Skariolo hvali: Ovo je najbolje Rudijevo prvenstvo!

Rudi Fernandez
fiba.basketball

Kapiten španske reprezentacije Rudi Fernadnez ima 37 godina, ali i dalje je od velike pomoći svom timu – odigrao je ključnu ulogu u pobedi svoje selekcije nad Finskom u četvrtfinalu Evrobasketa. Pohvale na račun krilnog košarkaša Real Madrida nije štedeo selektor Serđo Skariolo.

Španija je slavila rezultatom 100:90, a protivnik u borbi za finale biće joj bolji iz okršaja Grčke i Nemačke.

Povezano:

„Pitaju me mnogi da li će se Rudi povući iz reprezentacije posle ovog prvenstva, a ja im kažem da ne znam jer Rudi igra svoj najbolji šampionat dosda u državnom timu. Zašto bi prestajao? Ako neko voli da ide na sigurno, prihvatio bi povlačenje, ali to nije Rudi. Očekujem da nastavi da igra za reprezentaciju i da u time uživa, pod uslovom da bude zdrav. Ovo je sada novo iskustvo – ni u jednoj ekipi dosad nije imao ovakvu ulogu“, izjavio je Serđo Skariolo.

Završio je kapiten Španije utkamicu sa 11 poena (4/7 iz igre) i neverovatnih pet ukradenih lopti za 18 minuta na parketu, a njegove dve trojke u finišu praktično su stavle tačku na susret.

„Neverovatan je – bole ga leđa, boli ga vrat, boli ga koleno, sve ga boli, ali on se ne plaši. Baca se na parket da ukrade loptu kao da ima 18 godina. Predvodi saigrače ličnim primerom, dokazuje se kao vođa u teškim trenucima. Na utakmici sa Litvanijom smo ga verovatno previše koristili, ceo sledeći dan je proveo na ledu“, kazao je selektor Španije.

Fernadnez je prvi put za reprezentciju svoje zemlje nastupio 2004. godine kao tinejdžer, a do danas je na velikim takmičenjima (SP, EP, OI) sa Španijom osvojio neverovatnih deset medalja.

Najbolji u selekciji Španije u pobedi nad Fincima bio je centar Giljermo „Vili“ Ernangomez sa 27 poena.

fiba.basketball