Nemačka zvanično prva država koja uvodi esport vize

Ostale igre 21. dec 201914:49 > 15:10
Riot Flickr

U Nemačkoj je danas izglasan zakon o uvođenju specijalnih esport viza koji će stupiti na snagu u prvoj polovini 2020. godine. Ovim će Berlin dodatno učvrstiti svoju poziciji esport prestonice u Evropi.

Poznato je da je Berlin već godinama centar elektronskog sporta u Evropi, pogotovo od kako se u njemu održava League of Legends LEC liga, što je vremenom dovelo do toga da je nekoliko velikih esport organizacija prebacilo svoje sedište upravo u ovaj grad. Ove godine se u Berlinu održao i CS:GO Major, a za razliku od turnira u Americi, Kini i Australiji, nije bilo problema sa vizom koji i dalje često predstavljaju probleme na esport takmičenjima.

Nemačka je prepoznala svoju ulogu u razvoju esporta i nastavlja sa stvaranjem olakšica za dalji razvoj profesionalnog gejminga, najnoviji korak u tome je uvođenje esport vize koja će olakšati ne samo dolazak igrača na duži vremenski period tokom održavanja većih liga, već i svih ljudi koji su zainteresovani da se zaposle u esport industriji koja cveta u Berlinu.

Ovo je potencijalno istorijski korak ka konačnoj implementaciji elektronskog sporta u svet oko nas, ali ostaje da vidimo koliko brzo će ostale zemlje izglasati sličan zakon koji je prošao u Nemačkoj.

Naravno postojaće određeni uslovi koji se moraju ispuniti kako bi se dobila viza. Oni uključuju to da morate imati minimum 16 godian, određena primanja i potvrdu da ste profesionalni igrač izdatu od strane esport saveza u vašoj zemlji (ukoliko je reč o putovanju na takmičenje).

Danas je i najvećim skepticima jasno da je esport sve popularniji vid zabave među mladima i da je uveliko prevazišao popularnost većine tradicionalnih sportova, zbog čega konačno dolazi do ovako velikih koraka koji će omogućiti razvoj infrastrukture koja je neophodna kako bi esport ekosistem mogao neometano da se razvija.