LoL SP 2017: SKT savladao RNG 3-2 u epskom polufinalu

eSports 28. okt 201714:29 > 14:31
Riot Flickr

U prvom polufinalu League of Legends Svetskog prvenstva 2017 gledali smo meč koji je zaista ostavio bez daha, i koji je bez problema mogao da bude i veliko finale, u kom je SKT T1 još jednom zastao na korak od pada u ambis, povratio se na vreme, i nakon 1-2 zaostatka u pobedama slavio protiv RNG-a.

SK Telecom T1 je dobio Galia koji je prošao bez bana u prvoj ban fazi, koji su menjali za Sejuani i Jannu, što je i te kako odgovaralo RNG-u. Dok se RNG odlučio za standardne pikove, SKT je iznenadio uzevši Blitzcranka i Gangplanka, pokazavši da žele agresiju na botu već u ranoj fazi igre.

RNG je otvorio prvi gejm gankom na topu koji je rezultovao first bloodom za Mlxga, ali je SKT odgovorio na midu, a potom i na topu kada se Mlxg vratio, zbog čega je došlo do razmene killova. Prvu veću prednost RNG je postigao na botu kada su u borbi kod zmaja pali Blank i Wolf, što im je omogućilo da postignu kontrolu nad mapom, i polako uzmu svih šest kula pred bazom SKT-a. Nakon toga su uspeli da dođu i do Barona, što SKT nije mogao da spreči, i iako su u prvom velikom proboju na midu uspeli da zaustave napade RNG-a ubivši Uzija, RNG je usporio tempo, sačekao drugog Barona, kada je došlo do ključnog momenta partije. SKT je rešio da uzme Elder Dragona dok RNG radi Barona, ali je kineska ekipa bila suviše brza, dok SKT nije imao svog ADC-a sa sobom zbog čega je Elder presporo umirao, i RNG je uspeo da stigne na vreme, ukrade velikog zmaja, pobije članove protivničkog tima, i bez otpora se ušeta u bazu SKT-a i sruši nexus.

Riot Flickr

SKT se odlučio za mnogo agresivniji sastav tima u drugoj partiji, sa Camille na topu i Varusum i Leonom na botu, što je značilo da od šestog nivoa planiraju da se ozbiljno bore na ovom lejnu. RNG je odgovorio tako što je uzeo Gnara na topu da maltretira Camille u lejnu, i Nocturna u džungli kako bi Mlxg mogao da pomaže svom bot lejnu.

SKT je uspeo da sprovede svoj plan u delo i povede uzevši nekoliko killova u ranoj fazi igre, a od njih najbitnije je bio onaj na botu, koji je Bangu dozvolio da napravi veliku CS prednost u odnosu na Uzija. Taman kad je izgledalo da SKT ima partiju u svojim rukama, Letme je napravio u borbi na midu sjajan triple kill sa Gnarom, i vratio RNG u igru. SKT je ipak povratio prednost kada su odlučno uzeli Barona u 25. minutu i povratili veliku prednost u goldu, dovoljno veliku da RNG više nije mogao da im parira, i zaustavi SKT kada su prodrli do nexusa u sledećem napadu i izjednačili na 1-1.

Dok se SKT odlučio za sličan sastav tima kao u prethodne dve partije, RNG je odlučio da isproba nešto novo, tim pun tenkova čija je jedina uloga da zaštite Vayne. Maokai, Sejuani i Taric su bili tu da stanu ispred Uzija, dok je Ryze na midu predstavljao opasnost od samog starta kada je Xiaohu ubio 1 na 1 Fakera na četvrtom nivou, i da bi ubrzo došao i do drugog killa kada su uhvatili Blanka u njihovoj džungli. RNG je došao do trijumfa u prvoj većoj timskoj borbi koja se dogodoila na botu, nakon što je SKT napao ali nisu imali dovoljno snage da ubiju Uzija, što je RNG-u donelo dva killa, a potom i Rift Heralda. Ključni momenat u partiji se desio kada je RNG uhvatio Banga na midu, a potom i Fakera koji se sa zakašnjenjem stvorio u borbi, što im je donelo Barona. U sledeće napadu probili su inhibitor na midu, čak su uzeli i jednu nexus kulu dok je Huni rušio njihov top lejn, i onda su sjajno lažirali povlačenje, što je navelo SKT da ih prati, i tada se RNG okrenuo, ubili su Fakera po peti put, naterali Hunija da se vrati da brani preostalu nexus kulu, ali je tada već bilo prekasno, i RNG je po prvi put uzeo drugu pobedu protiv SKT-a u BO5 meču.

Riot Flickr

SKT je u četvrtoj partiji uveo Peanuta, kog je RNG naterao da uzme Gragasa sa kim se i ne snalazi baš najbolje, nakon što su za sebe uzeli Jarvana, čime su stavili do znanja protivnicima da ako ne uzmu Gragasa, Jarvan će ići na top, a oni će uzeti dva mnogo jaka heroja. Oba tima su odabrali pasivne bot lejnove, SKT Kog’Maw i Lulu, a RNG Twitcha i Soraku, zbog čega smo u prvih 25 minuta partije videli samo dva killa sa strane RNG-a, i do prve ozbiljnije borbe je došlo tek kada je SKT uhvatio Mlxga u džungli kod Barona, spustili su ga na toliko malo healtha da je morao da se vrati u bazu, zbog čega su oni lažirali napad na Barona, i kada je RNG došao, ubili su sva četiri protivnička igrača, i stvorili dovoljno veliku prednost da uzmu Barona.

To im nije donelo rezultat koji su želeli, nakon što ih je Letme totalno nadigrao u borbi kod mid inhibitora sjajnim Rumble ultijem koji je istopio SKT, i sada je bio red na RNG da uzme četiri killa. Upravo tada kada je izgledalo da će RNG preokrenuti rezultat, SKT pokreće još jedan odlučan napad na midu, ubijaju Uzija, i umesto da se zadovolje mid inhibitorom, idu na sve ili ništa, i uspevaju da sruše nexus RNG-a usput uništivši i sve preostale igrače protivničkog tima, čime su izborili odlučujuću petu partiju.

Ovoga puta je bio red na RNG da prvi odaberu heroja, i odlučili su se da to bude Tristana, zbog čega je SKT uzeo po peti put Galia za Fakera, i Jarvana za Peanuta, što je kombo koji je po mnogima previše jak za ovu metu. Nakon toga SKT je uzeo Lulu, ali Kog’Mawa nisu jer ga je RNG banovao u drugom krugu, zbog čega su se zadovoljili sa Caitlyn. Mlxg je iznenadio sa Lee Sinom u odlučujućoj partiji, a Xiahou je uzeo heroja po kom je najpoznatiji u Kini – Corkija.

SKT je otvorio partiju sa kilom na botu, koji je ispraćen i killom na topu nakon čega su uzeli i prvu kulu u partiji, da bi RNG odgovorio prvim killom sa njihove strane na topu, ali ni to nije bilo dovoljno da spreči SKT u uspostavljanju kontrole. Carry igrači RNG-a su nastavili da strpljivo farmaju, i to je bilo sve što smo videli od akcije u prvih pola sata igre, što je samo dokaz koliko je velik ulog ove partije bio. U 35. minutu SKT je uspeo da uhvati Mlxga, što im je momentalno donelo i Barona, a potom i mid inhibitor. Sa 6.000 golda prednosti vratili su se u bazu, i iskoristili buff od Barona da uzmu i inhibitor na botu, tako da je RNG-u ostalo samo top da brani. SKT T1 je tada rešio da se prebaci na Elder Dragona, i tamo je došlo do poslednje borbe. Huni je sjajnim Gnar ultijem dohvatio dva igrača protivničkog tima i to je označilo početak kraja za RNG. sKT T1 ih je potpuno uništio u toj borbi, i bez većih problema su srušili nezaštićen nexus, pobedivši 10. za redom BO5 meč na Svetskim prvenstvima, i sada su na korak do toga da odbrane titulu, i po četvrti put postanu League of Legends prvaci sveta.

Riot Flickr

SK Telecom T1 u finalu čeka pobednika sutrašnjeg duela između ekipa Samsung Galaxy i Team We, u kom će SSG probati da ostvari pobedu i šansu za revanš protiv SKT-a u reprizi prošlogodišnjeg finala.