Dva heroja obeležila aktuelnu sezonu Esports Balkan Lige

Jax
Jax

Ostala je još samo jedna nedelja igranja do konačnog raspleta grupnog dela 2023 prolećne sezone Esports Balkan Lige. Za 11. kola odigrana su ukupno 44 meča, a dva heroja su u 43 od 44 partije bili banovani ili pikovani po čemu su apsolutni rekorderi lige.

Jax je i dalje najigraniji heroj lige, a ovoga puta se našao i na vrhu liste po ukupnom odabiru u pik/ban fazi. To mu je omogućila činjenica da Maokai nije bio banovan jedan meč čime je izgubio 100% aktivnosti i spao na 97.7%, dok je Jax nastavio da bude u centru pažnje zbog svog ogromnog potencijala na top lejnu.

Ovim je ispraćen trend velikih svetskih liga u kojima je Maokai prošle nedelje u 331 meču čak 238 banovan i 77 puta igran, odnosno odabran je 315 puta. Jax je se našao u pik/ban pazi otprilike u 2/3 mečeva što je znatno drugačija slika od one koju vidimo u EBL-u.

Iza njih se nalazi nekada ADC, a sada support – Ashe. Ona se našla u pik/ban fazi u 37 od 44 mečeva (84.1%) u Esports Balkan Ligi. Od toga je banovana 27 puta, a deset puta se igrala uz izuzetno visokih 70% pobede, a interesantno je da ju je do sada igrao svaki tim sem Partizana.

Odmah iza nje se nalazi Varus sa 81.8% učinkom, odnosno jednim mečom manje u odnosu na Ashe. Glavna razlika kod njih je što je Varus mnogo više igran (21 partija) nego banovan (15 partija), uz polovičan učinak, odnosno jednu više pobedu od poraza.

Top 5 listu kompletira uz Maokaia najpopularniji jungler lige, naravno reč je o Sejuani. Ona se našla u pik/ban fazi 34 puta (77.3%), a znatno više je banovana (22 partije) nego igrana (12 partija). Najviše puta ju je igrao jungler Magaze Krasimir „Jelu“ Zhelyaykov, a treba istaći i da je veteran lige Aleksa „DoubleAIM“ Stanković ostvario maksimalni učinak na Sejuani u dva meča koja je odigrao sa njom.

Heroji koji se nisu našli na ukupnoj pik/ban listi a koji su se istakli po tome da smo ih češće viđali od ostalih su support pikovi Karma i Lulu. Karma je igrana u 15 partija, uz jako loš učinak od pet pobeda i deset poraza, dok je Lulu u 13 mečeva ostvarila osam pobeda i pet poraza.

Sve češće se da videti i Ryze koji je banovan i igran 12 puta, doduše uz samo 25% pobeda. Ubedljivo najčešće ga je igrao Filip „Funja“ Tancik iz Ankore, ali je izgubio sva četiri meča sa njim, dok ga je tri puta igrao i veteran lige Torok „meight“ Mate koji je i u ranijim sezonama znao da briljira na ovom heroju, zbog čega i ne čudi da je ostvario dve pobede za sada uz samo jedan poraz.

Esports Balkan Liga se nastavlja sledeće nedelje kada su na programu preostala tri kola grupne faze, nakon čega ćemo moći da napravimo pun presek statistike heroja u grupnom delu šampionata.