Toni za SK: Alkaraz u boljoj formi, ali Đoković je šampion

Saša Ozmo 27. maj 202320:50 3 komentara
Toni Nadal
Guliver Images

„Da!“, jasno i glasno je odgovorio Toni Nadal na pitanje veruje li da će njegov nećak Rafael Nadal igrati na Rolan Garosu 2024. godine.

Rafa, koji je osvojio 14 titula u Parizu, morao je da se povuče pošto se nije oporavio od povrede zadobijene na Australijan openu. Verovatno je da će propustiti i ostatak godine, ali Toni je i dalje optimista.

U ekskluzivnom razgovoru za Sport klub, Toni je govorio i o svom sadašnjem štićeniku Feliksu Ože-Alijasimu, Rafinoj mentalnoj snazi i Đokoviću i Alkarazu kao dvojici glavnih favorita u Parizu.

Feliks Ože-Alijasim
Photo by Alex Pantling/Getty Images

Kako biste ocenili Feliksov nivo igre sada – posle povrede i nekih poraza (od Lajovića u Madridu, od Popirina u Rimu)?

Bilo je izvesnih problema, pre svega sa kolenom koje nije funkcionisalo kako treba. Posle toga, pad samopouzdanja uvek dolazi s gubitkom mečeva, ali idemo napred, dolaze novi mečevi.

Fizički, da li je Feliks sada na 100 posto?

Da… Videli ste da je imao problem u Lionu (odustao pre četvrtfinala zbog poteškoća s ramenom), ali verujem da će biti dobro za prvi meč ovde (sa Fabijom Fonjinijem).

Rafael Nadal
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Veoma je neobično ovde bez vašeg nećaka Rafe, kako se vi osećate?

Ozmo na šljaci:

Jeste razočaravajuće to što ne može da igra jer ovo je jedini turnir koji nikada nije propustio od početka karijere. Vidite, nije imao sreće jer nije uspeo da se oporavi na vreme, ali u redu: jeste šteta, ali život ide dalje.

Verujete li da će Rafa igrati sledeće godine na Rolan Garosu?

Da! Verujem zato što želim da verujem. Znam da je svake godine sve teže pobeđivati, ali uvek verujem da će stvari ispasti kako treba.

Kako objašnjavate mentalnu snagu koju je Rafa demonstrirao tokom karijere?

Mislim da su svi veliki igrači izuzetno mentalno jaki – da nisu, ne bi bili u stanju da postižu takve uspehe. Rafael je jak, Đoković je jak, Federer je bio jak… Kod Rafe je stvar i u tome što je odmalena naviknut na to da igra svaki poen kao da je u pitanju finale. To mu je pomoglo da bude mentalno snažan.

Đoković Alkaraz
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Ko je sada vaš favorit broj jedan da osvoji titulu na Rolan Garosu?

Po mom mišljenju, dvojica prvih favorita su Đoković i Alkaraz. U ovom trenutku se čini da je Alkaraz u boljoj formi od Đokovića, ali Đoković je veliki šampion – ako je (fizički) dobro, teško ga je pobediti. Alkaraz ima svoje prednosti, takođe. Ima četvorica-petorica igrača koji mogu da podignu trofej, ali da moram da stavim novac na nekoga, to bi bili Alkaraz i Đoković.

Koji su ti igrači kojima dajete najveće šanse posle Karlosa i Novaka?

Medvedev, Rubljov, Rune i Kasper Rud – oni imaju malo veće izglede od ostalih, ali videćemo.

Sport klub