Finale za pamćenje – Deft podigao pehar, DRX je prvak sveta!

DRX
DRX

DRX je pobedom u odlučujućoj petoj partiji velikog finala uspeo da savlada T1 i postane novi LoL šampion sveta. Ovo je ujedno i prvi put i istoriji takmičenja da je tim iz plej-ina osvojio titulu.

DRX je prošao verovatno i najduži put koji je neki tim ikada prošao do titule. U regionalnom baražu LCK lige dobili su dva meča rezultatom 3-2 da bi uopšte došli na turnir, morali su da prođu plej-in fazu da bi uopšte došli do glavnog dela takmičenja, gde su na kraju uspeli da redom izbace aktuelnog prvaka, pa najvećeg favorita turnira i na kraju najtrofejniji LoL tim svih vremena.

DRX je tokom celog Svetskog prvenstva pronalazio nove načine da upisuje pobede i na kraju potpuno zasluženo odnose titulu o kojoj su do nedavno mogli samo da maštaju. I pored toga što je T1 ušao u finale kao veliki favorit, DRX se nije predavao, koristili su svaku priliku koja im se ukazala, odnosno koju su sami pravili, a interesantno je da je svih pet igrača bez obrzira na pređašnje iskustvo odradilo svoj deo posla kako u ranijim mečevima, tako i u finalu.

Kada je reč o samom finalu, T1 je otvorio meč sa kombinacijom: Yone, Lee Sin, Azir, Varus i Renata, dok je DRX igrao: Aatrox, Viego, Sylas, Sivir i Heimendinger. Timovi su bili izjednačeni u goldu u ranoj fazi igre, nismo videli previše konkretne akcije, a T1 je bolje kontrolisao neutralne objektive uzevši u prvih 15 minuta dva zmaja i Heralda.

T1 je stigao na korak do Dragon Soul buffa pre isteka 20 minuta igre, uspevaju da pronađu killove i uvećaju prednost u goldu na preko 5.000, što koriste da vrlo rano dođu do Barona. T1 potpuno uspostavlja kontrolu, DRX uspeva da se brani do drugog Barona, ali više od toga nisu mogli i T1 dolazi do 1-0 prednosti.

Drugu partiju T1 je igrao: Aatrox, Graves, Viktor, Ashe, Lux, a DRX: Camille, Viego, Sylas, Varus i Heimendinger. T1 je rano poveo, ali je DRX uspeo da se povrati i ne dozvoli protivnicima da potpuno preuzmu partiju tokom rane faze gejma. Timovi su bili toliko izjednačeni da niko nije mogao da uzme Barona, ali je DRX prvi došao do tri zmaja i potencijalnog Dragon Soul buffa, što ih je stavilo u bolju poziciju.

T1 je uspeo da spreči DRX da uzmu Dragon Soul iz prvog pokušaja, ali ih je to koštalo svih pet heroja i Barona. U narednom pokušaju Oner uspeva da ukrade zmaja i ponovo spreči protivničku ekipu da dođe do Dragon Soul buffa i sa 3-3 u zmajevima bilo je jasno da će sledeći drejk prelomiti kome ide ključni buff. U 44. minutu dolazi do odlučujuće borbe u kojoj T1 ubija zmaja, potom pokušavaju da uzmu i Barona, ali tu prave kobnu grešku, gube četiri heroja, i nakon 46. minuta borbe DRX uspeva da poravna rezultat na 1-1.

Treću partiju T1 je nastupao u sastavu: Gragas, Graves, Azir, Varus i Karma, a DRX: Orn, Viego, Sylas, Kalista i Renata. Ekipe su bile potpuno izjednačene kroz ranu fazu igre. DRX je bio na korak do toga da prvi povede, ali Oner krade Barona u 25. minutu što vremenom donosi T1 veliku prednost. Pyosik odgovara tako što krade drejka i sprečava T1 da uzmu Dragon Soul, ali je samo nekoliko minuta kasnije bio veliki tragičar svog tima kada je DRX uspeo da ubije Onera i rešio da uzme Barona dok je protivnički jungler mrtav, samo da bi Gumayusi sa Varusom uspeo da ubije Barona, što je bilo i više nego dovoljno da T1 trijumfuje u napadu koji je usledio.

U četvrtoj partiji T1 se odlučio za sastav heroja: Fiora, Sejuani, Akali, Kalista i Soraka. DRX je odabrao: Aatrox, Maokai, Azir, Varus i Renata.

T1 vrlo rano uzima first blood na botu nakon 2 na 2 borbe, da bi par minuta kasnije uzeli još jedan kill, ovoga puta uz pomoć Onera, a DRX uzvraća sa dva killa na gornjem delu mape. DRX uspeva da dođe do važna dva killa i zmaja u 13. minutu i povede, a 2 minuta kasnije uvećavaju prednost kada uzimaju još dva killa u borbi za Rift Heralda.

Od tog momenat DRX polako ali sigurno diktira tempo igre, u 26. minutu uzimaju Barona i u narodna dva minuta ruše nexus, dolaze do svoje druge pobede i odvede nas u odlučujuću petu partiju.

Za odlučujuću petu partiju timovi su se odlučili za veoma interesantne pikove. T1 je započeo pik/ban fazu sa Karmom, završio sa Gwen, a u međuvremenu smo videli Viktora, Varusa i Viega, dok je DRX iznenadio sa Hecarimom i Bardom, od standardnih pikova igrali su Aatroxa, Azira i Caitlyn koja ovoga puta nije bila banovana.

T1 dolazi agresivnim gankom na midu do prvog killa u 4. minutu, ali Kingen odmah odgovara solo killom na topu. DRX je bolje odigrao prvu veću timsku borba koja se dogodila ispred Rift Heralda, a T1 odgovara na midu kada izjednačuju rezultat u killovima na 3-3. U nastavku T1 i DRX trejduju objektive, T1 uzima Rift Heralda a DRX zmaja. U 20. minutu dolazi do ogromne borbe, DRX prelepo flenkuje T1 na midu sa svih strana dok je T1 pokušavao da sruši kulu, uzimaju četiri killa, i činilo se da će stvoriti ogromnu prednost, ali Gumayusi pravi herojski plej i uspeva da ukrade Barona, vraćajući T1 potpuno u igru.

Sa Baronom T1 uzima inhibitor na botu, izjednačavaju u zmajevima na 2-2 i dolaze do blage prednosti u goldu. U 28. minutu T1 pravi pik na topu i hvataju BeryLa, ali čak i sa igračem više ne uspevaju da uzmu Barona. Minut kasnije dolazi do 5 na 5 borbe u reci kod zmaja, DRX uzima trećeg drejka, a oba tima odlaze sa po dva killa.

U 32. minutu DRX uspeva da uhvati Zeusa na topu, potom dolaze do još dva killa što im otvara vrata da uzmu mountain Dragon Soul buff, ali T1 uzima Barona i ostaje u igri, makar na kratko. Uz pik na Pyosiku u džungli T1 uspeva da ponovo sruši bot inhibitor, ali već tada se videlo da im ponestaje snage protiv rivala ojačanog mountain soulom.

Titula se prelomila u borbi za Elder Dragona koji odlazi u ruke DRX-a, T1 u nastavku gubi četiri heroja, a Gumayusi nije mogao sam da spreči nalet protivnika i DRX dolazi do istorijskog 3-2 trijumfa u velikom finalu i potpuno zasluženo postaju prvaci sveta!

 

Komentari

Vaš komentar