Ostaje li trofej u LA? Ko će slaviti u ludom AFC?

Skener 8. sep 202212:00 0 komentara
Šon Mekvej
Andy Lyons/Getty Images

Nova NFL sezona počinje večeras okršajem između aktuelnog šampiona Los Anđeles Remsa i, po mnogima, najvećeg favorita za Lombardijev trofej Bafalo Bilsa. Spektakl je na programu noćas od 2:20 uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

Nikada se nije desilo da timovi koji otvaraju sezonu u istoj igraju utakmicu Superboula. Ali ako je verovati kladionicama i nekim preliminarnim prognozama, dva tima su u samom vrhu favorita.

Aktuelni šampioni doživleli su određene promene u rosteru. Ali ne prevelike. Osovina Staford-Kuper-Kap-Donald je ostala tu, uprkos tome što je najbolji defanzivac lige Eron Donald najavljivao odlazak u penziju. Ipak je odlučio da i ovog puta pojuri prsten. Dve najveće promene u rosteru koje su napravili je da su umesto Vona Milera i Odela Bekama došli Bobi Vagner i Alen Robinson iz Čikaga. Svakako solidne zamene, a utisak je da su Remsi ozbiljan kandidat da i ove sezone naprave prodor do Superboula.

Remsi će imati zahtevnu diviziju gde će im konkurencija biti San Francisko i Arizona, dok je Sijetl ipak u fazi renoviranja. Fortinajnersi ako budu bili zdravi mogli bi ponovo do konferencijskog finala, pa što da ne i dalje. Van divizije svakako se najveći izazovi očekuju od Tampa Bej Bakanirsa koje će ponovo predvoditi Tom Brejdi koji se vratio iz kratkotrajne penzije. Uz njega tu je veteranski kostur od prošle sezone, plus nosioci na hvatačkim pozicijama Gadvin i Evans, pojačani Gejdžom i velikim Huliom Džonsom. Ipak, nema omiljene Brejdijeve mete Roba Gronkovskog koji je ipak rešio da se povuče.

Naravno iz priče o favoritima u NFC nikako iz priče ne bi trebalo izostavljati Grin Bej Pekerse koje predvodi četvorostruki MVP Eron Rodžers, ali bez svoje omiljene mete Devontea Adamsa. Kao i uvek naoštrene na uspeh, ali nikako da ga dosegnu, Dalas Kaubojse. Od timova koji iz senke napadaju plej-of, pa što da ne i nešto više, da budu svojevrsni „dark horse“ među prvima se izdvaja Nju Orleans, kod kojeg postoje dva glavna pitanja. Šta se može očekivati od Džejmisa Vinstona i u kakvom je stanju Majkl Tomas. Sa njima dvojicom u pravoj formi, mogućnosti su neslućene. Veoma visoko na ovoj lestvici se kotira Minesota, čiji duo Kazins-Džeferson bi mogao čuda da napravi. U fazi svojevrsnog restarta su Čikago Bersi, Vašington Komandersi, Atlanta Falkonsi, Karolina Pantersi, dok su Filadelfija i Njujork Džajentsi negde između, a Detroit Lajonsi kandidati za visokog pika.

Richard Rodriguez/Getty Images

Ako se za Remse može reći da u NFC imaju oštru konkurenciju, kako nazvati ono što Bafalo ima u AFC? Možda pakao. Počevši od same divizije. Prošle sezone Nju Ingland Petriotsi pokazali su znake buđenja. Mek Džons sazreva kao kvoterbek, odbrana deluje kao u najboljim danima franšize. Ekipa Bila Beličika svakako se nikada ne sme izuzimati iz kruga kandidata za prvaka Istoka AFC.

