I Danci i Šveđani su rekli da neće biti 2:2…

EURO 2004
REUTERS/ Nacho Doce

Bio je to jedan sasvim običan ponedeljak juna 2004. Lepo, mirno veče. Mislim, ili sam bio mnogo mlađi, da nije bilo vrućina kao sad.

Sedeo sam u kladionici „Lavovi“ kod Poštanske štedionice, slušao mudrolije Bore Đorđevića, kojeg ste mogli redovno da sretnete tu i pratio teletekst. One tri poslednje promene gore, sećate se kada blinka pa se uvek nadate da je vaša utakmica. Ili se možda sećate kada požuti rezultat na SOS-u, ili ako ne požuti, morate da čekate 10 minuta da ponovo ta utakmica stigne na red.

U trećem kolu Eura 2004. igrali su Danska i Švedska. Okolnosti su bile takve da, ako odigraju 2-2 (ili 3-3 ili 4-4), i jedni i drugi idu dalje i izbacuju Italiju. Kako je došlo do toga? Da ne dužimo priču, Italija je igrala 0-0 i 1-1 sa Skandinavcima, što je značilo, da u slučaju remija ove dve reprezentacije u međusobnom krugu odlučuje broj datih golova jer ih ništa drugo ne razdvaja. Italijani nisu mogli ništa.

„Azuri“ su sami krivi što su došli u takvu situaciju. Imali su Totija (koji je pljunuo Poulsena pa je suspendovan na tri utakmce), Del Pjera, Vijerija, Nestu, Kanavara, Bufona, imali su tim koji će dve godine kasnije postati svetski šampion. I drugo, morali su da dođu malo spremniji na turnir, jer su se samo dve godine ranije propisno opekli u Koreji kada ih je na očigled celog sveta sada već čuveni sudija Bajron Moreno poslao kući.

Thomas Helveg euro 2004 danska
Guliverimage

Iskreno, ko ne bi odigrao 2-2 ako to garantuje prolaz i jednima i drugima? Pa, ne bi odigrali večiti rivali kakvi su Danska i Švedska. Ne vole se te dve reprezentacije, kao na primer Holandija i Nemačka ili Brazil i Argentina… Plus, postoji i nešto što se zove „Skandinavska čast“. Ili…

Pred meč, selektori su bili sablaznuti na pitanja o tome da li bi moglo da bude 2:2.

„Danci su pošten narod. Izlazimo na meč da pobedimo Švedsku. A i ne verujem baš da naša dva tima mogu da odigraju 2-2. To je veoma redak rezultat. Molim vas, nemojte me pitati više o tome, smešno je“, rekao je selektor Danske Morten Olsen.

Nije zaostajao ni njegov kolega iz „Tri krune“ Tomi Soderberg:

„Možda Italijani misle kao Makijaveli i pričaju svašta o Švedskoj i Danskoj, ali verujte, Švedska i Danska su pošteni i neće biti 2:2. Ovde se radi o fudbalskoj strasti i dostojanstvu. Ponavljam, neće biti 2:2“, bio je ubeđen Soderberg.

EURO 2004
REUTERS/Oleg Popov

Ali, Italijani nisu baš bili ubeđeni. Njihove naslovne strane tog dana većinom su imale naslov „Il Biscotto“ što bi na našem najbolje moglo da se prevede kao „nameštaljka“. Nisam im verovao ni ja. To mi je bio poslednji par na tiketu. Kvota na X bila je, ako se dobro sećam 1.80 i konstantno je padala.

Ironično je da su se baš u to doba pojavile mnoge utakmice u italijanskom prvenstvu, gde je kvota na X bila manja od 2. U poslednjim kolima, timovi zakucani za sredinu tabele, oni koji ne mogu ni gore ni dole, kada se ništa posebno nije odlučivalo, odigrali bi „Makijavelijevski“. Skoro svi takvi mečevi su „došli“ X, molim vas, ispravite me u komentarima ako se loše sećam.

Nekako je cela ta utakmica u Portu bila čudna. Ali, pre toga da napomenemo da je Italija italijanski dobila Bugarsku sa 2:1 nakon što su gubili. Dakle, većinu svoje utakmice proveli su osluškujući šta se dešava na duelu Švedska – Danska.

A tamo, tamo su poveli Danci golom Jona Dala Tomasona u 28. minutu. Danci su bili bolji tokom cele utakmice, to takođe treba imati u vidu. U Portu je padala sitna kiša i bilo je hladnije nego obično, što naravno, nije sprečilo more žutih i crvenih navijača da preplavi stadion Boavište.

Izjednačio je Henrik Larson iz penala u 47. minutu. Ali, Danci su krunisali inicijativu i ponovo je Tomason bio strelac u 66. minutu. I sve je mirisalo na to da će ipak Danci pobediti i poslati Italijane u četvrtfinale, ali ne lezi vraže, u 89. minutu, Matijas Jonson postiže gol za konačnih 2-2. Usledio je malo nelagodan pozdrav timova, bilo je nelagodno na tribina i možda nije izgledalo kao da je namerno namešteno, ali još manje je izgledalo kao da je regularno.

Italijani su, naravno, digli glas (verovatno na uživanje ostatka fudbalske Evrope). U Švedskoj, sutrašnje novine su osvanule samo sa velikih 2:2 na naslovnoj strani. Danske novine imale su naslov: „Italijani, tačno ste tipovali“. Ali, u danima posle utakmice, počelo je da se obmotava klupko.

Jedan švedski magazin po imenu „Ofsajd“ otkrio je da su igrači razgovarali pre utakmice. Navodno, Erik Edman je rekao Danijelu Jensenu: Hoćemo li odigrati 2:2? Jensen je odgovorio: Zašto da ne. Pri rezultatu 2:1 za Dansku, Šveđani su rekli Tomasu Gravesenu: Daj, pusti nas da damo gol, a on je odgovorio: Pa, pustićemo vas ako uspete da pređete pola… Niko nije demantovao da se to desilo.

Bilo kako bilo, Italija je ispala. Možda je baš to bio trenutak koji je rodio pobednički tim za dve godine kasnije. Da se ne lažemo, Italijani bi prvi odigrali 2:2 u takvom slučaju i mada nije bilo lepo, Šveđani i Danci nisu uradili ništa nezakonito. A da ironija bude još veća, osam godina kasnije na Euru, isto je moglo da se desi Italijanima da su Hrvatska i Španija odigrali 2:2. Ipak, „vaterni“ su imali druge ideje tada…

A ja, ne tako dugo posle tog dobitnog tiketa, kada sam uhvatio sebe kako se noćima budim da vidim rezultate NBA i NHL, zapitao sam se čemu sve to i rekao sebi da moram da prestanem da se kladim. I prestao sam. Nemojte se zezati s’tim. Ozbiljno je…

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare