Faker: Neću dozvoliti svojoj deci da se bave esportom

LOL 24. maj 201820:26 > 20:28
Riot Flickr

Najbolji League of Legends igrač svih vremena,Lee "Faker" Sanghyeok je dao ekskluzivni intervju za korejski portal Inven, u kom se dotakao mnogih bitnih tema o kojima njegovi fanovi pričaju, poput toga kako se trenutno oseća nakon veoma neuspešne sezone i da li smatra da može da se vrati na sam vrh.

Od kako je SK Telecom T1 doživeo težak poraz u finalu 2017 Svetskom prvenstva, čini se da im je sve krenulo nizbrdo. Nedovoljno dobra pojačanja pred novu sezonu, loša forma igrača, nedovoljno dobre pripreme i previše individualnih grešaka dovele su do toga da je SKT zaustavljen već u drugom kolu plejofa, u kom ih je savladao KT Rolster rezultatom 3-1.

SKT je zbog toga propustio ovogodišnji Mid-Season Invitational, takmičenje na kom smo navikli da ih gledamo, a sve ovo je najteže palo Fakeru, koji se izolovao nakon kraja prolećne sezone, kako bi sredio misli pred početak letnje sezone u kojoj ih očekuje borba za plasman na 2018 Svetsko prvenstvo.

Na startu intervjua Faker je otkrio da uspeva da se nosi sa činjenicom da je propustio MSI 2018, ali da je to što je drugi tim na tronu LCK lige pogodilo njegov ponos kao igrača. Faker se osvrnuo i na sopstvene individualne greške u prošloj sezoni, poput situacija u kome su ga protivnici hvatali kada pokušava da se vrati u bazu, shvativši da je u nekom momentu izgubio fokus koji ga je oduvek krasio.

On tvrdi da je glavni problem u timu bilo to što su i ostali igrači imali nagle padove u formi, zbog čega su rezultati trpeli, a gomila malih problema se skupila i postala jedan veliki, koji nisu uspeli da reše do kraja sezone.

„Ovih dana više ni ne čitam komentare na LoL forumima. Shvatio sam da mi čitanje onoga što fanovi pišu trenutno više odmaže nego što pomaže i da motivaciju moram da pronađem na drugom mestu,“ rekao je Faker.

Faker je napomenuo da je od ove sezone promenjen način na koji tim trenira. On navodi da su pristupili pripremama mnogo opuštenije, što je rezultovalo slabijom igrom na početku sezone, ali da je imalo i pozitivnih efekata, pošto su sami igrači sagledali mnoge aspekte igre iz drugog ugla.

Slavni igrač navodi kako je već jednom prošao kroz krizu sa ekipom, 2014. godine, ali da je tada on bio u mnogo boljoj formi nego sad.

Novinari Invena su iskoristili priliku da se dotaknu uvek popularne teme plate i finansija i glasina kako Faker daje sve svoje pare roditeljima, koji mu daju mesečni džeparac. On je rekao da je to delimično istina, da njegovi roditelji brinu o finansijama, ali da sa sobom nosi karticu i da može da troši koliko želi, samo što većinu vremena nema potrebu da troši pare ni na šta.

Riot Flickr

On kaže da je zadovoljan količinom novca koju ima u banci, kao da će mu te pare svakako trebati kad se penzioniše i odluči šta će dalje sa životom. Faker se u tom momentu dotakao i teme braka i porodice, rekavši da ne planira skoro da se ženi, ali da kada bude i to došlo na red, jedna od bitnijih stvari koje će gledati kod buduće žene je da bude tu negde oko njegove visine (176 cm).

Kada je reč o deci, Faker je rekao da ako mu njegova deca jednog dana zatraže dozvolu da postanu profesionalni gejmeri – neće im dati. Glavni razlog tome je to što je Faker prema njegovim rečima postao pro gejmer zato što je hteo da se oproba u neštom posebnom i jedinstvenom, što je esport bio u vreme kada je on počeo da se zanima sa video igrama. Zato će probati da utiče na svoju decu da otkriju nove interesantne profesije i nastojaće od toga da ih odvrati od gejming sve i ako budu uporni. Mada kako i sam kaže, ima još puno do toga.

Za kraj, Faker je dodao da ne smatra da ostale regije (prvenstveno Kina) stižu Koreju po kvalitetu, već da je KINGZONE DragonX odigrao ispod svojih mogućnosti na MSI-u, zbog čega su izgubili u finalu, kao i da za sebe smatra da je trenutno tek četvrti najbolji mid lejner na svetu i da nema više samopouzdanje od ranije, zbog čega će morati naporno da vežba, pošto je siguran da će uz bolju formu pronaći i izgubljenu sigurnost i veru u sebe, koja će ga vratiti tamo gde mu je mesto – na tron koji „Unkillable Demon King“ zaslužuje.