Yoppa: Poštujem Zvezdino ime, ali nisu nam konkurencija

LOL 10. sep 201816:41 > 17:07
Fortuna eSports

Iako je u sred priprema za European Masters, top lejner španske LoL ekipe Vodafone Giants, Pavle "Yoppa" Kostić je pronašao vremena da odgovori na pitanja Sport Kluba u vezi aktuelnih tema - od finala španske lige, do očekivanja u EU Mastersu.

Yoppa polako ali sigurno raste u jednog od najstabilnijih top lejnera u Evropi. Sada već zvezda LVP SuperLige, on je uspeo u roku od nekoliko meseci da se domogne vrha lestvice na EUW serveru i bude drugi na listi za odabir MVP igrača letnje sezone LVP-a. On strpljivo čeka svoju priliku da se jednog dana dokaže i u EU LCS-u, a evo i šta je u međuvremenu njegov glavni cilj.

Sport Klub: Plasman u finale LVP SLO (španske lige) vam je doneo plasman na European Masters. Da li vam je to donekle došlo kao utešna nagrada nakon poraz protiv MAD Lionsa i da li smatraš da je uspeh završiti drugi u po mnogima najjačoj regionalnoj ligi u Evropi?

Yoppa: Plasman na EU Masters naravno da dođe kao neka utešna nagrada. ali ja iskreno nikad nisam zadovoljan sa drugim mestom, i smatram da smo imalo dosta dobre šanse da ih pobedimo, ali smo jednostavno loše odigrali kao tim.

Sport Klub: Važite za velike favorite u plejin fazi EU Mastersa, da li smatrate da neko može ozbiljnije da vam ugrozi prvo mesto u grupi koje vodi direktno u glavnu fazu?

Yoppa: Što se tiče plejin faze nisam nešto zabrinut i mislim da nema nijedan tim kog se plašim ali definitivno postoje dobri timovi kao što su mouseports i Ninjas in Pyjamas.

Sport Klub: U plejinu ćete se sastati i protiv LoL tima Crvene Zvezde. Da li si pratio treću sezonu Esports Balkan Lige i da li smatraš Zvezdu i ASUS kao potencijalnu konkurenciju?

Yoppa: Nisam toliko pratio EBL ali otprilike znam koji su okej timovi. EBL realno gledano ne gledam kao konkurenciju španskoj i francuskoj ligi jer smatram da nisu na visokom nivou, ali definitivno mislim da mogu da pariraju drugim ligama.

Sport Klub: Da li ti je čudno što ćeš igrati protiv Crvene Zvezde u internacionalnom LoL takmičenju i šta misliš o tome što je najveći sportski klub u Srbiji ozbiljno ušao u esport?

Yoppa: Moram da priznam jeste čudno što ću igrati protiv njih, ali svakako mi je drago što je Zvezda ušla u esports jer to znači mnogo za razvijanje esporta u Srbiji i zaista je sjajno što je Crvena Zvezda napravila ovaj veliki korak u profesionalnom gejmingu.

Twitter, Giants Gaming

Sport Klub: Među regionalnim šampionima, da li ima neki tim sem MAD Lionsa koga vidiš kao glavne pretedente za titulu, možda GamersOrigin, koji je važio za jedan od jačih timova u prvom EU Mastersu?

Yoppa: Što se tice najjačih timova u EU Mastersu, smatram da su MAD Lions i GamersOrigin definitivno favoriti. Što se tiče ostalih timova, jedino mi Misfits Academy zapada za oko kao potencijalna konkurencija pored ove dve ekipe.

Sport Klub: Šta bi za tebe značilo osvajanje EU Mastersa, i da li misliš da će igrači ekipe koja pobedi dobiti ponude od EU LCS organizacija koje se izbore za slot u takmičenju nakon uvođenja franšize sledeće godine?

Yoppa: Osvajanje EU Mastersa mi je trenutno najbitnija stvar i ukoliko ne dođem barem do finala smatram da sam potrošio celu godinu uzalud. Što se tiče EU LCS organizacija, iskreno mislim da oni ne gledaju ko je pobednik, smatram da svako do je dobar igrač i ko se pokaže na visokom nivou može da dobije ponudu iz LCS-a.

Sport Klub: Kako bi opisao ovu godinu kada je tvoj napredak kao igrača u pitanju? Čime si najviše zadovoljan, a na čemu smatraš da bi najviše trebao da poradiš u predstojećem periodu?

Yoppa: Mislim da sam postao mnogo bolji igrač generalno, popravio sam sve „glupe“ greške koje sam ranije konstantno pravio. Zadovoljan sam time što sam uspeo da se pokažem na dosta viskom nivou u Španiji i zapravo sam bio drugi na glasanju za MVP-a splita odma nakon Hatrixxa. Nema baš nikakvih specifičnih stvari na kojima treba da poradim, jednostavno treba da poradim na svemu i da unapredim sve što sam naučio ove godine.

Sport Klub: Ti si postao prvi Srbin koji je uspeo da se domogne prve pozicije na EUW serveru. Šta je za tebe taj momenat značio i da li smatraš da si najbolji igrač sa ovih prostora posle Perkza trenutno?

Yoppa: Dostići rank 1 na Westu uopšte nije bilo lako, ali sam jednostavno želeo da dokažem na neki način jer soloq je jedan od boljih načina kako neko može da dobije šanse za LCS. Smatram da jesam jedan od najboljih igrača u regionu, ali pošto i dalje nisam dobio neku značajniju titulu, ne mogu da kažem da sam najbolji, to je na drugima da odluče, a na meni je da dokažem koliko umem i mogu.

Vodafone Giants i Yoppa debituju u drugoj sezoni EU Mastersa večeras od 18 časova protiv ekipe Szata Maga, dok protiv Crvene Zvezde igraju u utorak od 20 časova. Sve mečeve možete gledati u direktnom prenosu na srpskom jeziku na Fortuna Esports Youtube kanalu.