Ali čini se da je znatno agresivnije kandidaturu da svrgne Bafalo istakao Majami. Dolfinsi su prošle sezone pokazali da imaju izuzetnu odbranu, a napad su pojačali na najbolji mogući način. Bar na papiru. Doveden je možda i najbolji, ali svakako najbrži risiver karavana Tajrik Hil. Prosto ekipa koja ima Tajrika Hila i onakvu odbranu mora da bude među favoritima. Ako i Tua Tagovailoa pokaže potencijal koji je viđen, onda postoji šansa za velike stvari. Bekfild je pojačan iskusnim Rahimom Mostertom i Majami, bar na papiru, deluju kao ozbiljan plej-of kandidat.

Odgovor Bafala je bio stamen. U skladu sa titulom prvog favorita divizije, a možda i celog AFC. Angažovan je Von Miler, hvatački korpus ojačan solidnim Džejmisonom Krauderom, a bekfild zlatnom rezervom Djukom Džonsonom. Bez praktično ijednog značajnog odlaska može se reći da je ekipa, koju je prošle sezone od finala AFC i pobede u Kanzas Sitiju delilo bacanje novčića, sada još jača i pravo je vreme da se u predgrađu Njujorka sanjaju veliki snovi.

povezano

Kao i ranijih godina u ovoj diviziji autsajder su Njujork Džetsi, od kojih se očekuje neki iskorak. Mada niko ne zna šta bi to u praksi značilo. Istok ima tri kandidata, ali zato Sever i Zapad AFC mogu da se pohvale da imaju sva četiri za šampiona divizije. Sinsinati kao šampion AFC nekako ima prednost, posebno jer su glavni plejmejkeri još mladi i gladni. A možda bi mu glavni konkurent bio Klivlend da najnovija akvizicija Dešon Votson nije suspendovan 11 utakmica. Ipak, u ovakvoj diviziji, ako Braunsi budu u tih 11 utakmica imali 5-6, sa Dešonom lako mogu da budu kandidati za visok plasman. U Baltimoru se i dalje čeka da Lamar potpiše novi ugovor, a on sam očekuje da nadmaši onaj Dešona Votsona. Ipak, ako ne bude te smetnje u njegovoj igri i neverovatno baksuznih dešavanja od prošle sezone kada je bekfild u pitanju, Rejvensi svakako zaslužuju da se nađu u najužem krugu favorita. Što se Pitsburg Stilersa tiče, ekipa koja je uz Nju Ingland osvojila najviše superboul titula, uvek je kandidat za plej-of. Ali u prvoj sezoni bez Bena Rotlisbergera, kojoj se k’o uz inat dogodila strašna tragedija i poginuo talentovani kvoterbek Dvejn Heskins, sa Mičom Trubiskim kao starterom, ipak bi doigravanje predstavljalo uspeh. Uprkos sjajno popunjenoj odbrani.

A šta tek za „divlji Zapad?!“ Kanzas Siti sa Mahomsom, ali bez Hila, imaće ozbiljan izazov da odbrane diviziju. I to sa svih strana. Denver je konačno doveo elitnog kvoterbeka – Rasela Vilsona. Rejdersi elitnog risivera – Devontea Adamsa. A Čardžersi su snažnu odbranu načinili još snažnijom dovođenjem Džej Si Džeksona i Halila Meka. Ima da pršti na sve strane.

Na Jugu se izdvajaju Tenesi Tajtensi i Indijanapolis Koltsi koji su ponovo promenili kvoterbeka i doveli Meta Rajana. Mada pažnju zavređuju Džeksonvila Džeguarsi, koji su drugu godinu zaredom imali prvog pika, a čini se da su između dve sezone bili veoma aktivni, tako da će biti izuzetno zanimljivo gledati Džegse. Kao i Hjuston koji se konačno oslobodio Votsona i spreman je za ozbiljan remont. Sve u svemu AFC ima samo tri autsajdera. Ili možda preciznije dva i po, dok ne vidimo gde se nalazi Džeksonvil.

A to ćemo videti, kao i prethodnih sezona, samo na kanalima Sport Kluba. Počev od noćas u 2:15 (SK 1) kada na teren u otvaranju sezone izlaze dva glavna favorita Los Anđeles Rems i Bafalo Bils.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!