Pešić: Bitno je da se ovako pobeđuje

Svetislav Pešić
fiba.basketball

Košarkaši Srbije odigrali su u ponedeljak fantastičan duel u grupnoj fazi Evropskog prvenstva i u potpunosti su deklasirali Finsku (100:70). Nakon utakmice selektor srpske selekcije Svetislav Pešić pohvalio je svoje igrače i njihov pristup utakmici, naglasivši da ne razmišljaju unapred, već samo o prvom sledećem duelu.

Srbija je posle tri kola sa maksimalnim učinkom prva u grupi – pre Finske pobeđene su selekcije Holandije i Češke.

Povezano:

„Sjajan pristup utakmici, odlična koncentracija, znamo da je na ovom turniru Finska najbolji tim u tranziciji, zato insistiram još jednom da kažem kakav odnos prema igri su imali moji igrači. Finci su Izraelu dali 21 i Poljacima 31 poen iz kontri, a nama svega 13. Pogodili su samo devet trojki, pričali smo dosta pre ove utakmice, svi su bili maksimalno koncentrisani i mnogo nam je pomogao meč Finske i Poljske za pripremu ovog duela“, kazao je Svetislav Pešić.

Šta je bilo ključno za ovako ubedljivu pobedu?

„Kalinić je svedok koliko mnogo pričamo, ubio sam ih o tome koliko je važna odbrana u tranziciji protiv ekipa kakva je Finska. To je baza kompletne odbrane, oni znaju da pročitaju unaped šta protivnik želi, ako dobiju još i informacije putem skautinga, onda im je još lakše. Imali su pristup kakav treba da bude, ne postoji Berlin, već samo prva sledeća utakmica za koju se spremamo punom snagom i ulazimo u nju kao da je poslednja. Bitno je da se pobeđuje kako se pobeđuje“, rekao je selektor Srbije.

Vanja Marinković bi uskoro mogao da bude opet sa ekipom, za duel sa Finskom ostao je u hotelu zbog stomačnih problema.

„Nedović je dobio minute da odigra, važan nam je igrač i drago mi je da je ušao punom snagom i da ga je poslužio šut. Dobijamo i Kuridžu, da ne hvalim ove ostale najvažnije igrače, odigrao je ono što se traži od njega. Ekipa mora da ima podršku igrača sa klupe. Vanja ima stomačne probleme, bolove, nadamo se da će uz lekove da to sve prođe u utorak.“

Narednu utakmicu Srbija igra već u utorak – od 21.00 za protivnika ima Izrael.

„Mislimo na Izrael, poštujemo protivnika, imamo iskusne košarkaše koji su doživeli i pobede i poraze. Novi izazov, moramo da pobeđujemo ako hoćemo da imamo dobar plasman, da se popravljamo i da budemo uvek bolji, a za to moramo da igramo na granici naših mogućnosti svaku utakmicu“, zaključio je selektor Pešić.