Ponosan ali zauvek u službi Orlova kada je teško

Vladimir Vesić 24. dec 201818:50 > 19:31
Rob Carr/Getty Images

Još je sveže sećanje na sjajnu partiju Nika Folsa u Super Bolu. Pošto je završeno divljenje, gotovo svi su se saglasili da to nije dovoljno da bude prvi kvoterbek, već da to mora da bude Karson Venc. Međutim, kada je bilo najteže, gotovo bezizlazno, spas se ponovo pronašao u Folsu.

Mitchell Leff/Getty Images

Venc je posle drugog poraza od divizijskog konkurenta Dalas Kaubojsa otišao na listu povređenih, a Iglsi na 6-7. Plej-of se više nije spominjao i samo je bilo pitanje kako će se privesti sezona kraju. To je svakako razočaravajući stav za aktuelnog šampiona, ali donekle i realnost s obzirom da su Kauboji odmakli i imaju bolji skor u međusobnim duelima, a sledio je meč protiv strašnih Remsa.

Kao i u finišu prošle sezone i sada je dirigentska palica predata Folsu. Kao i tada i sada mu je dato da „završi“ sezonu, jer ni sada, kao ni tada gotovo niko nije verovao da se išta više može uraditi. Međutim, tada je Fols vodio ekipu kroz plej-of i na kraju do velikog trijumfa. Sada je vodio tim do sjajne pobede nad Remsima 30:23, a potom i do pobede u hičkokovskom meču sa Hjustonom 32:30. Sa ove dve pobede Filadelfija je došla do velike šanse da se nađe u plej-ofu. U poslednjem meču gostuju prežaljenom Vašingtonu, ali moraju da se nadaju da će Čikago savladati Minesotu u poslednjem kolu.

Od velikog razočarenja došlo se do velike nade, a nju je probudio onaj kome se malo veruje, a on samo ćuti i radi i uvek je u službi Iglsa. Fols je u ove dve utakmice ukupno prebacio 1.192 jarda i pet pasova za tačdaun, čime ne samo da je odlično kompenzovao odsustvo Venca, već je i odlučujuće doprineo da Iglsi zabeleže trijumfe protiv timova koji se bore za slobodan prvi plej-of vikend. Ako bude na tom nivou i u utakmici protiv Vašingtona, pobeda a neće izmaći, a onda je sve moguće, što je Fols i pokazao prošle sezone.

Povezano

Već sada može da se postavi legitimno pitanje da li je Fols prerano otpisan i duboko potcenjen zarad mlađeg i, uslovno rečeno, perspektivnijeg kolege? Venc jeste svojim prošlosezonskim partijama pokazao da može da bude vrhunski kvoterbek, ali ove, posle teške povrede, nije viđena ta magija. Sa druge strane, svega tri godine stariji Fols, koji je imao u prošlosti mnogo problema sa povredama, pokazuje ne samo ono što su svi znali da ima veliki kvalitet, već i ozbiljne liderske sposobnost. Zanimljivo, njih pokazuje isključivo u zelenom dresu Orlova iz grada bratske ljubavi, a možda i to samo po sebi dovoljno govori da zaslužuje da bude lider „omiljene“ franšize. Vreme je da „dobri sin“ koji je doneo toliko radosti, konačno dobije zasluženu nagradu.