Gastro kutak – Minhen

Domaćini 19. jun 202114:00 > 16:43
Minhen
UEFA EURO 2020

Skoro svima prva pomisao kada neko pomene Minhen nisu znamenitosti, već zapravo pivo, kobasice i perece. Svaku od te tri stvari vredi probati, ali bavarska kuhinja (ako pivo uopšte potpada u nju) ne svodi se samo na njih.

Minhen

Nemačka kuhinja je i te kako bogata, a iako je bavarska samo jedan njen deo, izuzetno je specifična. Srećom, Minhen je takav grad da na svakom ćošku možete da pronađete tradionalnu hranu, kao i pivo, a ako vas zanima nešto drugo izbor vam je poprilično sužen.

Meso, kobasice, perece

Iako se Minhen uglavnom dovodi u vezu sa raznim vrstama kobasica, za glavni specijalitet se smatra u stvari svinjska kolenica (chweinshaxe). Mnogima kolenica kao kolenica sigurno ne zvuči primamljivo, zbog činjenice da je u pitanju meso prekriveno mašću i svinjskom kožom, ali zbog načina na koji je pripremljena izuzetno je ukusna. So kojom je prekrivena koža joj daje poseban šmek, a ona postaje hrskava.

bele kobasice, Minhen
Shutterstock, Inc.

Uz kolenicu, prilikom posete Minhenu ne smete da propustite da probate kobasice, posebno najčuveniju belu (weisswurst). Pravi se od teletine i svinjetine, a peršun, kardamom i đumbir mu daju poseban šmek i ukus. Veruje se da ju je ’izumeo’ Sep Mozer u gostionici Evingen Liht u centru Minhena 1857. godine, i to sasvim slučajno. Nestalo mu je ovčijih creva i zbog toga je iskoristio svinjska i svoju mešavinu je potopio u kipuću vodu i tako su nastale bele kobasice. Pored njih, popularne su i bratwurst, a obe vrste se serviraju uz kiseli kupus, bavarske perece, senf i svetlo pivo.

Pored kobasica, simbol Minhena, ali i cele Nemačke, definitivno su i perece (brezen). Poznate su po svojoj teksturi, sjajnoj tamo braon spoljašnosti i mekoj unutašnjosti. Takva boja se postiže time što se potope u vodu sa sodom bikarbonom, a tek onda peku. Perece mogu da se jedu kao obrok, predjelo, očekivano su posebno popularne tokom Oktoberfestu, a srećom mogu da se pronađu i širom sveta, ne samo u Nemačkoj.

Pasta i dezerti

Ali, da se vratimo glavnim jelima pre nego što pređemo na pivo. Pored kolenice i kobasica, još neki specijaliteti od mesa po kojima je Minhen poznat su pečeno pile (hendl), svinjski kotleti servirani sa crvenim kupusom. Takođe, u prestonici Bavarske može da se nađe odličan izbor ribe, a ako Italijani imaju svoju pastu, za Nemce je to spätzle. Iako ih mnogi smatraju za rezance, zapravo oni predstavljaju nešto između rezanaca i knedli, a prave se od brašna, vode, jaja i soli. U Bavarskoj se u nekim slučajevima umesto vode koristi pivo, a testo je znatno vlažnije i mekše kada se poredi sa italijanskom pastom.

štrudla sa jabukama
Shutterstock, Inc.

Što se tiče slatkiša, štrudle su nešto što je obavezno u Minhenu. Mogu da se nađu mnoge varijacije, a mnogima najčešće izbor pada na one sa jabukama (apfelstrudel). Bavarska verzija u sebi pored jabuka i samog testa ima i suvo grožđe, cimet i prezle. Često se servira sa kremom, i to bavarskim, koji je odavno poznat širom sveta. Može da se jede sam, kao dodatak nekom dezertu, ali i kao krem u nekim tortama. Ako vam to nije dovoljno, u Minhenu uvek možete da pronađete i razne vrste knedli praktično na svakom ćošku.

Pivooooooo

Sve do sada pomenuto je u Minhenu sekundarno. Svi taj grad gledaju kao grad piva, a postoje očigledni razlozi za to, pošto je to primarni deo njegove kulture. Minhen je dom šest velikih pivara, a to su Hofbräuhaus, Löwenbräu, Augustinerbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr i Spaten-Franziskaner. Pored toga, veliki broj pivara je smešten oko samog grada, a jedna od njih nalazi se na minhenskom aerodromu i nosi logično ime Airbräu.

Oktoberfest, Minhen
Shutterstock, Inc.

U Minhenu postoji oko 200 pivskih vrtova, koji mogu da ugoste oko 200.000, da kažemo, pivopija. Na meniju svakog od njih se nalaze Helles (svetlo pivo), Dunkles (tamno pivo), Weissebier (pšenično svetlo pivo), Weissbier Dunkel (pšenično tamno pivo), uz razne druge varijacije. Možda najbolje mesto za ispijanje piva je vrt kod Kineske kule (Chinesischer Turm) u Engleskom parku (Englischer Garten), pod uslovom da se u Minhenu nađete kada nije Oktoberfest. A kada jeste, onda je svako mesto savršeno, zar ne?

Komentari (0)

Vidi sve komentare