Rajevac: Đorić mi kaže "vežbao sam 40 dana u nizu"

Pakawich Damrongkiattisak/Getty Images

Situacija koja je zadeslia čitav svet pogotovo teško je pala sportistima koji po prirodi posla moraju da budu aktivni i da svoj životni prostor dele sa drugima.

Poznati srpski trener Milovan Rajevac ima tu sreću da je sa Zlatibora, tako da vreme izolacije provodi sa porodicom u kući na poznatoj srpskoj planini.

„Imam tu sreću da sam u ovo vreme na Zlatiboru. Na početku je stvarno bilo veoma teško.S obzirom na to da imam 66 godina, pridržavao sam se svih uputstava kao i svi ostali. Sada kada su mere malo popustile, i meni je lakše. Došla mi je i ćerka sa porodicom iz Beograda i sada nadoknađujemo ono vreme kada zbog posla dugo nisam bio sa svojima. Dve ćerke su ostale sa svojim porodicama u Nemačkoj. Sa druge strane, boravim na možda najboljem mestu na Zlatiboru, imam i ogromno dvorište po kome mogu da prepešačim sedam-osam kilometara dnevno i moram da priznam da lepo provodimo vreme“.

Zlatibor je omiljena planina srpskih sportista, posebno fudbalera i trenera, tako uvek ima dobrog društva. Ipak, u ovim okolnostima kontakti su uglavnom telefonski. Sportisti su navikli i na disciplinu i na karantin i na druga odricanja, ali popuštanje ograničenja uskoro će dozvoliti i normalna druženja.

„Svi smo stvarno vodili računa. Kum Milovan Đorić je 100 metara daleko od mene, ali smo kontaktirali samo telefonom.U njegovoj zgradi je i Ljupko Petrović. Tu su blizu i Dule Savić i Pižon. Ovde je naravno i Dragan Kićanović, kao i mnogi drugi… Đorić mi se hvali da je za 40 dana imao isto toliko treninga, pa sam morao da ga opomenem da ne preteruje! Šalim se naravno, ali i u ovo teško vreme, Zlatibor je stvarno prelepo mesto“.

S obzirom na to da će mnogi ovoga leta umesto na moreu boraviti na planinama, a znamo koliko je Zlatibor bio popularna destinacija u normalnim okolnostima, da li će njegovi stanovnici moći da izdrže najezdu gostiju ovoga leta?

„Ha,ha… Dođite svi slobodno,biće mesta za sve. Ima ovde dovoljno prostora“.

Clive Mason, Getty Images Sport

Poslednjih dana sve je više planova i dogovora u celom svetu o postepenom povratku igrača u trenažni proces i nastavku takmičenja.

„Mnogo smo se svi uželeli fudbala, evo poslednjih dana igram ga sa unucima… Da druge strane, meni su avioni stvarno dosadil ,jer dok sam bio i trener i selektor, imam utisak da sam stalno bio u njima. Situacija se popravlja u celom svetu i verujem da će se naći model da se nastavi sa fudbalom. Vidim da je i navijačima teško bez fudbala i tek sada vidimo koliko je to važna stvar u životima ljudi. Poznato je da mi sportisti na Zlatiboru imamo svoja ulaganja, tako da sam svestan kako kriza utiče i na ekonomiju. Nikome nije lako, ali se svi nadamo da će se uskoro situacija vratiti u normalu“.

Nikome danas nije lako da bilo šta planira u fudbalu jer je mnogo više pitanja nego odgovora. Niti se zna kada će početi da se igra ni u kakvim okolnostima, sa kakvim budžetima – da li uopšte nešto može da se planira?

„Dok ne počne da se igra,teško… Mada je bilo poziva i ovih dana, nekih interesovanja iz Kine. Pre ove nesreće imao sam ozbiljne razgovore sa jednim klubom iz Irana.Ne opterećujem se previše, ali jedva čekam da fudbal krene. Sve će biti mnogo lakše“, rekao je bivši selektor Gane, Katara, Alžira i Tajlanda.

Sve ljubitelje fudbala,a naročito Zlatiborce, teško je pogodila vest o smrti njihovog druga Radomira Antića.

„Na ovu inače tešku situaciju oko korone, vest o smrti Radomira Antića stvarno je bila težak udarac. Znali smo da nije bio dobro, mada mu se zdravlje u jednom trenutku poboljšalo.. Šta da radimo,život ide dalje“, rekao je Milovan Rajevac o svom velikom prijatelju i rivalu sa Mundijala u Južnoj Africi.