Italijanski fudbal budućnosti

EURO blog 21. jun 20219:05 3 komentara
Italija
AP Photo/Alessandra Tarantino

Kakva Italija! Moćna, dominantna, ofanzivna... Uprkos promenama u sastavu, sa devetoricom novih fudbalera, videli smo sistem i svedočili još jednoj – trećoj pobedi na Prvenstvu Evrope. U Rimu, na monumentalnom Olimpiku, pao je Vels (1:0).

Osvrnuću se na fenomen Italije. Fenomen koji traje, sa snagom da promeni osnove modernog fudbala. U ovom trenutku otvara nam šire vidike i nameće mnoge interesantne teme.

Miroslav Jelisavčić

Autor je Žarko Lazetić, šef stručnog štaba Metalca, ranije angažovan u Partizanu i Teleoptiku

Ofanzivno, jasne su pozicije u igri italijanskog tima u sistemu 3-2-2-3. U poslednjoj liniji Toloi-Bonući-Bastoni, dva plejmejkera Žoržinjo i Verati, između linija protivnika Pesina i Bernardeski, napred Kijeza i Emerson, koji su držali dve širine, dok je dubinu davao Beloti.

Utakmica sa Velsom jeste promenila kadar, ali ne i jasnu ideju selektora Roberta Manćinija. Definisane pozicije, mnogo kretanja između linija, napadanje prostora, odlične reakcije posle izgubljene i u igri iza lopte. Uspevali su adekvatno da odgovore na pokušaje tranzicije Velsa, izvanrednim postavkama i čitanjem igre.

Povezane vesti

#related-news_1

Uz neophodnu energiju, zaštitnim znakom mnogih generacija italijanskog fudbala, definitivno, ova Italija, s pravom, gaji velike ambicije. Svima će na takmičenju biti teško sa Azurima.

Defazivno, u sistemu 4-4-2, ili 4-3-3, ekipa Roberta Manćinija pokazala je zavidan nivo kompaktnosti. Protiv Velsa su bili manje agresivniji, nego u prve dve utakmice, verovatno, svesni i rezervi snage. Na momente je delovalo da Italija igra koliko je potrebno za treći trijumf u grupi i nastavak neverovatnog pobedničkog niza.

Od Velsa sam više očekivao u, za njih, utakmici od odsudnog značaja. Evidentno je bilo opredeljenje selektora Roba Pejdža da ekipa primi što manje golova i sačuva drugo mesto u grupi. Uspeli su Velšani u nameri, bez obzira na skromnu partiju u duelu sa jednom od favorita turnira.

Želeo bih da iz posebnog ugla obradim Italiju i široj javnosti predstavljen model igre. Mogu Italijani da ispadnu u narednoj rundi, osmini finala, jedna utakmica u eliminacionoj fazi sve menja, ali je činjenica da postoji sistem. Garant kvalitetnih igara i značajne uloge na narednim takmičenjima.

Roberto Manćini
AP Photo/Alessandra Tarantino

Italijanski savez, pred Prvenstvo Evrope, produžio je saradnju sa Robertom Manćinijem i njegovim stručnim štabom. Poruka da se Italijani „menjaju“ ima ogromnu snagu. Očigledan je novi trend u Seriji A – od „katanca“ i igre na „gol manje“ postali su ofanzivni, orijentisani na progresivan fudbal i organizaciju napada.

Od Maurucija Sarija u Napoliju, sve je više trenera, radih da implementiraju, svaki na poseban način, stil igre kakav nam prezentuje italijanska reprezentacija. De Zerbi, Gasperini, Konte, Gatuzo, Simone i Filipo Inzagi, Pirlo, Fonseka, pa i Spaleti, dok je bio u Interu, verni su sledbenici takve ideje i rodonačelnici nove škole italinskog fudbala.

Kruna je priča o Robertu Manćiniju. Očigledno da je trenerski evaluirao proteklih godina – od stručnjaka, prepoznatljivog po defanzivnoj disciplini, sa malo rizika u prvoj trećini i vrhunskim igračima u Interu i Mančester sitiju, sa slobodom da rešavaju utakmice, do glavne teme Prvenstva Evrope 2020. Nema tu nijedne slučajnosti. Očigledno, promenio je stručni štab, razvijao se istovremeno i napredovao u korak sa zahtevima današnjice.

Kjeza i Viliams
REUTERS/Alberto Lingria

Manćinijev rukopis oličen je u pobedama i partijama Italije na aktuelnom takmičenju. Reprezentacija izgleda vrhunski, dominira, igra fudbal, stvara šanse u kontinuitetu, od prvog do poslednjeg minuta. Na 11 utakmica, u takvom ofanzivnom opredeljenju, nije primila gol.

Za to vreme, Italijani snagom imena i fudbala, ofanzivnim opredeljenjem, svima nama, pokazuju put kojim fudbal budućnosti ide. Razvijajući se na poseban način, mimo aktuelnih tokova i daleko od tradicionalnog stila nekada čuvene italijanske škole. Možda ova, oivičena mandatom Roberta Manćinija na klupi, dosegne i dalje.

Moderna fudbalska Italija, definitivno, ima snagu za velike stvari…

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)