Studentsko esport udruženje predstavljeno na Sajmu sporta

LINK Esports
LINK Esports

Na upravo održanom Sajmu sporta u Beogradu esport je bio predstavljen od strane LINK esportsa, prvog studentskog esport udruženja na ovim prostorima.

Jedanaesti put zaredom je organizovan specijalizovani sportski sajam koji je trajao od 23. do 25. septembra a ove godine se predstavila i esports industrija. Za to je zaslužan Sportski savez Srbije koji sistemski prati i podržava esport i ove godine je deo toga preuzeo ‘na sebe’ i odlučio ga je predstaviti posetiocima.

Koliko je važan sport ukazuju podaci da su esport i gejming tokom dve pandemijske godine zabeležili dupli rast prihoda. Zapošljavaju i veliki broj različitih stručnjaka među kojima ima i stranaca iz raznih zemalja, posebno tzv. data analitičara, zatim veb i gejm dizajnera, pa i programera, kojih nedostaje delimično zbog odlaska iz zemlje, a delimično i zato što još nema školskih i obrazovnih programa za ta specijalna zanimanja i veštine. Esports i gejming industrija će u Srbiji i u idućim godinama sigurno rasti i čime definitivno ulazi u red industrija koje znatno pridonose srpskoj privredi.

astu te industrije svakako pomaže i veliko zanimanje za kompjuterske igre, potom popularnost srpskih igara u svetu, ali i mnoga nacionalna i međunarodna takmičenja u esportu, koja najčešće imaju i velike nagradne fondove za pojedinačne igrače i timove pobednike. Jedan od timova koji je predstavljen na Sajmu sporta je LINK esports. Predstavnik prvog studentskog esports udruženja doc. dr Milena Ilić je naglasila da je za njih to važan deo poslovanja, na čemu rade od početka 2022. godine, jer je esport jako privlačan mladima.

“LINK eSports je deo LINK Educational Alliance. Osnovan je radi promocicije značaja esporta među učenicima i studentima. Udruženje doprinosi razvoju esporta u Srbiji i na Balkanu. Članovi LINKeSports su učenici i studenti naših srednjih škola i fakulteta. Dugoročan cilj je učiniti studentski esports prepoznatljivijim, a kratkoročno je na sajmu sporta bila važna razmena znanja, iskustava i kontakata s obzirom da dolaze predstavnici 45 sportskih saveza pa je predstavljanje i logičan korak.”

Govoreći o nekim od konkretnih projekata koji će biti predstavljeni u budućnosti, istaknut je distance learning program kao doprinos edukaciji odgovornog bavljenja esportom i gejmingom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!