Zamislite da sam bio na Novakovom treningu…

Skener 28. maj 202317:13 0 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

...Pošto nemam fotografiju da dokažem da sam bio tamo. Čini se da svake godine skrate još neko pravo novinarima. „Kao da im ne odgovara da radimo najbolje moguće“, reče kolega.

Kompleks Žan Buen nalazi se na desetak minuta hoda od Rolan Garosa i tamo tokom turnira igrači uglavnom treniraju. Pre nekoliko godina, Novak nam je tamo napravio divan sadržaj – objašnjavao nam šta ima u torbi, dao nam da fotkamo neke sitnice, akreditaciju, sve one sitne stvari koje zanimaju teniske fanatike.

Ozmo na šljaci:

Danas je tako nešto nezamislivo. Još prošle godine je pristup Žan Buenu ograničen toliko da uglavnom nije imalo smisla pokušavati – samo šest novinara istovremeno, što znači da ne možemo ni svi iz Srbije, a kamoli ako ima još kolega iz inostranstva. Vremensko ograničenje pola sata, a ranije sam tu „hvatao“ neke od najboljih intervjua.

Objašnjenje je da se tako čuva mentalno zdravlje igrača, mada sličnih ograničenja nema na drugim slemovima. I tako nas je sada dočekalo još jedno neprijatno iznenađenje – u Žan Buenu odsad nije dozvoljeno ni fotografisanje.

„Ako bismo dozvolili vama da slikate mobilnim telefonima, onda moramo i profesionalnim fotografima…“ OK?

Rešili smo da ipak odemo i gledali smo pola sata Đokovićevog treninga sa Kasperom Rudom. Standardno – forhendi po dijagonali, pa bekhendi po dijagonali, malo voleji i smeč, servis i ritern. Novak deluje dobro na terenu, kako nam je i rekao da se oseća svih ovih prethodnih dana u trening nedelji pred Garos.

Kako smo mi kretali, tako su momci iz organizacije počeli da brišu teren, pa je Čarli Gomez morao da uskoči: „Izvinite, ne, ne, imamo još malo“.

Dok je Nole trenirao, pristigli su i Hamad Međedović i Viktor Troicki, naleteli smo na Tijafoa koji je ulazio u zvanični turnirski prevoz posle treninga, a pristigla je i Jelina Svitolina posle 17. titule u karijeri. Videćemo može li da napravi nešto vredno u Parizu sada.

Arina Sabalenka
Photo by Julian Finney/Getty Images

Prethodno, namestio sam se za početak meča između Arine Sabalenke i Marte Kostjuk, po imenima najjači par prvog kola koji nažalost ima i tu dodatnu notu zbog rata. Pobedila je Arina sa 6:3, 6:2, ali prvi set bio je mnogo komplikovaniji nego što rezultat kazuje i obe su zaslužile malo više publike na tribinama.

Kostjuk se nije rukovala sa Sabalenkom, dobila je zvižduke, a Beloruskinja je prvo mislila da se njoj zviždi.

„Izvinite, ljudi, nisam shvatila u startu, mislila sam da zviždite meni. Bila sam malo iznenađena, ali onda sam osetila vašu podršku i hvala vam“, rekla je Beloruskinja na terenu, a posle na konferenciji je dodala:

Pročitajte i:

„Marta nije zaslužila zvižduke na kraju meča. Niko na svetu na podržava rat. Niko. Zaustavili bismo ga da možemo, ali ništa ne možemo da uradimo“.

Kostjuk je, kao što je to često slučaj u poslednje vreme, isključivo dobijala pitanja u vezi s ratom.

„Želim da vidim kako će ti ljudi reagovati za deset godina kad rat bude gotov, mislim da se neće osećati lepo u vezi s tim što su uradili“, rekla je o zvižducima.

Peti set Gofana i Hurkača bio je idealna prilika da odem na stadion Simon Matje, smešten u botaničkoj bašti – intimno i ljupko zdanje koje i te kako zna da zagrmi kada ima nekog svog. Kao sada.

„Nisam znao bi u Francuskoj navijali za Belgijanca“, rekao je jedan Amerikanac drugom. OK.

Stefanos Cicipas
Photo by Julian Finney/Getty Images

I prošle godine je Stefanos Cicipas kilavio na startu, tada je okrenuo 0-2 protiv Muzetija, a sada ga je namučio Veseli, koji stasom ne podseća na tenisera u punoj formi, blago rečeno. Levoruki Čeh je servirao za prvi set i izgubio ga, da bi potom u četvrtom propustio 6-3 i 7-6 u taj brejku četvrtog seta. Stegao se kada je trebalo da dokrajči bledog Grka i da izbori peti set.

Dragi kolega Vuk pitao je Stefanosa da prokomentariše to što se obrijao, a Grk je iz vedra neba počeo da govori o Karlosu Alkarazu.

„On je takav dašak svežeg vazduha na Turu. Kompetitivan je, a uvek nasmejan, toliko harizmatičan i sa mnogo pozitivne energije – mislim da je to doprinelo i njegovom teniskom razvoju. Tokom prošle predsezone sam razmišljao kako želim i ja tako, divim mu se na tome ko je i mislim da i ja imam kapacitet da budem ta osoba. Zbog njega sam radosniji dok igram tenis“.

Trebalo bi uskoro da počne Laslo, zato vas napuštam i pozdravljam,

Saša

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!