„Klečanje u našoj kulturi nije simbol borbe protiv rasizma“

EURO 10. jun 202112:36 > 13:2225 komentara
REUTERS/Denis Balibouse

Velika pompa podigla se zbog toga što su iz reprezentacije Hrvatske najavili da njihovi igrači neće klečati na početku utakmica u znak borbe protiv rasizma.

Tim povodom, iz Fudbalskog saveza Hrvatske u četvrtak je stiglo i zvanično saopštenje na ovu temu koje prenosimo u celosti i bez izmena:

Povezano

„Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu.

Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez“, navodi se u saopštenju koje je pročitano i na konferenciji za medije u četvrtak.

Komentari

Vaš komentar