja suparnike pod pritisak“.

„Miša ne voli mnogo informacija, pobeđuje i kad ne igra neverovatno“

Miomir Kecmanović
Mladen Lackovic LakoPress via Guliver Images

Sposobnost da duže ostaje u poenu donela je 22-godišnjem Miomiru i specifičnu vrstu samopouzdanja. Ne mora se uvek pobeđivati sa 100 posto mogućnosti, ne može se, tačnije rečeno.

„Kada ima taj osećaj, da se bolje brani i da ne mora uvek da žuri, to doprinosi samopouzdanju i celoj igri, sinergetski efekat. To mu omogućuje da bude mirniji. Neke mečeve ove godine protiv dobrih igrača je pobedio, a da nije igrao neverovatno. Tu je u svakom poenu. Na primer, u Indijan Velsu je došao do četvrtfinala, a nije igrao blizu svog maksimuma. Ali bio je borben, ostajao je u razmenama, igrao na 75-80 posto mogućnosti i to je bilo dovoljno“, naglašava Šveđanin i navodi primer onih najboljih igrača:

„To je izuzetno važno – svako pobeđuje kada igra svoj meč godine, ali većina su mečevi kada samo treba da obaviš posao. Najbolji primer su oni najveći teniseri – gledajte Novaka, nekada igra ispod svog nivoa, ali bori se i obavi posao. Rafa takođe, oni se uvek takmiče i tu su, to im ne zavisi od toga kako se osećaju u datom trenutku. I Miša je napredovao u tom pogledu“.

Kecmanović nam je rekao da mu se dopada što Ertegren savete sroči u dve-tri ključne informacije, a Šveđanin kaže da nije umesno da on govori o svojim kvalitetima kao trenera.

„Istina je, volim taktički deo tenisa, ali tanka je linija – neki igrači vole mnogo informacija, neki ne. Trener mora da se prilagodi. Miša ne voli mnogo informacija, zato moraju da se pronađu one prave. I generalno, ako je previše toga, stvar se zakomplikuje – ne možeš tokom meča da misliš o deset različitih stvari, moraš da nađeš nekoliko najvažnijih. Takođe, Miša mora da misli o sebi i svojoj igri prevashodno, ne da se prilagođava protivniku“.

„Tek je zagrebao po površini“

Johan Ertegren
Sport klub

Nalbandijan i Ertegren često su u komunikaciji tokom turnira, što je i logično.

„Različite su nam prošlosti. On je jedan od najnadarenijih igrača u istoriji, ima te veštine i i iskustvo igranja velikih mečeva, a sada je počeo da radi kao trener. Sa druge strane, ja sam bio čelendžer igrač, ali duže sam trener. Mislim  da je to dobra kombinacija, Miša ima malo od svega. Razgovaramo malo posle mečeva, dopisujemo se, a onaj ko je tu, prenosi Miši poruke“, kaže Ertegren i ponovo se osvrće na to kako se te poruke prenose:

„Švedski i srpski mentalitet su dosta drugačiji. Potrebno je još malo vremena da znam kada treba dodatno pogurati, a kada pustiti“.

Za kraj, pitali smo Johana gde Kecmanović može da bude za dve-tri godine.

„Naravno da može da bude top 10 igrač. Tek je zagrebao po površini. Stvari koje je započeo prošle i ove godine brzo su se isplatile. Zavisiće i od toga šta je spreman da žrtvuje. Dobri su rezultati i sada je lako nastaviti sa vrednim radom, i kada se stvori međusobno poverenje“, zaključuje Ertegren za Sport klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare