Sve što je Đokoviću bilo potrebno

Skener 9. jan 20238:06 30 komentara
Novak Đoković
Photo by Sarah Reed/Getty Images

Rani dolazak i topao doček u Australiji. Pobeda nad jednim od najvećih protivnika, četvrti put u nizu. Za kraj, fizički i mentalni test pred Australijan open. I 92. titula u karijeri. Sezona teško da je mogla bolje da počne za Novaka Đokovića.

I žreb se posložio idealno za start sezone, taman za postepeno dizanje forme. Tražio je Novak dnevni termin i za Lestijena i za Alisa, nije blistao, ali se uveo u udarac i skinuo početnu rđu i nervozu, stvari koje su uvek prisutne na startu sezone, pa makar bio i osvajač 21 grend slem titule.

Šapovalov je trebalo da bude prvi ozbiljan test, ali je Kanađanin u ključnim trenucima mečeva pritiskao dugme za samouništenje.

Usledio je sudar sa Danilom Medvedevom, jednim od onih suparnika sa kojima je važno i na treningu, a kamoli na zvaničnom meču. Zaledio je Novak srca svojih navijača kada je imao probleme sa zadnjom ložom, ali je srećom to sada prošlost.

Sarah Reed/Getty Images

Medvedev, koji je možda i jedini teniser koji može da natera Đokovića da improvizuje i da smišlja nešto novo, uglavnom se pretvori u zid kada igra sa Novakom. Zato je njihovo rivalstvo izrodilo nekoliko klasika, ali ovo je bio jedan od dana kada Danil nije bio u tom raspoloženju. Delom ga je i Đoković naterao na to zaista dobrom igrom, ali Medvedev je naročito u prvom setu grešio prerano u razmenama, plus je na dve brejk lopte odservirao duple greške.

Igrao je Đoković sa taman dovoljnom količinom agresivnosti, a dobar barometar raspoloženja jeste njegova forhend paralela. Njome je spasao prvu brejk loptu u meču, preostale dve servisima, od toga jednu drugim servisom od 200km/č. I četvrti uzastopni trijumf nad Medvedevom posle poraza u finalu US opena 2021.

Novak Đoković
Sarah Reed/Getty Images

I onda – finale sa Sebastijanom Kordom. Nešto topliji dan, malo i vetra, kombinacija senke i sunca, znalo se da bi Novak mogao malo da kilavi. Prvi set je na kraju mogao da “ukrade”, ali Korda je uglavnom bio bolji u razmenama sa osnovne linije. Pri tom je tokom celog meča mučio Novaka kik servisom, pogotovo na drugom servisu, Novak je imao problema sa tajmingom i u nekoliko navrata se čak odaljio nekoliko metara iza osnovne linije.

Sve do finiša drugog seta uglavnom je bio podređen u razmenama sa osnovne linije, a meč loptu na 5:6 u drugom setu spasao je – pazite sad – veoma teškim smečom!

Od tog trenutka servis možda nije išao tako dobro, ali je Đoković preuzeo kontrolu sa osnovne linije, kad god bi do razmene došlo. Na kraju, u poslednjem gemu je od 40-15 došao do meč lopte nestvarnom defanzivom – jedan od onih poena koji su mu zaštitni znak kroz karijeru, jedan od onih koji uzima i noge i dušu protivnicima, što bi rekao Rodik.

Šesnaesti put u karijeri je spasao meč loptu i na kraju pobedio, te posle tri sata i devet minuta borbe stavio tačku na savršenu uvertiru za Melburn  6:7 (8-10), 7:6 (7-3), 6:4.

„Što više dobiješ takvih mečeva, to se bolje osećaš, a to onda bude i uglavi protivnika. To želim, želim da rivali znaju da ću se boriti do kraja, nezavisno od rezultata, i da mogu da preokrenem. Moja je prednost to što oni znaju da sam sposoban za to“, rekao je Đoković.

Sada sledi malo odmora, oporavak, nastavak treninga, egzibicija u petak sa Nikom Kirjosom, a onda glavno jelo: potera za desetom titulom na Australijan openu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare