IEM Katowice: Više nego ikad BO3 mečeva na Majoru

CS-GO 22. jan 201911:08 > 11:10
ESL

ESL je najavio sistem po kom će se igrati predstojeći IEM Katowice CS:GO Major, u kom ćemo gledati ne samo još više mečeva nego ranije, već će se koristiti i potpuno novi sistem rangiranja timova, kako bi izbegli prerane susrete najjačih svetskih ekipa.

Glavni kostur 14. CS:GO Majora ostaje sličan prethodnom. On će se sastojati iz tri faze, Challenger, Legends i Champions. Prve dve faze će se igrati po švajcarskom sistemu, ali će rangiranje timova za početne parove odlučiti – upravo sami timovi. Naime poput prošlogodišnjeg IEM-a u Čikagu oni će rangirati preostale učesnike, glasovi će se sabirati i uz manje korekcije poput toga da se najslabije rangiranje neće računati (ako na primer neki tim kao poslednjeg izglasa ekipu za koju je većina glasala kao prvu), kako ne bi došlo do manipulacije sistemom.

Posle početnog rangiranja koristiće se ELO sistem (što više poena to bolji rejting) i po njemu će se izvlačiti parovi nakon prve runde.

Ono što je možda i najbitnija promena je to da će se od sada svi odlučujući mečevi igrati na dve dobijene mape. Umesto kao na prošlom Majoru kada su samo poslednji mečevi 2-2 timova odigrani kao BO3 dueli, sada će se i 2-0 i 2-1 mečevi igrati na dve dobijene. Ovo bi trebalo znatno da utiče na to koji timovi će proći u narednu fazu i trebalo bi da spreči autsajdere da se „provuku“ sa tri dobijene mape do plejofa.

To znači da ćemo na turniru gledati 10 više BO3 mečeva nego na prošlom Majoru, zbog čega će se prva dva dana takmičenja prenositi uz dva strima paralelno kako se ne bi zaostajalo sa rasporedom.

IEM Katowice Major počinje 13. februara, kada je na programu Challenger faza u kojoj će se timovi koji su završili od 9. do 14. mesta na prošlom Majoru boriti protiv ekipa koje dolaze iz Minora.