Gosens neuhvatljivi

EURO blog 20. jun 20219:10 > 9:38 5 komentara
Gosens
AP Photo/Matthias Schrader

Ubedljiva pobeda Nemačke u možda najboljoj utakmici Prvenstva Evrope, protiv Portugala (4:2), stavila je do znanja široj javnosti da ekipi Joakima Leva ne stoji epitet autsajdera. Jasna ideja u igri i dominacija u susretu sa vladarom kontinenta, navodi nas na zaključak da ova generacija nemačkog fudbala nije rekla poslednju reč. Naprotiv.

Nemci su, posle nesrećnog poraza od Francuske, pokazali neviđenu i sebi svojstvenu snagu i entuzijazam. Na udaru je tada posebno bila ofanziva nemačkog tima, u duelu sa Portugalcima, ispostavilo se, ključ pobede.

Daniel Nister
Guliver image

Autor je Daniel Nister, nemački stručnjak srpskih korena, angažovan kao asistent u stručnim štabovima seniora LASK-a i Volfsburga, šampiona Evrope u ženskom fudbalu

Portugal se opredelio za taktiku, kao i u susretu sa Mađarskom – ofanzivno 4-2-3-1, defanzivno 4-1-4-1. Jasna je bila ideja stručnog štaba Fernanda Santoša da usmeri Nemce ka unutra i obezbedi kompaktnu igru unutar linija tima.

Joakim Lev se opredelio za 3-4-3, sa istim timom, kao i protiv Francuske. Očigledan je bio veći akcenat na pritisak ofanzivne linije.

Povezane vesti

#related-news_1

Dominantno, strastveno, agresivno i hrabro, sa jasnim planom. Gledali smo takvu Nemačku od prvog do poslednjeg minuta. Čak ni vođstvo Portugalaca nije promenilo konstantu igre izabranika selektora Joakima Leva.

Obradiću nekoliko polaznih tački, ključnih za konačan ishod na Minhen areni.

Prvo, Portugalci nisu našli defanzivni odgovor za napade nemačkog tima.

Gol
Printskrin

Situacija iz 44. minuta slikovito opisuje ideju napada nemačke i odbrane portugalske ekipe. Diogo Žota sa krilne pozicije napada Gintera sa jasnom namerom da defanzivca protivnika uvuče unutra. Ideja, u osnovi izvodljiva, loše je izvršena, u trenutku dok su Viliam i Bruno Fernandeš bili daleko od Gundogana i Krosa.

Viliam je regovao tek kad je Gundogan dobio loptu, zakasnio, što je vezisti Nemačke ostavilo prostor za razigravanje bočnih fudbalera – Kimiha, ili Haverca. Automatski, Gosens se uključio dubinski, na suprotnoj strani napada, dok su Portugalci pratili loptu i pomerili se ka toj strani. Brza tranzicija rezultirala je šansom za Nemačku. Očigledna je bila lošija komunikacija poslednje četvorke portugalske ekipe sa petoricom fudbalera napred.

Druga situacija – vodeći gol Portugalaca.

Gol Portugalaca
Printskrin

Posle kornera, Gundogan je ostao daleko od Bernarda Silve. Vezista Nemačke pratio je Silvu bez pritiska, dozvolio na 40 metara od gola da napravi dribling unutra. Ogroman posao odradio je Kristijano Ronaldo, sprintom od neverovatnih 90 metara.

Ulaskom između Haverca i Gosensa otvorio je prostor Silvi za pas na Diogo Žotu. Usledio je potom pas ka Kristijanu Ronaldu u kazneni prostor, spremnom da nagradi sebe golom za neverovatan sprint i vođstvo od 1:0.

Treće – nemački model igre sa jedne na drugu stranu za pobedu.

Nemački model igre
Printstkrin

Otvaranje igre, preko Gundogana ili Krosa, podrazumevalo je najčešće tranziciju na desnu stranu i Kimiha. Iz toga su često tražili levi bok, na kojem je dejstvovao sjajni Gosens. U takvim situacijama, oličenim kod gola za 2:1, Haverc se često pojavljivao ispred golmana Rui Patrisija. Napokon, Nemci su poentirali za 4:1 u režiji Gosensa, ali i prethodnoj situaciji, u prvom poluvremenu, zaustavljenoj zbog ofsajda.

Taktika Nemačke dobila je jasne konture na terenu i opredelila pobednika. Ideja je bila čitljiva, iz međuprostora, lopta je išla ka boku, na Kimiha ili Gosensa, sledili su potom promena strane i ubacivanje u 16 metara. Sva četiri gola viđena su po tom šablonu, uz pritisak nemačkih bokova i centaršuteve. Presudnu ulogu odigrali su visok tempo i ofanzivna dinamika ekipe Joakima Leva. Mentalna jačina bila je očigledna, želja za pobedom u svakoj akciji, takođe.

Briljirao je Robin Gosens, akter kod sva četiri gola Nemačke. Levi bek Atalante pamtiće dugo partiju protiv Portugalaca.

Mane u igri pobednika kreću se na liniji lošeg postavljanja kod prekida i kontranapada protivnika. Utakmica u Minhenu pokazala je da su Francuzi, kao kolektiv, jači u odbrambenim zadacima od Portugalaca, čija pasivnost je bila iznenađujuća. Nedostajala su ekipi Fernanda Santoša rešenja u defazivnoj liniji, gde valja tražiti uzroke poraza.

Nemačka je apsolutno zaslužila pobedu nad šampionom Evrope iz 2016.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)