Gen.G Gold velikim preokretom osvojio PGI 2018

Ostale igre 27. jul 201814:19 > 14:44
PUBG

Iako su prvog dana PUBG Global Invitationala bili u velikom zaostatku u odnosu na Team Liquid i bratski tim Gen.G Black, Gen.G Gold je na kraju u velikom stilu odneo titulu na do sada najvećem PUBG esport turniru ikada održanom.

Drugog dana takmičenja u kom smo gledali preostala četiri meča još veći broj gledalaca se okupio na Twitchu da prati spektakl u Berlinu. Dok je prvog dana ukupan broj gledalaca na Twitchu iznosio oko 150.000 istovremenih gledalaca, od čega je malo više od pola bilo na glavnom kanalu, završnicu borbe za trofej i ček od 400.000 dolara je pratilo preko 100.000 ljudi samo na zvaničnom PUBG kanalu.

Pored podele ekskluzivnih skinova koje je PUBG Corp delio tokom prenosa, jedan od razloga velike gledanosti je i neverovatno uzbudljiva završnica u koju nas je uveo Gen.G Gold. Oni su osvajanjem petog i sedmog meča uz zadovoljavajuću šestu poziciju u šestom meču preskočili sve preostale timove i našli se u vodećoj poziciji pred odlučujući osmi meč.

U njega su ušli sa preko 300 bodova prednosti nad Liqidom, ne samo zbog odličnih završnica u svim mečevima drugog dana i dva „chicken dinnera“ već i zbog velikog broja killova, pobogotovo u pobedama (12 u petom meču, čak 16 u sedmom).

Na poslednjoj mapi oba lidera su veoma brzo spala na samo dva igrača, ali im je povlašćen položaj na sredini mape omogućio da mirnije sačekaju završnicu meča. WTSG koji je sve vreme čuvao svoju poziciju je ušao u kraj duela sa sva četiri igrača naspram dva živa člana ahq e-Sportsa i po jednim živim igračem Liquida i Gen.G-a. U rafalnoj paljbi koja je potom usledila predstavnik Team Liquida je prvi pao, potom i igrači ahq-a, a samo delić sekunde kasnije i član Gen.G Golda, nakon čega je bilo jasno kome ide titula, bilo je samo pitanje ko će osvojiti drugo mesto.

Na kraju je Liquidu ipak pripala druga pozicija sa skoro 700 poena zaostatka u odnosu na Gen.G Gold koji potpuno zasluženo odnosi pehar, dok je WTSG ostao kratak za 40 poena, koliko im je falilo za drugu poziciju.

Ovim je stavljena tačka na glavni deo ovogodišnje manifestacije PUBG Global Invitationala, ali već danas nas očekuje humanitarni turnir nagradnog fonda od milion dolara, dok se sutra igra solo turnir u istoj vrednosti.

Glavni turnir je prošao dosta uspešno, iako se vidi da ima još dosta toga na čemu treba da se radi kako bi se PUBG razvio na pravi način. Kreator igre Brendon Greene je izjavio nakon završetka takmičenja da PUBG još uvek nije spreman za esport na način na koji bi oni to želeli, i da je sam PGI 2018 bio jedan veliki test kako bi uvideli koliko još moraju da usavršavaju formate takmičenja i način na koji će borba da se prenosi gledaocima. U ovim rečima ima istine, i mora se odati počast kompaniji PUBG Corp što je pionir u razvijanju Battle Royal žanra kao esporta, dok se njihov najveći rival Epic Games i dalje fokusira na podizanje popularnosti igre Fortnite preko popularnih strimera i njihovih onlajn okršaja.

PUBG Corp je napravio još jedan važan i bitan korak napred, sada ostaje da vidimo koji je dalji plan i kada ćemo tačno saznati nešto više o pokretanju profesionalnih PUBG esport liga.